Το μπούλινγκ επηρεάζει τη δομή του εγκεφάλου στην εφηβεία
Οι συνέπειες του συνεχούς εκφοβισμού είναι κάτι περισσότερο από ψυχολογικές. Η έρευνα δείχνει τώρα ότι μπορεί να υπάρξουν φυσικές διαρθρωτικές διαφορές στους εγκεφάλους των εφήβων που είναι θύματα και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα να πάσχουν από ψυχική ασθένεια.
Το συμπέρασμα προέρχεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry.
Η έρευνα διεξήχθη από την Erin Burke Quinlan του King's College London στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τους συνεργάτες της. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η χρόνια θυματοποίηση κατά την εφηβεία επηρεάζει την ψυχική υγεία μέσω δομικών μεταβολών του εγκεφάλου.
Η Burke Quinlan και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα, ερωτηματολόγια και εγκεφαλικές εξετάσεις από 682 συμμετέχοντες από την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν μέρος του μακροχρόνιου προγράμματος IMAGEN που αξιολόγησε την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία των εφήβων. Στο πλαίσιο αυτού του έργου, έγιναν ανιχνεύσεις εγκεφάλου υψηλής ανάλυσης των συμμετεχόντων όταν ήταν 14 και 19 ετών.
Την ηλικία των 14, 16 και 19, οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με το εάν είχαν υποστεί μπούλινγκ και σε ποιο βαθμό.
Συνολικά, 36 από τους 682 νέους υπέστησαν χρόνιο εκφοβισμό. Τα στοιχεία των συμμετεχόντων συγκρίθηκαν με αυτά άλλων που είχαν υποστεί λιγότερο χρόνιο ή σοβαρό εκφοβισμό. Οι αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου καθώς και στα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και υπερκινητικότητας στην ηλικία των 19 ετών λήφθηκαν υπόψη.
Αλλαγές στον εγκέφαλο
Τα επακόλουθα ευρήματα επικυρώνουν και επεκτείνουν τη βιβλιογραφία που συνδέει τη θυματοποίηση με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο εκφοβισμός συνδέεται με μειώσεις του όγκου δύο τμημάτων του εγκεφάλου. Αυτές οι αλλαγές βρέθηκαν να εξηγούν εν μέρει τη σχέση μεταξύ υψηλής θυματοποίησης και υψηλότερων επιπέδων γενικού άγχους στην ηλικία των 19 ετών.
Η Burke Quinlan είπε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός πως το 30% των νέων θα μπορούσε να υποστεί βίαιες παρενοχλήσεις από τους συνομηλίκους τους, ενώ μερικοί βιώνουν κάτι τέτοιο σχεδόν καθημερινά.
Η ίδια τονίζει ότι η εφηβεία δεν είναι μόνο μια εποχή νέων εμπειριών και πιέσεων, αλλά και μια περίοδο εκτεταμένης ανάπτυξης του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου, συνιστά να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό του εκφοβισμού πριν γίνει σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές του εγκεφάλου ενός εφήβου και σε ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Πηγή: zougla.gr
Δείτε περισσότερα Ενδιαφέροντα άρθρα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/endiaferonta-arthra/ygeia