Έρευνα ΑΠΘ & ΠΔΜ: Συχνό φαινόμενο η παρενόχληση στα ελληνικά πανεπιστήμια!
Εμφανίσεις: 458
Όπως καταλάβαμε όταν το κίνημα του ‘Metoo’ έφτασε στην Ελλάδα, οι χώροι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ένας μικρός καθρέφτης της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή που έβγαιναν στο φως καταγγελίες από γυναίκες του χώρου του αθλητισμού, της τηλεόρασης και του θεάτρου, φοιτήτριες κι απόφοιτες πανεπιστημίων μοιράζονταν τη δική τους ιστορία για ανάρμοστες συμπεριφορές από πλευράς συμφοιτητών ή και καθηγητών.
Την περίοδο εκείνη αποκαλύφτηκαν οι σκοτεινές πλευρές των αμφιθεάτρων και τώρα επιβεβαιώνονται από μελέτη ερευνητών του ΑΠΘ και του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας. Αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology και αφορά την παρενόχληση στα ελληνικά πανεπιστήμια, ένα θέμα που απασχολεί γυναίκες αλλά και άντρες. Φυσικά, οι πρώτες το βιώνουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
Όπως διαβάζουμε στο Mynews.gr, στη μελέτη συμμετείχαν 2.134 φοιτητές, οι οποίοι απάντησαν στις ερωτήσεις ενός διαδικτυακού ερωτηματολογίου, σχετικό με τις δικές τους εμπειρίες.
Το 81% αυτών ήταν προπτυχιακοί και το 19% μεταπτυχιακοί, ενώ σε ποσοστό 70% συμμετείχαν γυναίκες.
Οι φοιτητές προέρχονταν από τους εξής κλάδους σπουδών: ανθρωπιστικές επιστήμες (25,3%), κοινωνικές επιστήμες (20,5%), φυσικές επιστήμες (29,8%), τεχνολογικές επιστήμες (13,5%) και επιστήμες υγείας (10,9%).
Οι 1.592 από τους συμμετέχοντες ανέφεραν περιστατικά παρενόχλησης από άλλους φοιτητές ή γενικά εργαζομένους στο πανεπιστήμιο.
Οι συχνότεροι τύποι παρενόχλησης
Σύμφωνα με τις απαντήσεις, ο πιο κοινός τύπος παρενόχλησης είναι οι προσβολές για το σώμα, την εμφάνιση ή τη σεξουαλική ζωή κάποιου (30,46%). Ακολουθούν τα προσβλητικά σεξουαλικά σχόλια ή σεξουαλικά αστεία, ιστορίες (22,36%) και το άσεμνο βλέμμα, άσεμνες χειρονομίες ή έκθεση μελών του σώματος (20,42%).
Σε ποσοστό 8,9% απάντησαν ότι ήταν αποδέκτες χυδαίων σεξουαλικών σχολίων ή δέχθηκαν πιέσεις για να μιλήσουν για σεξουαλικά θέματα, ενώ δεν ήθελαν. Το 8% δέχθηκε πιέσεις για ραντεβού, ποτό ή και σεξ, παρότι είχε αρνηθεί, και το 5,8% δέχθηκε ανεπιθύμητο φιλί ή άγγιγμα.
Ένα ακόμα – αναμενόμενο – συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων παρενόχλησης είναι γυναίκες. Με τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, τη συμμετοχή τους στην ακαδημαϊκή ζωή, καθώς επίσης συνολικά η ψυχική αλλά και σωματική τους υγεία, να επηρεάζονται επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τους άντρες.
Οι συντάκτες της μελέτης (Χριστίνα Αθανασιάδου, Δημήτριος Σταμοβλάσης, Θάνος Τουλούπης και Χαρά Χαραλάμπους), τονίζουν πως «στόχος ήταν να διερευνηθούν οι εμπειρίες φοιτητών πανεπιστημίου από διαφορετικούς τύπους σεξουαλικής παρενόχλησης, εντός του ακαδημαϊκού χώρου, τον ρόλο του φύλου και της ψυχολογικής ανθεκτικότητας όσον αφορά τη θυματοποίησή τους, αλλά και τις συνέπειες αυτής».
Οι ίδιοι προσθέτουν ότι «αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την υψηλή επιδημιολογική συχνότητα σεξουαλικής παρενόχλησης σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από επισφαλείς συνθήκες εργασίας και ιεραρχικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και φοιτητών».
Στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια τα ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης ποικίλλουν ευρέως και κυμαίνονται από 20% έως 50%, με τις φοιτήτριες στους τομείς της Ιατρικής και της Μηχανικής να υποφέρουν περισσότερο από τον υπόλοιπο φοιτητικό πληθυσμό.
Πηγή: neopolis.gr
Δείτε περισσότερες Έρευνες: https://eduadvisor.gr/arthra/erevnes