WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Δραστηριότητες

Γονική ανευθυνότητα στο νερό. SOS συμβουλές για την θάλασσα από μία Ναυαγοσώστρια!

NauagosostesΜαγιώ βάλαμε, μπρατσάκια έχουμε. Είμαστε έτοιμοι για μπάνιο;


«ε καλά, ναυαγοσώστρια, δεν έφαγε και τίποτα ο δίχρονος γιος μου πριν μπούμε στην πισίνα...»


Ήταν πέρσι το Καλοκαίρι σε small luxury hotel κάπου στα ανατολικά παράλια της Χώρας, όταν εργαζόμενη ως ναυαγοσώστρια άκουσα από μπαμπά το παραπάνω εκπληκτικό, κλάσματα δευτερολέπτου αφότου ο πιτσιρικάς είχε κάνει εμετό, μπαίνοντας στην πισίνα. Προφανώς διότι είχε φάει, και μάλιστα, ελάχιστο χρόνο πριν έρθει σε επαφή με το νερό.


Και δεν ήταν το μοναδικό που άκουσα. Πολύ δε περισσότερο, δεν ήταν το μοναδικό που αντιμετώπισα ως γονική ανευθυνότητα στο νερό.


Γιατί ο εν λόγω μπαμπάς, δεν σκέφθηκε καν ότι, ένα ποτήρι γάλα είναι πλήρες γεύμα για δίχρονο, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται από κέικ σοκολάτας!


Η περσινή ναυαγοσωστική μου εμπειρία ήταν μοναδική από δύο απόψεις. Πρώτον, διότι τεκμηρίωσε με τρόπο αδιαμφισβήτητο την ελληνική γονική ανευθυνότητα. Και θα μου επιτρέψετε τη γενίκευση, διότι τα σχετικά τεκμήρια, τείνουν στο άπειρο. Δεύτερον, διότι πλέον πιστεύω ακράδαντα, ότι ο Θεός της Ελλάδας δεν είναι απλά μεγάλος, είναι τεράστιος!

 

  • Διότι δεν νοείται να έχεις 3 γιους, 10, 12, 13 ετών και αντί να τους μάθεις να κολυμπούν, προτιμάς να τους φοράς μπρατσάκια και να τους μαντρώνεις στην παιδική πισίνα, επειδή θέλεις, γονιέ, να πιείς καφέ με τους φίλους σου, θεωρώντας ότι, τα παιδιά είναι ασφαλή με τα μπρατσάκια στα 50εκ νερού.
  • Δεν νοείται, τρεις μαμάδες να ταΐζουν τα παιδιά τους burgers & club sandwiches, να τα αφήνουν να μπουν στην πισίνα πριν περάσει καν ένα τέταρτο, και στην σύστασή μου «αν έχετε την καλοσύνη, επειδή είναι επικίνδυνο για τη ζωή και την υγεία τους, βγάλτε τα παιδιά από την πισίνα, μόλις έφαγαν», να απαντούν εν χορώ «και τι να κάνουμε 3 ώρες τα παιδιά μας, πώς να τα απασχολήσουμε!»
  • Δεν νοείται να αφήνεις το 4χρονο κοριτσάκι σου να κοιμάται πάνω σε μια παιδική σανίδα surf, μέσα στο νερό, κάτω απ’τον καυτό αυγουστιάτικο ήλιο, ενώ εσύ, μανούλα, συζητάς με τις φίλες σου τα τρέχοντα κοσμικά.
  • Δεν νοείται, μπαμπά, να σηκώνεσαι με το γιο σου από το τραπέζι του πρωινού και να πέφτετε στην πισίνα, εσύ γύρω στα 40 κι ο μικρός γύρω στα 12. Κι όταν σε ρωτώ, για να μη σε προσβάλλω «φαντάζομαι σκέτο καφέ, κι ο μικρός μια πορτοκαλάδα, ε;», βρίσκεις έξυπνο να απαντήσεις «έλα ρε, φάγαμε το άμπακο», και με αναγκάζεις να σου πω «θέλω να βγείτε τώρα από την πισίνα, γιατί είναι εξαιρετικά πιθανό να πρόκειται για το τελευταίο μπάνιο που απολαμβάνετε με το παιδί σας. Όσο κι αν προσπαθήσω με τα χέρια μου ως ανάνηψη, δεν είναι σίγουρο ότι θα σας επαναφέρει. Και το κοντινότερο νοσοκομείο είναι στις 2 ώρες, το Κέντρο Υγείας στη 1 ώρα και δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι ανοικτό και το ασθενοφόρο του με βενζίνη».
  • Δεν νοείται να μαθαίνεις στο παιδί σου να λέει ψέματα θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι αν θα απαντήσει σωστά στη ναυαγοσώστρια «έφαγα πριν 3 ώρες» για να την ξεφορτωθείς, μπαμπά ελληνοαμερικανέ με σύζυγο ελληνοαμερικανίδα γιατρό παρακαλώ, αλλά εάν σε ενδιαφέρει η ζωή του παιδιού σου: σήμερα που είσαι μαζί του, κι αύριο που θα έχει μεγαλώσει και θα πρέπει ο εγκέφαλός του να είναι εκπαιδευμένος και να γνωρίζει και θέτει τα όρια της προσωπικής του ασφάλειας. Ναι, γιατί ρώτησα τα παιδιά στις 10.15 ένα πρωί, τι ώρα έφαγαν πρωινό, και η 14χρονη κόρη είχε έτοιμη την απάντηση «πριν 3 ώρες». Κοιταζοντας το ρολόι μου την ξαναρώτησα στρέφοντας το βλέμμα στους ανεύθυνους κι επικίνδυνους γονείς «δηλαδή θέλεις να μου πεις ότι ξύπνησες στις 7 κι έφαγες πρωινό στις 7.15 που η αίθουσα πρωινού ήταν κλειστή;» Το κοριτσάκι κατέβασε τα μάτια, ενώ γονείς συνέχισαν ανενόχλητοι τις διακοπές τους.


Ε ναι, λοιπόν, ο Θεος της Ελλάδας είναι τεράστιος! Διότι με τόση ανευθυνότητα, το ρεκόρ πνιγμών που έχουμε ετησίως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορούσε να είναι διαγαλαξιακό.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.

 

Πηγή: mikroimegaloi.gr


Δείτε περισσότερα Ενδιαφέροντα άρθρα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/endiaferonta-arthra/drastiriotites

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.