Φίλοι με τα βιβλία ή όχι;
Το διάβασμα είναι μια διαδικασία που δεν επιδέχεται πίεση και δεν διέπεται από ειδικούς κανόνες.
Πριν, λοιπόν, θέσετε κανόνες για την ανάγνωση ενός βιβλίου στο παιδί, αναρωτηθείτε πρώτα οι ίδιοι κατά πόσο εσείς εφαρμόζετε αυτά που ζητάτε!
Εάν θέλετε να απομακρύνετε τα παιδιά σας από τα βιβλία τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις ακόλουθες οδηγίες:
- Κρατήστε μακριά του τα βιβλία. Μπορεί να τα καταστρέψει, κυρίως εάν πρόκειται για ωραία λευκώματα
- Μην του διαβάζετε πάνω από ένα βιβλίο την εβδομάδα. Αν το παιδί έχει συνηθίσει να του διαβάζετε εσείς, θα εξαρτάται απόλυτα από εσάς. Άλλωστε σήμερα υπάρχουν και οι τηλεοπτικές εκπομπές με τις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί η φαντασία του…
- Μην διαβάζετε ποτέ μπροστά στο παιδί σας. Μπορεί να πιστέψει πως το απολαμβάνετε ενώ εσείς σίγουρα διαβάζετε μόνο και μόνο για να ενημερωθείτε πάνω σε κάποιο θέμα.
- Απαγορέψτε του τα «κακά αναγνώσματα». Απομακρύνετε το παιδί σας από τα κόμικς, τα περιοδικά και όλα εκείνα τα αναγνώσματα που λατρεύει ενώ εσείς δεν θεωρείτε ποιοτικά.
- Κάντε του συνεχώς ερωτήσεις προκειμένου να είστε σίγουροι πως κατανόησε αυτά που διάβασε στο βιβλίο που του δώσατε.
- Μόλις μάθει να διαβάζει, σταματήστε να του αφηγείστε ιστορίες. Δεν σας χρειάζεται πλέον και μπορεί μόνο του να ικανοποιεί την ανάγκη να μαθαίνει.
- Πιέστε το να διαβάζει 10 σελίδες την ημέρα, από τα βιβλία μάλιστα που εσείς έχετε επιλέξει, βιβλία καλογραμμένα, με «περιεχόμενο» και «αξίες»
- Αναγκάστε το να τελειώνει πάντα τα βιβλία που διαβάζει…όπως τελειώνει και το φαγητό του. Σκεφτείτε πόσα παιδιά υπάρχουν που δεν έχουν βιβλία!
Πηγή: https://www.paidorama.com
Από το βιβλίο «1001 δραστηριότητες για να αγαπήσω το βιβλίο» του ΦΙΛΙΠ ΜΠΡΑΣΕΡ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.