WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Έρευνες

Έρευνα: Οι «έξυπνες» τεχνολογίες τελικά δεν μας κάνουν χαζούς

Eksypnes texnologiesΕίναι πολλές οι αρνητικές συνέπειες που μπορούν να συνδεθούν με την «έξυπνη» τεχνολογία, ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές του University of Cincinnati και του University of Toronto, η υποβάθμιση της εξυπνάδας μας δεν είναι μία από αυτές.

«Παρά τις επικεφαλίδες στις ειδήσεις, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα smartphones και η ψηφιακή τεχνολογία βλάπτουν τις βιολογικές μας γνωστικές δυνατότητες» είπε ο Άντονι Τσεμέρο, καθηγητής φιλοσοφίας και ψυχολογίας του University of Cincinnati και ένας εκ των συντελεστών σχετικού άρθρου στο Nature Human Behaviour.


Στο εν λόγω άρθρο ο Τσέμερο και οι άλλοι ερευνητές αναλύουν την εξέλιξη της ψηφιακής εποχής, εξηγώντας πώς η «έξυπνη» τεχνολογία λειτουργεί συμπληρωματικά στη σκέψη, βοηθώντας μας να διαπρέψουμε.

«Αυτό που φαίνονται να κάνουν τα smartphones και η ψηφιακή τεχνολογία αντ'αυτού είναι να αλλάζουν τους τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιούμε τις βιολογικές μας γνωστικές δυνατότητες» είπε ο Τσέμερο, προσθέτοντας πως «αυτές οι αλλαγές στην πραγματικότητα είναι επωφελείς γνωστικά».


Για παράδειγμα, όπως είπε, το smartphone γνωρίζει τον δρόμο προς το γήπεδο, έτσι ώστε ο χρήστης να μη χρειάζεται να βγάλει χάρτη ή να ζητήσει οδηγίες, απελευθερώντας «ενέργεια» στον εγκέφαλο για να σκεφτεί κάτι άλλο. Το ίδιο ισχύει και επαγγελματικά: «Δεν λύνουμε πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα με χαρτί και μολύβι ούτε απομνημονεύουμε αριθμούς τηλεφώνου το 2021».

Υπολογιστές, tablets και smartphones, όπως είπε, λειτουργούν βοηθητικά- ως εργαλεία που είναι καλά στην απομνημόνευση, τους υπολογισμούς, την αποθήκευση πληροφοριών και την παρουσίασή τους όταν τις χρειάζεσαι. «Τα βάζεις όλα αυτά μαζί με έναν γυμνό ανθρώπινο εγκέφαλο και αποκτάς κάτι που είναι πιο έξυπνο, και το αποτέλεσμα είναι πως εμείς, επικουρούμενοι από την τεχνολογία μας, είμαστε στην πραγματικότητα ικανοί να πραγματοποιούμε πολύ πιο πολυπλοκότερες εργασίες από ό,τι θα μπορούσαμε με τις μη υποβοηθούμενες βιολογικές μας δυνατότητες» πρόσθεσε.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Δείτε περισσότερες Έρευνες: https://eduadvisor.gr/arthra/erevnes

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.