Ενδοσχολική βία
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια η επιθετική παρενόχληση στους μαθητές. Από το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού το 10% έχει γίνει θύμα επιθετικής παρενόχλησης από συνομηλίκους του ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Ταυτόχρονα, το 5% αποτελεί το ποσοστό των θυτών, με τα αγόρια να υπερτερούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε λεκτική.
Το φαινόμενο αυτό έχει προβληματίσει τους αρμόδιους και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ορισμένες δράσεις προκειμένου να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Μερικές από τις δράσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:
1) Οι Υπηρεσίες Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης με τη συνεργασία των Σχολικών Συμβούλων και ειδικών επιστημόνων θα συντελέσουν στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών εκφοβισμού και βίαιων συγκρούσεων στη σχολική κοινότητα.
2) Προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία σε συνεργασία με ειδικούς επιστημονικούς φορείς. Σκοπός τους θα είναι να αναλύσουν θέματα όπως η πρόληψη βίας, η διαχείριση συγκρούσεων, η σεξουαλική παρενόχληση, η βία μέσα στο διαδίκτυο, οι διαπροσωπικές σχέσεις.
3) Σχετική εγκύκλιος έχει σταλεί στα σχολεία της χώρας αναφορικά με την «αποτύπωση καλών πρακτικών των σχολικών μονάδων Δ.Ε. για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών», σε συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού. Επιπλέον, μαθητές μπορούν να συμμετέχουν στην Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, μεταφέροντας απόψεις των παιδιών σχετικά με τα δικαιώματά τους.
4) Το υπουργείο Παιδείας μαζί με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς συμμετέχουν στο «Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο», το οποίο συντονίζεται από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου). Μερικοί από τους σκοπούς του Δικτύου αυτού είναι η δημιουργία ενός πλαισίου διαλόγου σχετικά με τα αίτια και τις μεθόδους παρέμβασης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στο σχολείο, η ανάπτυξη μεθοδολογίας και καινοτόμων πρακτικών παρέμβασης, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και ολόκληρης της κοινωνίας σχετικά με το φαινόμενο.
5) Έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την ενημέρωση των παιδιών για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
6) Συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την προστασία τους από κάθε μορφή βίας.
7) Συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για ανάπτυξη της Αγωγής Υγείας, της Διατροφής και της Άθλησης.
Δείτε περισσότερα Ενδιαφέροντα άρθρα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/endiaferonta-arthra/psychologia