WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Υγεία

Και τα παιδιά έχουν τερηδόνα

Paidia teridonaΚαι τα παιδιά έχουν τερηδόνα

Η τερηδόνα της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας μπορεί να προσβάλλει τα παιδικά δόντια από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής. Χαρακτηρίζεται από ραγδαία εξέλιξη, γι’ αυτό και αν δεν προληφθεί ή αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.


Μίνι οδοντόβουρτσες, πολύχρωμες οδοντόκρεμες με ή χωρίς φθόριο, με «αστεράκια» και με γεύσεις φρούτων… Ας μην θεωρούμε πως άδικα υπάρχουν στην αγορά αφού η τερηδόνα δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες. Ήδη από την περίοδο που το μωρό μας θα βγάλει τα πρώτα του δόντια, θα πρέπει να επαγρυπνούμε στην καθαριότητά τους και να τα φροντίζουμε με προσοχή. Η σκέψη πως τα δόντια αυτά θα πέσουν -είναι τα νεογιλά δόντια που αρχίζουν να αλλάζουν γύρω στα 6 χρόνια του παιδιού- δεν είναι δικαιολογία, αφού τα δόντια αυτά και η καλή τους κατάσταση παίζουν σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της ομιλίας αλλά και την ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας του παιδιού μας.

 

Η τερηδόνα στο μικροσκόπιο

Τι είναι όμως η τερηδόνα; Η τερηδόνα είναι μια μακροχρόνια πάθηση των δοντιών που οφείλεται σε συγκεκριμένα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Τα μικρόβια αυτά μεταβολίζουν τα σάκχαρα των τροφών και παράγουν οξέα, που προοδευτικά προκαλούν απασβεστίωση και αποσύνθεση των σκληρών ιστών των δοντιών από την επιφάνεια προς το βάθος. Εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, η τερηδόνα επεκτείνεται στα βαθύτερα στρώματα του δοντιού, όπου και η εξέλιξή της είναι ταχύτερη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η προσβολή του νεύρου και η νέκρωση του δοντιού.


Φυσικά όλοι μας καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν σάκχαρα και πέρα απ’ τα γλυκά που μπορεί να είναι τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό μας, σάκχαρα περιέχονται σε πολλές τροφές όπως τα φρούτα, κάποια λαχανικά, δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Για ν’ αρχίσει όμως να αναπτύσσεται η τερηδόνα χρειάζεται να παραμένουν για αρκετή ώρα κάθε φορά αυτές οι τροφές στο στόμα του παιδιού. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες για την εμφάνιση της τερηδόνας που έχουν να κάνουν με τη βιολογία μας, όπως την ανοσολογική κατάσταση του οργανισμού, την ποσότητα και την σύσταση του σάλιου αλλά και την ευπάθεια των δοντιών.


Έχει βρεθεί ότι στα παιδιά που αναπτύσσουν τερηδόνα στη νηπιακή ηλικία υπάρχει στη στοματική κοιλότητα, ίσως από τους έξι κιόλας μήνες της ζωής τους, μεγάλη συγκέντρωση κάποιων μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι συνήθως τα μικρόβια αυτά μεταδίδονται από τη μητέρα. Πώς; Δοκιμάζοντας το γάλα ή το φαγητό του μωρού με το ίδιο κουτάλι που θα δώσουμε στο παιδί, να του δίνουμε μπουκιές με το πιρούνι μας ή ακόμη να του επιτρέπουμε να χρησιμοποιεί την οδοντόβουρτσά μας.

 

Σωστές συνήθειες από κούνια

Αναφέραμε ήδη πως ένας άλλος παράγοντας που ευθύνεται για την εμφάνιση της τερηδόνας είναι η παραμονή των σακχάρων στο στόμα για πολύ ώρα. Για να καταλάβουμε τι εννοούν οι ειδικοί, ας σκεφτούμε πως το 12 μηνών μωρό μας μπορεί να πίνει το βραδινό του γάλα και να αποκοιμιέται με το μπιμπερό στο στόμα. Ακόμη κι αν δεν του το αφήσουμε και το πάρουμε μετά από λίγο, τα υπολείμματα του γάλακτος θα παραμείνουν στο στόμα του για τουλάχιστον 5-6 ώρες ή ώσπου να ξυπνήσει το πρωί. Κι αν υπολογίσουμε πως την ώρα που κοιμόμαστε εκκρίνονται λιγότερα σάλια –ο τρόπος «αυτοκαθαρισμού» του οργανισμού μας- τότε καταλαβαίνουμε εύκολα πως μπορεί να «δουλεύει» όλη τη νύχτα η τερηδόνα.

 

Τα ναι και τα όχι για την πρόληψη της τερηδόνας

  • Αποφεύγουμε να δίνουμε γάλα στη διάρκεια της νύχτας μετά τα πρώτα γενέθλια του μωρού μας. Αν ξυπνά ακόμη το αντικαθιστούμε σταδιακά με σκέτο νερό – επιπλέον, αυτός είναι ένας τρόπος για να βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει να κοιμάται όλη τη νύχτα, χωρίς να ξυπνά.
  • Αποφεύγουμε να δίνουμε φρουτοχυμό ή άλλο ρόφημα με ζάχαρη τη νύχτα ή πριν τον βραδινό ύπνο. Γενικά καλό είναι τα γλυκά ροφήματα και οι χυμοί να δίνονται στη διάρκεια της ημέρας ή νωρίς το απόγευμα ώστε να έχει το στόμα την ευκαιρία να «ξεπλυθεί» καλά με νερό και σάλιο τις επόμενες ώρες.
  • Αποφεύγουμε την προσθήκη ζάχαρης στα ροφήματα και το γάλα του μωρού. Ακόμη, δεν βουτάμε την πιπίλα σε μέλι ή σε μαρμελάδα για να τη συνηθίσει το μωρό. Πρόκειται για μια παραδοσιακή αλλά ξεπερασμένη συνήθεια που δεν κάνει με κανέναν τρόπο καλό στο μωρό μας.
  • Πηγαίνουμε τακτικά στον οδοντίατρο και ελέγχουμε τα δόντια μας για τερηδόνα προτού γεννήσουμε, ώστε να εξουδετερώσουμε ή να μειώσουμε τα μικρόβια που την προκαλούν στο στόμα μας.
  • Φροντίζουμε να μην χρησιμοποιούμε κοινά κουτάλια, πιρούνια, ποτήρια και να μη βάζουμε την πιπίλα του μωρού στο στόμα μας. Τώρα, με την έξαρση των εποχιακών ιώσεων έχουμε παραπάνω λόγους να είμαστε έξτρα προσεκτικές στην υγιεινή!
  • Καθαρίζουμε καθημερινά τα πρώτα δόντια του μωρού με μια υγρή γάζα και αργότερα με πολύ μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα χωρίς να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα.
  • Όταν ο οδοντίατρος μας συστήσει οδοντόκρεμα επιλέγουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του, όπως π.χ. για το αν πρέπει ή όχι να περιέχει φθόριο και χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα (σαν ένα μικρό μπαλάκι αρακά) γιατί τα πρώτα χρόνια το παιδί καταπίνει αρκετή απ’ την οδοντόκρεμά του!

Στον παιδοδοντίατρο

Μετά τα πρώτα γενέθλια του μωρού μας μπορούμε πια να κάνουμε και την πρώτη μας οικογενειακή επίσκεψη στον οδοντίατρο που μας παρακολουθεί ή σε κάποιον εξειδικευμένο παιδοδοντίατρο. Ακόμη κι αν σε αυτή τη φάση τα δόντια του παιδιού είναι γερά, η επίσκεψη αυτή θα λειτουργήσει ως μια ευχάριστη πρώτη επαφή με τον γιατρό και το χώρο, που θα θέσει τα θεμέλια για την καλή φροντίδα των δοντιών του στο μέλλον. Ο παιδοδοντίατρος θα κάνει έναν έλεγχο των δοντιών που έχουν ήδη «ανατείλει», δηλαδή εμφανιστεί, θα βεβαιωθεί πως όλα πηγαίνουν καλά και σε μια δεύτερη επίσκεψη μετά από έξι με δώδεκα μήνες θα δείξει στο παιδί πώς να πλένει σωστά τα δόντια του. Σε κάποια απ’ τις πρώτες επισκέψεις, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την κατάσταση των δοντιών του, ο παιδοδοντίατρος μπορεί να του κάνει φθορίωση, μια ολιγόλεπτη διαδικασία «ενίσχυσης» των δοντιών κατά της τερηδόνας.


Αν, ωστόσο, το παιδί είναι μεγαλύτερο και παραπονιέται για ενόχληση σε κάποιο δοντάκι ή βλέπουμε σημάδια τερηδόνας (κίτρινες ή καφέ κηλίδες) σε κάποιο δόντι καλό είναι να σπεύσουμε στον οδοντίατρο ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα.

 

Διαβάζουμε για την τερηδόνα

Πολλά παιδιά αρνούνται ή βαριούνται να πλένουν τα δόντια τους. Η «προσωποποίηση» της τερηδόνας είναι μια πολύ καλή ιδέα για να τα ενθαρρύνουμε να την… ξεφορτωθούν.

 

Πηγή: paidiatros.gr

Δείτε περισσότερα Ενδιαφέροντα άρθρα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/endiaferonta-arthra/ygeia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.