WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαίδευση

Πως ένα παιδί με σπασμένο κρανίο εξελίχθηκε στον ταχύτερο «ανθρώπινο υπολογιστή του πλανήτη»

NeelakanthaBhanuΜπορεί οι περισσότεροι να τρέχαμε να βρούμε κομπιουτεράκι αν μας ρωτούσαν πόσο κάνει 869.463.853 επί τρία, αλλά ένας 20χρονος από την Ινδία έχει έτοιμη την απάντηση σε μόλις 26 δευτερόλεπτα: 63.470.861.269!

Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Limca, το αντίστοιχο του Guiness στην Ινδία, το μυαλό του Νιλακάντα Μπάνου Πρακάς εκτελεί μαθηματικές πράξεις με μέση ταχύτητα 12 δευτερολέπτων, δηλαδή κάπου δέκα φορές ταχύτερα από τον μέσο ανθρώπινο εγκέφαλο.


Στις 15 Αυγούστου ο «ταχύτερος ανθρώπινος υπολογιστής του πλανήτη», όπως είναι γνωστός στην Ινδία ο 20χρονος, έγινε ο πρώτος Ασιάτης που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νοητικών Υπολογισμών στο Λονδίνο και ο πρώτος μη Ευρωπαίος στην 23χρονη ιστορία της διοργάνωσης.

Νίκησε 29 αντιπάλους από 13 χώρες με τέτοια ταχύτητα που οι κριτές τον έβαλαν να λύσει έξτρα ασκήσεις για να επιβεβαιώσουν την ικανότητά του.

 

Το ατύχημα που άλλαξε τη ζωή του νεαρού Ινδού

Ο Μπάνου ήταν μόλις πέντε ετών το 2005 όταν ένα φορτηγό παρέσυρε το σκούτερ που οδηγούσε ο ξάδελφός του κι ο ίδιος έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του στο έδαφος με αποτέλεσμα να σπάσει το κρανίο του. Υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις και οι γιατροί τον έβαλαν σε καταστολή. Όταν ξύπνησε, περίπου μια εβδομάδα αργότερα, οι γιατροί είπαν στους γονείς του ότι λόγω των τραυμάτων του μπορεί να έμενε διανοητικά ανάπηρος για το υπόλοιπο της ζωής του. Ο πεντάχρονος Ινδός πέρασε τον επόμενο χρόνο στο κρεβάτι κι οι γονείς για να τον απασχολήσουν, άρχισαν να του δίνουν να λύσει παζλ. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ο Μπάνου θα κέρδιζε το χρυσό μετάλλιο και τον τίτλο του «ταχύτερου ανθρώπινου υπολογιστή στον πλανήτη».


«Δεν θα ήμουν εδώ που βρίσκομαι σήμερα αν δεν είχε συμβεί αυτό το ατύχημα», λέει. Από τα παζλ προχώρησε στον άβακα, όπου έμαθε να υπολογίζει με ταχύτητα, προτού προχωρήσει σε προβλήματα αριθμητικής και αρχίσει να μετέχει σε διαγωνισμούς. Ο απόφοιτος της Σχολής Μαθηματικών του Κολεγίου του Αγίου Στεφάνου στο Νέο Δελχί έχει ήδη στο παλμαρέ του πολλά παγκόσμια ρεκόρ για αριθμητικούς υπολογισμούς. «Παραχωρώ αδιάκοπα συνεντεύξεις το τελευταίο διάστημα», απάντησε στην ερώτηση πώς αντέχει διανοητικά. «Τα καταφέρνω επειδή κάνω συνέχεια υπολογισμούς. Έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή μου, αφού με γαληνεύει και με κρατά μακριά απ’ όλους τους θορύβους», λέει.


Η ιδιοφυία που θέλει να ξεριζώσει από τα παιδιά τον φόβο για τα Μαθηματικά

Όπως λέει η ιδιοφυία από την Ινδία, το τελευταίο διάστημα έχει μειώσει σε μία από τέσσερις με πέντε ώρες την καθημερινή του εξάσκηση. «Είναι σαν άθλημα. Πρέπει να εξασκούμαστε σε γνωστικές ικανότητες, παρατήρηση, ακρόαση και άλλα και να αναλαμβάνουμε την επίλυση μικρών και μεγάλων προβλημάτων».


Ο Μπάνου οραματίζεται να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του για να προσεγγίσει τα παιδιά στην πατρίδα του. «Θέλω να ξεριζώσω από την Ινδία τη φοβία για τα Μαθηματικά», λέει. Ο 20χρονος έχει στήσει δική του start up επιχείρηση, την Exploring Infinities, με μια ομάδα 30 συνεργατών στο Χαιντεραμπάντ με στόχο να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα Μαθηματικά με πειραματικές μεθόδους και δραστηριότητες οπτικοποίησης. Ερωτηθείς γιατί πολλά παιδιά φοβούνται τόσο τα Μαθηματικά απαντά ότι «η Αριθμητική είναι το πρώτο πράγμα που διδάσκεται κανείς στο σχολείο και δεδομένου ότι υποχρεώνεται να κάνει πολλούς υπολογισμούς, οι μαθητές έχουν την τάση να τη μισούν». Ο ίδιος λέει ότι μάλλον δεν πρόκειται να μετάσχει ξανά σε διαγωνισμούς σαν αυτόν που κέρδισε στο Λονδίνο. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να το κάνω. Απέδειξα ότι είμαι ο ταχύτερος και τώρα είμαι σε θέση να με ακούν οι άνθρωποι και θέλω να το αξιοποιήσω. Δεν θέλω να γίνω το “πρόσωπο” των Μαθηματικών – υπάρχουν ήδη αρκετοί και είναι εξαίρετοι -. Αυτό που θέλω είναι να γίνω το “πρόσωπο” κατά της φοβίας για τα Μαθηματικά. Πολύ απλά».

 

Πηγή: iefimerida.gr


Δείτε περισσότερα Ενδιαφέροντα άρθρα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/endiaferonta-arthra/ekpaidefsi-endiaferonta

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.