WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Υγεία

Βήχας

VixasΟ βήχας είναι ένα αντανακλαστικό του αναπνευστικού συστήματος που χρησιμεύει ως συμπληρωματικός μηχανισμός κάθαρσης. Βήχας διάρκειας μικρότερης των 3 εβδομάδων ορίζεται ως οξύς, ενώ χρόνιος βήχας είναι αυτός που διαρκεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 εβδομάδων.


Στις κύριες αιτίες του οξέος βήχα περιλαμβάνονται το κοινό κρυολόγημα, η οξεία βακτηριακή παραρρινοκολπίτιδα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδος, η αλλεργική ρινίτιδα και ο κοκκύτης. Ο οξύς βήχας μπορεί να είναι επίσης το πρώτο σύμπτωμα πιο σοβαρών ασθενειών όπως η πνευμονία, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η πνευμονική εμβολή και η εισρόφηση. Το γεγονός ότι 50% των ασθενών που έχουν πνευμονική εμβολή παραπονούνται για βήχα δεν αξιολογείται πάντα και συχνά αυτό αποτελεί το μοναδικό ενόχλημα από το αναπνευστικό.


Ο χρόνιος βήχας προκαλείται από το σύνδρομο της οπισθορρινικής έκκρισης, το άσθμα, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τη χρόνια βρογχίτιδα. Το άσθμα είναι το πιο κοινό αίτιο χρόνιου βήχα στα παιδιά και η δεύτερη πιο κοινή αιτία στους ενήλικες.


Άλλα αίτια βήχα είναι οι βρογχεκτασίες, το βρογχογενές καρκίνωμα, η χρόνια διάμεση πνευμονία, το μεταστατικό καρκίνωμα, η χρόνια εισρόφηση, ο βήχας που επάγεται από τα αντιυπερτασσικά φάρμακα που είναι αναστολείς του ΜΕΑ και ο ψυχογενής βήχας.


ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΟΞΥ ΒΗΧΑ


Το πιο κοινό αίτιο του οξέος βήχα, το κοινό κρυολόγημα, είναι συνήθως βέβαιο όταν οι ασθενείς εμφανίζονται με οξεία νόσο του ανώτερου αναπνευστικού με ρινική καταρροή, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση και οπισθορρινική έκκριση. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν πυρετό, δακρύρροια και ερεθισμό του λαιμού ενώ η εξέταση του θώρακά τους είναι φυσιολογική.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ.

 

Πηγή: pneumonologos.site90.com

Δείτε περισσότερα Ενδιαφέροντα άρθρα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/endiaferonta-arthra/ygeia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.