Ψυχολόγοι του Χάρβαρντ αποκαλύπτουν τον λόγο που είμαστε όλοι αφηρημένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας
Εμφανίσεις: 436
Στη δουλειά µας, αλλά και όταν καθόµαστε µπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή µπροστά στην τηλεόραση, τον µισό χρόνο σκεφτόµαστε άλλα πράγµατα.
Πού ταξιδεύει ο νους αυτή την στιγμή; Βρίσκεται στο παρόν; Ή μήπως χάνεται σε αναλύσεις σε σχέση με το παρελθόν ή υποθέσεις σε σχέση με το μέλλον;
Χάνεις πολύ συχνά τα κλειδιά σου, αμφιταλαντεύεσαι μεταξύ δουλειάς και Facebook και ονειροπολείς κατά τη διάρκεια σοβαρών συζητήσεων.
Η απλή καθημερινή αφηρημάδα, όπως το πού έβαλες τα κλειδιά σου ή το να στέκεσαι στη μέση της κουζίνας και να αναρωτιέσαι για ποιο λόγο πήγες εκεί, είναι ένα συχνό φαινόμενο για το οποίο παραπονιούνται πολλοί.
Έχει συμβεί σε όλους μας να ψάχνουμε απεγνωσμένα τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας σε τσέπες, τσάντες, ράφια και συρτάρια. Ή να καταλήγουμε με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι μας έχουν κλέψει το κινητό γιατί πολύ απλά είναι αδύνατον να θυμηθούμε πού το ακουμπήσαμε την τελευταία φορά.
Ερευνα του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ έδειξε πως είμαστε αφηρηµένοι τη µισή διάρκεια της ηµέρας και υπάρχει επιστημονικός λόγος που συμβαίνει αυτό.
Οι ψυχολόγοι ωστόσο τονίζουν πως αν θέλουµε να είµαστε χαρούµενοι, είναι καλύτερα να επικεντρωνόμαστε στο παρόν. Καλό είναι να εστιάζουμε την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή. Το παρόν είναι το μόνο που υπάρχει. Το παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει σχηματιστεί ακόμα.
Τον µισό από τον χρόνο που είµαστε ξύπνιοι, τον περνάµε σκεπτόµενοι πράγµατα άλλα από τη δραστηριότητα στην οποία υποτίθεται ότι είµαστε επικεντρωµένοι. Αυτό είναι το συµπέρασµα της µελέτης των Matthew Killingsworth και Daniel Gilbert του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ, που δηµοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science».
Ο άνθρωπος περνάει µεγάλο µέρος του χρόνου του σκεπτόµενος πράγµατα που συµβαίνουν γύρω του, αναλογιζόµενος γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν, που θα µπορούσαν να συµβούν στο µέλλον ή που απλώς δεν θα συµβούν ποτέ, αναφέρουν οι δύο επιστήµονες.
Η αφηρηµάδα είναι ο τρόπος µε τον οποίο κατ’ εξοχήν λειτουργεί ο εγκέφαλος.
«Δεν υπάρχει τίποτε παράξενο σ’ αυτό. Η αφηρηµάδα (mind wandering) είναι τόσο διαδεδοµένη επειδή είναι αδύνατο να σταµατήσουµε τη σκέψη, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγµένος για να εργάζεται ακατάπαυστα» σημειώνουν.
Είμαστε αφηρηµένοι το 46,9% της ηµέρας µας και υπάρχει µόνο µία δραστηριότητα στην οποία η αφηρηµάδα µας κατεβαίνει κάτω από το 30%: η σεξουαλική.
Εργασία, υπολογιστής, social media, τηλεόραση και οι συζητήσεις αποτελούν εξαιρετικό υπόβαθρο για να αφαιρούµαστε. Τα σπορ, το παιχνίδι, το ραδιόφωνο, η φροντίδα του σώµατός µας ή των παιδιών µας είναι αντιθέτως ασχολίες που κρατούν το µυαλό σχετικά περισσότερο στο παρόν.
Πηγή: bovary.gr
Δείτε περισσότερες Έρευνες: https://eduadvisor.gr/arthra/erevnes