WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Ψυχολογία

Οι φίλοι είναι «σωσίβιο» για τους εφήβους

FiloiΠάνω από όλα οι φίλοι: αυτό λένε οι έφηβοι στη χώρα μας, οι οποίοι δηλώνουν «δεμένοι» με τους κολλητούς τους. Οι σχέσεις τους φαίνεται να στηρίζονται σε γερές βάσεις, αφού μπορούν να μιλήσουν με αυτούς για τις χαρές και τα λύπες τους αλλά και για όσα τους προβληματίζουν.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), στην οποία συμμετείχαν το 2014, 4.141 μαθητές (ΣΤ΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου) από 245 σχολικές μονάδες,


Στην πλειονότητά τους (79,1%) οι έφηβοι αναφέρουν ότι έχουν τουλάχιστον 3 στενούς φίλους, ενώ ένας στους 5 (19,2%) έχει έναν ή δύο στενούς φίλους.

Η συντριπτική πλειονότητα των εφήβων (89,2%) αναφέρουν ότι είναι εύκολο να μιλήσουν μαζί τους για θέματα που τους απασχολούν, με τα κορίτσια να δημιουργούν πιο ισχυρούς φιλικούς δεσμούς.


Οι στενές φιλικές σχέσεις είναι ο λόγος που οι έβηβοι στη χώρα μας είναι κολλημένοι με το κινητό τους, καθώς επικοινωνούν καθημερινά μεταξύ τους κυρίως μέσω τηλεφώνου (κινητού, σταθερού ή skype) (47,0%) ή άμεσων μηνυμάτων που στέλνουν μέσω του ίντερνετ (π.χ., Facebook chat) (46,0%).

«Παρά τους αρχικούς προβληματισμούς κατά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης των διαδικτυακών μέσων αναφορικά με την επίδρασή τους στη μοναξιά και την απομόνωση των ανθρώπων, πολλές μελέτες έχουν πλέον δείξει ότι οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά για να απομονωθούν αλλά αντιθέτως, για να ενδυναμώσουν ήδη υπάρχουσες σχέσεις, φιλικές και ρομαντικές», σημειώνουν οι ειδικοί στην έρευνα.

Οι ίδιοι όμως εφιστούν τη προσοχή των γονέων: «Η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αν και θετική, δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα καθώς η υπερβολική χρήση τους έχει συνδεθεί με αρνητικές συνέπειες στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου των εφήβων,20 καθώς και στην ανάπτυξη νέων αρνητικών συμπεριφορών όπως ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου (cyber bullying)».

 

Σεξουαλικές επαφές χωρίς προφύλαξη

Ένας στους τέσσερις 15χρονους (25,6%) ανέφερε ότι είχε τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, σε διπλάσιο ποσοστό τα αγόρια (35,0%) από ότι τα κορίτσια (17,3%), με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι το ποσοστό αυτό δεν έχει μεταβληθεί από το 2006.

Το ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι από 15χρονους που ανέφεραν ότι είχαν σεξουαλική επαφή, ένα στα 6 αγόρια και ένα στα 4 κορίτσια παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό κατά την τελευταία τους επαφή.

 

Πηγή: tanea.gr


Δείτε περισσότερα Ενδιαφέροντα άρθρα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/endiaferonta-arthra/psychologia

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.