WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Γλωσσικά... πάθη

Γλώσσα και πολιτισμός, το στίγμα του κάθε λαού

Glossa politismosΗ Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Με αφορμή αυτή την ημέρα, όλη η εξερχόμενη αλληλογραφία του Υπουργείου Εξωτερικών προς τις εδρεύουσες στην Ελλάδα πρεσβείες και του διεθνείς οργανισμούς θα είναι γραμμένη στα ελληνικά, για την περίοδο 9 έως 15 Φεβρουαρίου.

 

Σήμερα, η σχέση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της πολιτείας με το παρελθόν και τη γλώσσα βασίζεται στο θαυμασμό και συνάμα στην αδιαφορία. Αυτές, οι σχέσεις οφείλονται στις προτεραιότητες, που θέτει η κοινωνία και είναι εμφανείς από το γεγονός ότι ο πολιτισμός των Ελλήνων κάνει κατά βάση τεχνοκρατικά βήματα. Βήματα που είναι τελείως αντίθετα με το κάλλος, την αρμονία και το μέτρο που υφίστανται στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό...

Όσοι ασχολούνται με τα θέματα της γλώσσας και τις παραδόσεις ενός λαού υποστηρίζουν ότι η γλώσσα είναι παράγοντας και φορέας πολιτισμού. Κάθε γλώσσα, λοιπόν, αποτελεί την εθνική ταυτότητα, την έκφραση της σύγχρονης ύπαρξης και την πυξίδα της ιστορίας κάθε λαού. Η αλφάβητος, τα γλωσσικά σύμβολα είναι οι «εκφραστές» της ιστορίας, της σκέψης, της νοοτροπίας, της ψυχής ενός λαού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι μεταναστεύοντας σε μια χώρα ο μόνος τρόπος για να καταφέρει κάποιος να ενταχτεί στη χώρα υποδοχής και να αφομοιωθεί στο κοινωνικό σύνολο είναι να μάθει τη γλώσσα ….

 

ΟΛΟΙ εμείς παραγκωνίζουμε τη γλώσσα μας. Μια γλώσσα με αδιάκοπη προφορική και γραπτή παράδοση για περίπου 3000 χρόνια, με παρουσία στο λεξιλόγιο ευρωπαικών γλωσσών και μάλιστα σε μορφές επικοινωνίας, όπως η επιστήμη και με καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο στην Αναγέννηση, αλλά και στις μετέπειτα μορφές παιδείας και εκπαίδευσης στην Ευρώπη και σε δυτικογενείς πολιτισμούς. Εύλογα,λοιπόν, νομίζω διατυπώνεται το ερώτημα…Πως είναι δυνατόν στην εποχή μας, έχοντας μια τέτοια γλώσσα να έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα απόδοσης ξένης ορολογίας σε επιστήμες, όπως π.χ η Γλωσσολογία; Υπάρχουν τόσοι διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, που είναι η επιστημονική μας πρόοδος!!;;

H έμφαση στη γλώσσα, εφόσον πρόκειται για σωστά οργανωμένη διδασκαλία τής γλώσσας, δεν αποτελεί μόνο επαφή με τις λέξεις ως μέσo επικοινωνίας αλλά και έμπρακτη επαφή με τα σύμβολα έκφρασης τής σκέψης και τής όλης δράσης ενός λαού, δηλαδή οδό άμεσης πρόσβασης σ’ έναν πολιτισμό. Πολιτισμό με πλούσια πολιτισμική κληρονομιά που ο νεοέλληνας συχνά θυσιάζει στο βωμό της ανάγκης….. Χρησιμοθηρική νοοτροπία; Αγαπούμε και θαυμάζουμε επίλεκτικά. Συχνά, θαυμάζουμε τα μνημεία που είναι λαμπερά, που καθηλώνουν με τη μεγαλοπρέπεια και την παγκόσμια ακτινοβολία τους. Αυτά άλλωστε, προσελκύουν τους ξένους, οι οποίοι αφήνουν χρήμα στον τόπο μας, καθώς έρχονται για να τα γνωρίσουν από κοντά. Έτσι, κινητοποιείται η βιομηχανία του τουρισμού, άρα αυξάνονται τα έσοδα που θα αποκομίσουν. Είναι δυνατό να σκεφτόμαστε αποκλειστικά έτσι;

 

Τα κοιτάμε και δε βλέπουμε τη μαγεία που κρύβουν………..

Η διάδοση και διάχυση του Ελληνικού Πολιτισμού, που είναι διεθνής αξία και ιδέα και η αναγέννηση του παγκόσμιου πολιτισμού με βάση τις αξίες και ιδέες του Ελληνικού Πολιτισμού και του Ελληνικού Πνεύματος, όπως έγινε στην εποχή της Αναγέννησης των Γραμμάτων και των Τεχνών… Αποτελεί επιτακτική ανάγκη!!

 

Φυσικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η διατήρηση στοιχείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού απομακρύνει από την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Δεν χρειάζεται να είναι προσκολημμένοι σε αυτόν, αλλά να διατηρούν όποια στοιχεία γίνεται και να προσαρμόζουν στα δεδομένα της εποχής τα υπόλοιπα. Όπως επίσης, θεωρούν ότι το να μιμήσαι πρότυπα άλλων λαών, το να μιλάς άλλη γλώσσα σε καθιστά πιο αποδεκτό στον κόσμο ή είναι εκσυγχρονιστικό… Ισχύει;; Κι όμως, ο λαός που θα μπορέσει να προοδεύσει και να είναι πραγματικά ευτυχισμένος και χαμογελαστός και ιδιαίτερα στην εποχή κρίσης που διανύουμε, είναι αυτός που θα διατηρήσει τη γλώσσα του και τον πολιτισμό του και δε θα αλλοιωθεί από στοιχεία άλλων λαών, αλλά απλά θα προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας κοινωνίας.

Και για όσους θα βιαστούν να χαρακτηρίσουν το ότι μιλάω για τη γλώσσα μου και το πολιτισμό της χώρας μου ως εθνικισμό, πατριδολατρία, προγονοπληξία, απλά τους λέω ότι κάθε λαός πρέπει να δίδει έμφαση στον πολιτισμό και τη γλώσσα του. Δεν τίθεται θέμα υπερσυντηρητισμού ή αντιπροοδευτικότητας…


Ας δώσουμε όλοι λίγο από το χρόνο μας στη καλλιέργεια της γλώσσας μας και στον πολιτισμό μας και
ας ανοίξουμε έτσι τους δρόμους για μια ζωή με καλύτερες προδιαγραφές και προοπτικές!!

«Τη ΓΛΩΣΣΑ μου έδωσαν Ελληνική
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομηρου.
Μοναχή έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου……..
Οδυσσέας Ελύτης
Το Άξιον Εστί»

 

Πηγή: freeminds.gr

 

Δείτε περισσότερα "Γλωσσικά... πάθη": https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/glwssika

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.