Το Παλαμήδι και η Ακροναυπλία
Ξεχωριστό χρώμα σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, το Ναύπλιο, δίνουν χωρίς καμία αμφιβολία το Παλαμήδι και η Ακροναυπλία.
Το Παλαμήδι, το φημισμένο φρούριο που στεφανώνει την πόλη του Nαυπλίου, είναι χτισμένο σε ψηλό λόφο (υψόμετρο 216), ανατολικά της Ακροναυπλίας.
Ο απόκρημνος λόφος οχυρώθηκε πρώτη φορά από τους Ενετούς κατά τη διάρκεια της Β' Ενετοκρατίας (αρχές 18ου αιώνα).
Το φρούριο του Παλαμηδιού αποτελείται από οκτώ προμαχώνες περιτριγυρισμένους από τείχη. Ο κεντρικός προμαχώνας, του Αγίου Ανδρέα, ήταν ο καλύτερα εξοπλισμένος, καθώς αποτελούσε το φρουραρχείο.
Το Παλαμήδι κατελήφθη το 1715 από τους Τούρκους και το 1822 από τους Έλληνες. Πιο συγκεκριμένα, τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου 1822 ομάδα ελλήνων πολεμιστών με επικεφαλής τον Στάικο Σταϊκόπουλο κατάφερε να καταλάβει με αιφνιδιαστική επίθεση το Παλαμήδι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στον ομώνυμο προμαχώνα και η φυλακή του Κολοκοτρώνη στον προμαχώνα «Μιλτιάδη».
Τα πρώτα οχυρωματικά έργα στην απόκρημνη χερσόνησο της Ακροναυπλίας πραγματοποιήθηκαν από τους Αργείους τον 6ο-5ο αιώνα π.Χ. Οι οχυρώσεις αυτές ενισχύθηκαν από τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους και τους Ενετούς.
Οι Τούρκοι κατέλαβαν την Ακροναυπλία το 1540 και την ονόμασαν Ιτς Καλέ (εσωτερικό φρούριο). Το φρούριο παρέμεινε σε πολεμική ετοιμότητα έως την Επανάσταση του 1821.
Η Ακροναυπλία πέρασε στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων το Νοέμβριο του 1822. Επί Καποδίστρια οικοδομήθηκαν στο φρούριο στρατιωτικό νοσοκομείο και εκκλησία, ενώ επί Όθωνα πραγματοποιήθηκαν επισκευές.
Στο φρούριο της Ακροναυπλίας φυλακίστηκαν το 1831 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το 1833 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Επί Γεωργίου Α' η Ακροναυπλία μετασκευάστηκε σε στρατώνα και στρατιωτική φυλακή.
Από το 1936 έως και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια φυλακίζονταν στην Ακροναυπλία πολιτικοί κρατούμενοι.
*Φωτογραφία: Η μαγευτική θέα από το Παλαμήδι στη χερσόνησο της Ακροναυπλίας, την παλαιά πόλη του Ναυπλίου και το Μπούρτζι
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Δείτε περισσότερα "Μαθήματα πατριδογνωσίας": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/patridognwsia