Τι δεν πρέπει να κάνετε ποτέ σε ένα μουσείο
Τα μουσεία συγκαταλέγονται σίγουρα στα τοπ αξιοθέατα του προορισμού που επισκέπτεστε και φιγουράρουν πάντα στην κορυφή των things to do στην ταξιδιωτική σας ατζέντα. Τι συμπεριφορά, ωστόσο, πρέπει να έχετε κάθε φορά που βρίσκεστε σε αυτά; Τι επιτρέπεται να κάνετε και τι όχι; Μάθετε παρακάτω τον "οχτάλογο" του τουρίστα και τι απαγορεύεται να κάνετε σε μουσεία και γκαλερί και γίνετε ο πιο αξιαγάπητος όλων.
1. Να πάρετε μαζί την αποσκευή σας. Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που χρειάστηκε να κάνετε νωρίς check out και αναγκαστικά να κουβαλάτε μαζί σας όλη μέρα τις αποσκευές σας ή στα lockers που είχατε κατά νου να τις αφήσετε να μην βρήκατε χώρο. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τις έχετε μαζί σας στην προγραμματισμένη επίσκεψη που είχατε για ένα συγκεκριμένο μουσείο. Παρόλο που κάποια μουσεία διαθέτουν ντουλάπια για τα πράγματά σας, αυτά είναι μικρά και συνήθως χωράνε μία τσάντα χειρός ή ένα μικρό backpack. Όχι, όμως, και μια ολόκληρη βαλίτσα. Κάτι τέτοιο, μάλιστα θα αποτελούσε και λόγο να μην σας επιτραπεί η είσοδος σε αυτά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεννοηθείτε με το ξενοδοχείο σας να αφήσετε την αποσκευή σας εκεί, δεν θα σας το αρνηθούν.
2. Να αγγίζετε τα εκθέματα. Τα μουσεία δεν είναι παιδικές χαρές, και αυτό είναι κάτι που στην πλειοψηφία τους το γνωρίζουν ακόμη και τα εφτάχρονα παιδιά. Δεν είναι λίγες οι φορές που εκθέματα έχουν καταστραφεί από το άγγιγμα ή από την προσπάθεια κάποιων να φωτογραφηθούν μπροστά σε αυτά. Ακόμη και αν σε κάποια μουσεία Σύγχρονης Τέχνης υπάρχουν διαδραστικά installations, μπορείτε να συμμετέχετε στην προσπάθεια του καλλιτέχνη και χωρίς να τα αγγίζετε. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αν το συγκεκριμένο έργο του καλλιτέχνη καταστρεφόταν επειδή εσείς δεν συμμορφωθήκατε με τους κανόνες του μουσείου; Σίγουρα όχι και τόσο ευχάριστο.
3. Να μην διαβάζετε τις περιγραφές των έργων. Ακόμη και τα μουσεία που δεν έχουν προσωπικό να λύσει τις απορίες σας, μπορούν να σας εκπλήξουν ευχάριστα με τα εκθέματά τους, αρκεί να τους το επιτρέψετε. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διαβάζετε τις περιγραφές δίπλα από κάθε έκθεμα. Αν δεν δείτε καμία περιγραφή, σίγουρα κάπου θα υπάρχει ένα φυλλάδιο ή ακουστικά που θα σας εξηγούν τα πάντα. Ζητήστε από τον φύλακα να σας υποδείξει πού θα τα βρείτε.
4. Να χρησιμοποιείτε φλας. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα φλας των φωτογραφικών μηχανών φθείρουν τα εκθέματα και αλλοιώνουν τα χρώματα των πινάκων, γι' αυτό και απαγορεύεται η χρήση τους. Αρκεστείτε, λοιπόν, στον υπάρχοντα φωτισμό του χώρου και σεβαστείτε τους κανόνες αν δεν θέλετε να σας κάνουν παρατήρηση ή ακόμη και να σας κατάσχουν την φωτογραφική μηχανή έως ότου ολοκληρωθεί η επίσκεψή σας.
5. Να κάθεστε & να ακουμπάτε οπουδήποτε. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναζητήσατε σημεία να καθίσετε ή να ακουμπήσετε για λίγο και να ξεκουραστείτε. Σημειώστε, ότι στα μουσεία αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε οπουδήποτε. Γι' αυτό ψάξτε για τις σχετικές ενδείξεις που θα σας υποδείξουν που μπορείτε να ξεκουραστείτε.
6. Να φωνάζετε. Δεν βρίσκεστε στον προσωπικό σας χώρο και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε σαν να ήσασταν σε αυτόν. Σκεφτείτε, λοιπόν, να θέλετε να απολαύσετε κάποιο έκθεμα, να συγκεντρωθείτε να διαβάσετε την περιγραφή του ή να προσπαθείτε να ακούσετε τι σας λέει ο ξεναγός σας και δίπλα σας, κάποιοι άλλοι επισκέπτες να φωνάζουν, να γελάνε ή να μιλάνε δυνατά. Σίγουρα κάτι τέτοιο θα αποσπάσει την προσοχή σας και δεν θα σας αρέσει καθόλου. Γι' αυτό να μην το κάνετε ούτε εσείς. Προσπαθήστε, λοιπόν, να μιλάτε όσο το δυνατόν πιο χαμηλόφωνα μπορείτε.
7. Να τρώτε/ πίνετε. Σε μία προσπάθειά τους τα μουσεία και οι ιθύνοντές τους να προστατέψουν τα εκθέματα, κάποια από αυτά δεν επιτρέπουν ούτε στυλό να έχετε πάνω σας. Πόσο μάλλον φαγητό και ποτό! Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, αλλά σκεφτείτε τι ζημιά θα προκαλούσε στα εκθέματα αν σκοντάφτατε με το αναψυκτικό στο χέρι, αν σας έπεφτε το σνακ πάνω σε κάποιο έργο ή αν κολλούσε σε κάποιο από αυτά η τσίχλα σας.
8. Να βιάζεστε. Ο χρόνος που περνάτε σε κάποιο μουσείο μπορεί να αξίζει από ελάχιστα έως τίποτα, αναλόγως με τον τρόπο που θα τον ξοδέψετε. Αφιερώστε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεστε για να διαβάσετε μια περιγραφή, να επεξεργαστείτε ένα έργο, να προσπαθήσετε να καταλάβετε έστω και λίγο την πρόθεση του καλλιτέχνη –για να βρίσκονται στο μουσείο θα υπάρχει σίγουρα κάποια αξιόλογη αιτία. Αν επισκέπτεστε κάποιο μεγάλο μουσείο με αρκετές εκθέσεις, καλύτερα να αφιερώσετε τον χρόνο σας σε κάποιες από αυτές, παρά να τον εξαντλήσετε σε όλες, χωρίς στην ουσία να έχετε δώσει έμφαση και σημασία στο τι βλέπετε. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως πάντα υπάρχει η δυνατότητα να επανέλθετε. Αν είστε συμμορφωμένοι, βέβαια, με τους κανόνες!
Πηγή: greekguide.com
Δείτε περισσότερα Ενδιαφέροντα άρθρα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/endiaferonta-arthra/ekpaidefsi-endiaferonta