Ερευνα για τα παιδιά: Πατατάκια, αναψυκτικά και κινητό
Εμφανίσεις: 326
Πολλές ώρες πάνω από την οθόνη, λίγες ώρες γυμναστικής και όλο και πιο μειωμένη ποσότητα πρόσληψης λαχανικών και φρούτων στην εφηβεία. Αυτό είναι το προφίλ των παιδιών σήμερα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο δράσης κατά της παιδικής παχυσαρκίας.
Με το υπουργείο Υγείας να είναι έτοιμο να υλοποιήσει το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της παχυσαρκίας σε όλα τα σχολεία της χώρας (μέχρι στιγμής είχε εφαρμοστεί πιλοτικά σε 60 σχολεία) φαίνεται πως οι προκλήσεις είναι πολυεπίπεδες. Η υιοθέτηση της κακής διατροφής έχει οδηγήσει τουλάχιστον το 50% των νέων στη χώρα να είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, ενώ συνήθειες που έχουν υιοθετηθεί από τις ελληνικές οικογένειες επιδρούν στην αύξηση του βάρους αλλά και γενικότερα στην υιοθέτηση ενός μη υγιούς τρόπου ζωής.
Μετά τα 10 «κόβουν» φρούτα και λαχανικά
Ξεκινώντας από τη διατροφή και ειδικότερα την καθημερινή πρόσληψη λαχανικών, πάνω από 50% των παιδιών ηλικίας έως 3 ετών τα καταναλώνουν καθημερινά σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες όπου το ποσοστό είναι εμφανώς μειωμένο. Τα φρούτα επίσης είναι μία διατροφική συνήθεια που «κόβεται» όσο αυξάνεται η ηλικία. Τα γαλακτοκομικά (γάλα/γιαούρτι/τυρί) καταναλώνονται καθημερινά από το 50% των παιδιών, ενώ αυξημένο είναι το ποσοστό πρόσληψης γλυκών και σφολιατοειδών. Ειδικότερα το 17% των παιδιών και εφήβων καταναλώνει γλυκά τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα και το 21,7% σφολιατοειδή κρουασάν, κέικ και μπισκότα.
Επίσης οι νέοι καταναλώνουν περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα πατατάκια/γαριδάκια σε ποσοστό 30%, αναψυκτικά με ζάχαρη σε ποσοστό 17,5% και ενεργειακά ποτά σε ποσοστό 8%. Το κρέας, επίσης, προτιμάται από την ελληνική οικογένεια περισσότερο από τη συνιστώμενη πρόληψη, ενώ πάνω από 3 στα 10 νοικοκυριά παραγγέλνει απ’ έξω (delivery) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Διαστρεβλωμένη εικόνα για το βάρος
Ιδιαίτερα σημαντική πληροφορία είναι η στρεβλή ενημέρωση που έχουν οι γονείς για το βάρος των παιδιών τους, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα υπάρχει μια σοβαρή υποεκτίμηση στην αξιολόγηση που κάνουν για το σωματικό βάρος των δικών τους παιδιών.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως μόλις το 20,5% των γονέων θεωρεί πως το παιδί τους έχει βάρος περισσότερο από το κανονικό. Επίσης οι δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν το σωματικό βάρος του παιδιού τους ως κανονικό. Για το 13,5% των γονέων το παιδί τους είναι λιποβαρές, ενώ για το 0,3% έντονα λιποβαρές.
Ωστόσο αν κάτι ήθελαν οι γονείς να αλλάξουν αναφορικά με τις καθημερινές συνήθειες του παιδιού τους, αυτό θα ήταν οι πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές (37,5%) και το δεύτερο ο λιγότερος χρόνος που περνούν μπροστά στις οθόνες.
«Τη στιγμή που στην Ελλάδα τουλάχιστον το 50% των νέων θεωρούνται παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα η υποεκτίμηση του σωματικού βάρους των παιδιών από τους γονείς, η οποία είναι προφανής», σχολίασε ο κ. Θωμάς Γεράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών MARC που παρουσίασε την έρευνα.
Δυσκολία στη γυμναστική
Από την άλλη η γυμναστική δεν είναι συνδεδεμένη με τη ρουτίνα των παιδιών καθώς μόλις 2 στους δέκα εφήβους 15-17 ετών είναι δραστήριοι καθημερινά. Αντίθετα, η καθημερινή άσκηση/κίνηση για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα καταγράφεται με υψηλότερη συχνότητα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας (53,4%).
Με το 45% των γονέων να απαντούν πως τα παιδιά τους έως 6 ετών γυμνάζονται κάνοντας βόλτες στην παιδική χαρά και στο πάρκο και το 44% κάνοντας απλά περπάτημα, μόνο το 25% απάντησε πως το παιδί του γυμνάζεται παίζοντας στη γειτονιά και το 27% κάνοντας ποδήλατο. Περίπου τέσσερα στα 10 παιδιά ασχολούνται με κάποιο άθλημα, ενώ το 10% πηγαίνει και στο γυμναστήριο.
Προβληματισμός για τον χρόνο στην οθόνη
Προβληματισμό προκαλούν οι μετρήσεις αναφορικά με τον χρόνο κατανάλωσης σε δραστηριότητες οθόνης πλην της εκπαίδευσης, όπως παρακολούθηση τηλεόρασης/πλατφόρμες streaming, κινητό, tablet, video games. Συγκεκριμένα το 35,6% των ερωτηθέντων γονιών απάντησαν πως τα παιδιά τους καταναλώνουν έως 1 ώρα ανά ημέρα σε τέτοιες δραστηριότητες, ενώ από 1 έως 2 ώρες αφιερώνει ένα ποσοστό 29,9%.
Αναλυτικά ως προς το φύλο του παιδιού και την ηλικία, το 6,2% των παιδιών έως 3 ετών καταναλώνουν έως 3 ώρες, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στις ηλικίες 12-14 ετών και 15-17 ετών με το 23,6% και 39% αντίστοιχα να βρίσκεται στο κινητό πάνω από 3 ώρες καθημερινά.
Αγαπηδάκη: Δεν πάμε να κάνουμε αδυνάτισμα
«Το εθνικό πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας στοχεύει κυρίως στις ώρες που περνούν τα παιδιά στα σχολεία με τρεις τρόπους. Εντάσσοντας την κουλτούρα για πιο συχνά γεύματα, αύξηση κατανάλωσης νερού και όχι χυμών και την καθημερινή σωματική δραστηριότητα και βέβαια να μειώσουμε τον χρόνο που περνάμε καθισμένοι», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Η κ. Αγαπηδάκη δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για την εκθετική αύξηση του χρόνου απασχόλησης με τις οθόνες, ενώ ανέφερε πως «έχουμε μία γενιά παιδιών που δεν κινούνται –όχι απλά δεν αθλούνται– το οποίο συνδέεται κυρίως με υποκινητικότητα και φυσικά την ψυχική τους υγεία».
«Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι πως αποδεχόμαστε όλα τα παιδιά, καθώς ως Πολιτεία δεν θέλουμε να στοχεύσουμε στο “αδυνάτισμα”, αλλά να υλοποιήσουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα ώστε οι νέοι στη χώρα μας να αλλάξουν συνήθειες και επιλογές. Αυτό που στοχεύουμε δηλαδή είναι να τους βοηθήσουμε να έχουν υγιεινό τρόπο ζωής που θα τους βοηθήσει να νοσούν πιο αργά στη ζωή τους. Αλλωστε είναι γνωστό πως το φορτίο νοσηρότητας χτίζεται από την πρώιμη παιδική ηλικία», κατέληξε.
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε περισσότερες Έρευνες: https://eduadvisor.gr/arthra/erevnes