WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Δραστηριότητες

Μουσεία για παιδιά

MouseioΑν πριν από χρόνια ρωτούσες τι σκεφτόταν ένα παιδί για ένα μουσείο το πιθανότερο θα ήταν να απαντήσει ότι είναι κάτι «βαρετό». Το συμπέρασμα δεν είναι τι βλέπεις και πού, αλλά πώς το βλέπεις. Πως προσεγγίζει λοιπόν την επίσκεψη στο μουσείο ο εκπαιδευτικός ή και ο γονιός ώστε η εμπειρία του παιδιού να είναι ευχάριστη και εποικοδομητική.


Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερους μουσειοπαιδαγωγούς να εντάσσονται στο δυναμικό των μουσείων έχοντας την θέση που τους αξίζει (δυστυχώς όχι συχνά).


Επίσης στην χώρα μας υπάρχουν πολλά μουσεία που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά (Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Μουσείο Συναισθημάτων, Μουσείο Παιδικής Τέχνης). Σε παγκόσμιο επίπεδο η Αμερική πρωτοστατεί στα Μουσεία για παιδιά ενώ στην Ευρώπη θα λέγαμε ότι διαμορφώνονται ανάλογα χώροι μέσα σε ήδη υπάρχοντα μουσεία.


Ο ρόλος του μουσείου

Πριν από περίπου 20 χρόνια ο ρόλος του μουσείου είχε περισσότερο «ακαδημαϊκό» χαρακτήρα και καθόλου ψυχαγωγικό. Έτσι δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί το τι δουλειά έχει ένα παιδί εκεί!


Όταν σιγά-σιγά άρχισαν οι επισκέψεις των σχολείων φτάσαμε στο άλλο άκρο. Να μπαίνουν μεν τα παιδιά στον χώρο του μουσείου, αλλά να βγαίνουν από αυτόν χωρίς να έχουν καταλάβει τι ακριβώς έχουν δει, προσπαθώντας να βάλουν σε τάξη ένα σωρό πληροφορίες που τους δώθηκαν, άραγε από ποιους;

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.

 

Δείτε περισσότερα Ενδιαφέροντα άρθρα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/endiaferonta-arthra/drastiriotites

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.