WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαίδευση

Το φοβερό κόκκινο χαλί: Από τον Αγαμέμνονα στα Όσκαρ

KokkinoXaliΗ πρώτη χρήση του κόκκινου χαλιού στο Χόλιγουντ έγινε το 1922


Επάνω του βυθίζονται οι πιο καλοσχεδιασμένες και με βαρύτιμη υπογραφή σχεδιαστή, γόβες φορεμένες από τα πιο σικ και διάσημα πόδια. Το παχύ, μαλακό του στρώμα σαρώνουν τουαλέτες εκατομμυρίων και αποτελεί σύμβολο δύναμης, πλούτου και μεγαλοπρεπούς υποδοχής.

Ποιος θα το περίμενε, πως το κόκκινο χαλί όπως ακριβώς αυτό που απλώνεται σε κάθε λαμπρή τελετή -βραβεία Όσκαρ, φεστιβάλ Καννών κ.α.-, για να υποδεχθεί όλων των ειδών τους σταρ, τους απανταχού jet setters αλλά και τις σύγχρονες σταρλετ, θα είχε μια μάλλον παράξενη ιστορία! Θα είχε τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα.


Όπως σημειώνει σε αφιέρωμά του το CNN, στην τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου γίνεται η αρχαιότερη αναφορά στη χρήση κόκκινου χαλιού. Η Κλυταιμνήστρα δίνει εντολή να στρωθεί κόκκινο χαλί προς τιμήν του συζύγου της Αγαμέμνονα, ο οποίος επιστρέφει νικητής από την Τροία.

Ο Αγαμέμνονας αν και γνωρίζει ότι η πράξη αυτή αποτελεί ύβρη για του θεούς, πείθεται από την Κλυταιμνήστρα να βαδίσει πάνω στο πορφυρό χαλί, αγνοώντας ότι οδηγείται στο θάνατο.


Από τις αποβάθρες, στο Χόλιγουντ

Στα πιο σύγχρονα χρόνια, σύμφωνα με την ιστορικό Amy Henderson, το κόκκινο χαλί αρχικά βρήκε μια πιο ταπεινή χρήση: στους σιδηροδρόμους. «Το 1902, η Νέα Υόρκη χρησιμοποιούσε πλούσια βυσσινί χαλιά για να κατευθύνει τους επιβάτες που επιβιβάζονται στα τρένα», σημειώνει και προσθέτει «Δεν ήταν λαμπερό» λέει, αλλά το κόκκινο χαλί το χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό για τους κατόχους εισιτηρίων πρώτης κατηγορίας, οπότε ο κόκκινος τάπητας συμβόλιζε την κοινωνική θέση. Με την πάροδο του χρόνου αποδόθηκε ένας συμβολικός χαρακτήρας στο κόκκινο χαλί καθώς «ήταν ένας τρόπος να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ξεχωριστοί».


Η πρώτη χρήση του κόκκινου χαλιού στο Χόλιγουντ έγινε από τον θεατρικό μεγιστάνα, Sid Grauman. Στις 18 Οκτωβρίου του 1922, ο Grauman ενορχήστρωσε την πρώτη χολιγουντιανή πρεμιέρα. Η ταινία είχε τον τίτλο «Robin Hood» και ο Grauman, ιδιοκτήτης του νεοαποκτηθέντος αιγυπτιακού θεάτρου, έστρωσε το κόκκινο χαλί για να εντυπωσιάσει. Η ταινία εξάλλου είχε κοστίσει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια - ένα εντυπωσιακό νούμερο για την εποχή.

Οι Douglas Fairbanks, Wallace Beery και άλλοι λαμπεροί ηθοποιοί της εποχής, περπάτησαν πάνω στο κόκκινο χαλί «και σύντομα συνδέθηκε με το γκλάμορους..», λέει η Henderson.

 

Πηγή: news.gr


Δείτε περισσότερα Ενδιαφέροντα άρθρα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/endiaferonta-arthra/ekpaidefsi-endiaferonta

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.