Skag: Λιγότεροι μαθητές, λιγότερα μπλε τετράδια
Εμφανίσεις: 303
Το 1980, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στην Ελλάδα είχαν γεννηθεί 148.134 παιδιά. Το 2021, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, γεννήθηκαν 85.346 παιδιά. Από το 2013 κι έπειτα οι γεννήσεις είναι σταθερά κάτω από τις 100.000 ετησίως. Τα στοιχεία αυτά και μόνο αρκούν για να εξηγήσουν για ποιους λόγους η Skag, η ελληνική εταιρεία που φτιάχνει το πλέον γνωστό μπλε τετράδιο, το τετράδιο «Διεθνές», παράγει πλέον περί τα 8 εκατομμύρια τετράδια ετησίως, ενώ τη δεκαετία του ’80 η παραγωγή της ήταν τετραπλάσια και έφτανε τα 32 εκατομμύρια ετησίως.
Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, πάντως, δεν ανέκοψε την ανάπτυξη της Skag, της εταιρείας που ίδρυσε πριν από 67 χρόνια στους Αμπελοκήπους ο Θεόδωρος Σκαγιάς, με τα τετράδια της οποίας μεγάλωσαν γενιές και γενιές και εξακολουθούν να τα προτιμούν οι ελληνικές οικογένειες, αλλά και οι οικογένειες στην… Ιαπωνία. Τόσο ο Θεόδωρος Σκαγιάς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2021, όσο και η δεύτερη και τρίτη γενιά της οικογένειας που βρίσκονται στο τιμόνι της εταιρείας, επενδύουν συνεχώς σε νέες κατηγορίες προϊόντων που τους επιτρέπουν να αντισταθμίζουν τις απώλειες από τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήταν τα κλασέρ και τα άλλα είδη αρχειοθέτησης, στην πανδημία τα δημιουργικά παιχνίδια και τώρα οι εκτυπώσεις και οι συσκευασίες.
Η «Θ. Κ. Σκαγιάς» ΑΒΕΕ, η Skag, ξεκίνησε ως οικοτεχνία από τον Θεόδωρο Σκαγιά, στην οδό Σεβαστοπούλου 18 στους Αμπελοκήπους, «κάτω από το σπίτι της γιαγιάς», όπως χαρακτηριστικά είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου η κ. Πόπη Σκαγιά, κόρη του ιδρυτή της εταιρείας και σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος αυτής. Η οικογένεια Σκαγιά άλλωστε έμενε στον ίδιο δρόμο. Το 1973 η οικοτεχνία μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και κατασκευάζεται το πρώτο εργοστάσιο της Skag στο Κρυονέρι, το οποίο ολοκληρώνεται έπειτα από πέντε χρόνια. Το 1990 η εταιρεία ξεκινάει την παραγωγή κλασέρ γραφείου, συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και οι εξαγωγές της φτάνουν μέσα σε τρία χρόνια να αποτελούν το 25% του συνολικού της τζίρου.
Το 1995 κατασκευάζεται και δεύτερο εργοστάσιο δίπλα στο πρώτο, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες στην εταιρεία. Το 2008, λίγο πριν η οικονομική κρίση χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας, η Skag πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη συνέχεια στις αλλαγές που απαιτούνται στο μείγμα της παραγωγής. Με άλλα λόγια, με τα ψηφιακά μηχανήματα που απέκτησε, η εταιρεία μπορούσε να στρέφεται στην παραγωγή άλλων προϊόντων που είχαν ζήτηση και να μειώνει την παραγωγή για παράδειγμα των τετραδίων.
Το 2019 εξοπλίστηκε επίσης με μηχανήματα για εκτυπώσεις και συνεργάζεται ήδη από τότε με εταιρείες γραφικών τεχνών, ενώ εντός του 2023 προγραμματίζεται επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ για την αγορά σύγχρονων μηχανημάτων που θα επιτρέψουν τη δραστηριοποίηση της Skag και στην κατηγορία των συσκευασιών.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία φιλοδοξεί να ενισχύσει περαιτέρω τις εξαγωγές της που σήμερα αποτελούν το 10% του τζίρου της. Κυριότερη αγορά της Skag εκτός Ελλάδος είναι η Κύπρος, ενώ παρουσία έχει στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Μάλτα, στην Πορτογαλία, στην Αγγλία, στη Μέση Ανατολή, στην Αίγυπτο, αλλά και στην Ιαπωνία, στην οποία εξάγει το περίφημο μπλε τετράδιο, αλλά και φακέλους δικογραφίας.
Σήμερα στη βασική κατηγορία, αυτή των τετραδίων, η Skag συνεχίζει να κατέχει ηγετική θέση με μερίδιο αγοράς περίπου κοντά στο 45%, δέχεται όμως ισχυρό ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα προϊόντα κυρίως από την Τουρκία. Οπως σημείωσε η κ. Σκαγιά, τα τετράδια από την Τουρκία εισάγονται προς 0,17 ευρώ, ενώ ένα τετράδιο Skag κοστίζει 0,75 ευρώ. Την ίδια ώρα, ενώ τα τετράδια από την Τουρκία εισάγονται στην Ελλάδα αδασμολόγητα, τα τετράδια που εξάγονται από την Ελλάδα στη γείτονα επιβαρύνονται με δασμό 80%.
Το 2022 ο κύκλος εργασιών της Skag διαμορφώθηκε σε 9,07 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 η εταιρεία προβλέπει αύξηση κατά 10%, καθώς και βελτίωση των λειτουργικών της κερδών.
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε περισσότερες Έρευνες: https://eduadvisor.gr/arthra/erevnes