Το πτυχίο χαρίζει χρόνια στη ζωή!
Η ανώτατη εκπαίδευση μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο – κι αν μάλιστα πάρουμε master ή τελειώσουμε το διδακτορικό μας, ακόμα καλύτερο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές που παρακολούθησαν επί τρεις δεκαετίες την πορεία της υγείας σχεδόν 4.000 εθελοντών.
Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι εθελοντές είχαν ανώτατο μορφωτικό επίπεδο είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση μεγαλώνοντας σε σύγκριση με όσους δεν είχαν πάθει καν στο Λύκειο.
Με την υπέρταση να διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με την βρετανική Εταιρεία Αρτηριακής Πίεσης (BPA), το εύρημα αυτό σημαίνει πως η ανώτατη εκπαίδευση μπορεί τελικά να σώσει τη ζωή μας.
Τα μεγαλύτερα οφέλη, πάντως, παρατηρήθηκαν μεταξύ των εθελοντών της μελέτης οι οποίοι είχαν πάρει masterή είχαν τελειώσει το διδακτορικό τους, ενώ ήταν εντονότερα στις γυναίκες, σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMC Public Health».
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν, στο Ρόουντ Άϊλαντ, έδειξε ακόμη ότι οι υψηλού μορφωτικού επιπέδου άντρες τείνουν να είναι πιο αδύνατοι και να καπνίζουν και να πίνουν λιγότερο απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Όσον αφορά τις ιδιαίτερα μορφωμένες γυναίκες, και αυτές κάπνιζαν και έτρωγαν λιγότερο, αλλά έπιναν περισσότερο απ’ όσες δεν είχαν πάει στο πανεπιστήμιο.
Επιπλέον, οι εθελοντές που είχαν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εργάζονται σε ιδιαίτερα στρεσογόνες δουλειές, στις οποίες όμως ελάχιστα περνούσε ο λόγος τους.
«Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο προδιαθέτει σε επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται από υψηλές απαιτήσεις εκ μέρους του εργοδότη και χαμηλά επίπεδα προσωπικού ελέγχου – εργασιακές συνθήκες που σχετίζονται έντονα με την αύξηση της αρτηριακής πιέσεως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρικ Λουκς, ειδικός στην Καρδιαγγειακή Φυσιολογία και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινοτικής Υγείας του Μπράουν.
Ο δρ Λουκς επεσήμανε πως παραμένει άγνωστο γιατί επηρεάζεται εντονότερα η γυναικεία αρτηριακή πίεση από το μορφωτικό επίπεδό τους, αλλά εκτιμά ότι η μόρφωση επηρεάζει τον τρόπο ζωής της γυναίκας – και έτσι την υγεία της – περισσότερο απ’ ό,τι στους άντρες.
Πηγή: https://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=98&articleID=11618&la=1