Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
Η ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα είναι πολύ συνηθισμένη κατά τα δύο πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να κάνει την εμφάνισή της πριν ακόμη συμπληρωθεί ο πρώτος χρόνος της ζωής του. Είναι η πιο συχνή μορφή αλλεργίας στα μικρά παιδιά, η οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αύξηση. Εκδηλώνεται με λεκέδες ανοιχτοκόκκινου ή καφέ χρώματος και τραχύ, φολιδωτό δέρμα στο πρόσωπο, στις πτυχές των χεριών ή πίσω από τα γόνατα.
Οι φολίδες μπορεί να πάρουν τη μορφή λεπτής πούδρας και οι λεκέδες να γίνουν βαθυκόκκινοι και υγροί προκαλώντας φαγούρα. Χρειάζεται προσοχή, γιατί το παιδί νιώθοντας την ανάγκη να ξυστεί, μπορεί να μολύνει την πάσχουσα περιοχή με μικρόβια. Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται συνήθως στα παιδιά που έχουν κληρονομική προδιάθεση.
Εκδηλώνεται ως ένα είδος αντίδρασης σε ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα, όταν έρθουν σε επαφή μαζί του -αφρόλουτρα ή υφάσματα- και σπάνια ως σύμπτωμα τροφικής αλλεργίας. Πέρα, δηλαδή, από το γενετικό παράγοντα, συνήθως κάποιο στοιχείο προκαλεί ερεθισμό, για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της δερματίτιδας.
Στη λίστα με τα πιθανά αλλεργιογόνα είναι η ξηρότητα του δέρματος, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες (ζέστη ή κρύο), τα μάλλινα και συνθετικά υφάσματα, η εφίδρωση, το σαπούνι, τα απορρυπαντικά, καθώς και η σκόνη. Η θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας επιτυγχάνεται με αντιισταμινικά, που χορηγούνται από το στόμα, με κρέμες για τις ερεθισμένες περιοχές και με αντιβιοτικά σε περίπτωση που προκύψει μόλυνση. Συνδέεται συχνά με τη ρινίτιδα, την επιπεφυκίτιδα και το άσθμα.
Πολλά παιδιά δηλαδή εμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα πριν εκδηλώσουν άσθμα. Εάν το παιδί έχει ιστορικό εκζέματος από το πρώτο δωδεκάμηνο της ζωής του και εμφανίσει άσθμα στη μετέπειτα ζωή του, το άσθμα του αυτό δύσκολα ελέγχεται. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά. Οι βασικές κινήσεις:
·Μη χρησιμοποιείτε σαπούνια για το πλύσιμο του παιδιού παρά μόνο ό,τι σας έχουν συστήσει για τη συγκεκριμένη πάθηση.
·Επιδιώξτε την ενυδάτωση του παιδικού δέρματος με ειδικά καλλυντικά.
·Αποφύγετε τη συχνή επαφή με νερό στην περιοχή που είναι ερεθισμένη.
·Κόψτε τα νύχια του σύρριζα, για να μην ξύνεται.
·Προτιμήστε τα βαμβακερά ρούχα αποφεύγοντας τα συνθετικά και τα μάλλινα.
·Αποκλείστε τροφές όπως αυγό, πορτοκάλι, ψάρια, φράουλες, ντομάτες τις περιόδους έξαρσης.
·Αποφύγετε τις απότομες αυξομειώσεις θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι ρυθμίζοντας το καλοριφέρ σε σταθερή θερμοκρασία.
·Να κάνει το παιδί πολλά μπάνια στη θάλασσα.
Πηγή: https://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=114&articleID=3452&la=1