Ποιο άθλημα μου ταιριάζει;
Κάθε άθλημα και κάθε παιδί διαφέρει, κάποια ταλέντα αναπτύσσονται και κάποια πρέπει να ωριμάσουν για να εξασκηθούν.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει; Ποιο άθλημα; Πόσο κοστίζουν τα μαθήματα; Ο εξοπλισμός; Πόσο χρόνο πρέπει να επενδύσουμε; Τι τραυματισμούς να περιμένουμε;
Ο επόμενος ενδεικτικός οδηγός ίσως σας βοηθήσει να διαλέξετε ανάμεσα στα πιο «κοινά» σπορ που μπορεί να κάνει ένα παιδί και το γιατί.
Ξεκινάμε με τις ερωτήσεις που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας πριν κάνουμε το πρώτο βήμα, διότι όπως και να το κάνουμε, είναι μια δέσμευση. Το να πιέσουμε το παιδί να συμμετάσχει ή να νικήσει ή να ξεπεράσει τον εαυτό του, είναι συνταγή για αποτυχία. Να λάβουμε υπ’ όψιν ότι πιθανόν να μην του αρέσει, ή ότι δεν έχει το απαραίτητο ταλέντο, και ίσως κάποιο άλλο άθλημα να του ταιριάζει περισσότερο.
Παρακάτω υπάρχει μια μικρή έρευνα αγοράς για το τι να περιμένετε από κάποια από τα πιο γνωστά και προσιτά σπορ, καθώς και τηλέφωνα και διευθύνσεις ομοσπονδιών, κόστος εξοπλισμού (αν υπάρχει) και ενδεικτικές τιμές μαθημάτων.
Από 2-5 ετών Κολύμπι, Γιόγκα, Χορός
Κολύμπι για παιδιά
Τα υπέρ:
Άσθμα: Το κολύμπι είναι το τέλειο άθλημα για παιδιά με άσθμα. Μια έρευνα έδειξε ότι από τα 73 παιδιά που ξεκίνησαν κολύμπι, τα μισά χρειάστηκαν τα μισά φάρμακα από ένα σημείο και μετά. Τα δύο τρίτα χρειαζόταν λιγότερες ποσότητες φαρμάκων. Ο αέρας πάνω από το νερό είναι υγρός και βοηθάει στην αποφυγή κρίσεων.Τα κατά:
- Η χλωρίνη επιδρά στους πνεύμονες. Η χρήση πισινών με ποσότητες χλωρίου αυξάνει τα αναπνευστικά προβλήματα. Τα παιδιά που γυμνάζονται σε κλειστές πισίνες αναπτύσσουν πιο εύκολα άσθμα και βρογχίτιδες. Το χλώριο δεν κάνει καλό, ειδικά στα μικρά παιδιά.
- Το χλώριο σκοτώνει κάποια βακτηρίδια του δέρματος αλλά δεν σκοτώνει με την ίδια ευκολία κάποια άλλα που προκαλούν –ας πούμε διάρροιες. Αν το επίπεδο του χλωρίου είναι μικρό, γίνονται χημικές ενώσεις με τα ούρα, τον ιδρώτα και τη χλωρίνη , οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια, στο δέρμα και στο αναπνευστικό σύστημα. Ψάχτε για πισίνες που έχουν σύστημα υπέρυθρων, καλή κυκλοφορία του αέρα και που χρησιμοποιούν μη χλωρικές ουσίες με βάση οξέα όπως το monopersulphate
- Σιγουρευτείτε ότι το νερό αλλάζεται συχνά.
- Το κολύμπι βοηθά στη διατήρηση της φόρμας αλλά δεν βοηθάει στην πολύ γρήγορη απώλεια βάρους.
Γιόγκα για παιδιά
Η γιόγκα είναι πολύ ωφέλιμη για τα παιδιά, τους προσφέρει ευλυγισία, δυνατότητα συγκέντρωσης και ισορροπίας. Αφαιρεί το στρες του διαβάσματος. Αναπτύσσει την επίγνωσή τους, τον έλεγχο και τον συντονισμό του σώματός τους.
Η Γιόγκα βοηθάει στα υπερκινητικά παιδιά αλλά και στα παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. Οι καλές στάσεις είναι αυτές που παρέχουν ηρεμία, ισορροπία,
όπως η στάση του πολεμιστή και η στάση του δέντρου. Πρέπει να καταλάβουν την στάση και να γίνουν δυνατοί σαν τον πολεμιστή ή το δέντρο. Οι στάσεις με συνεργάτη βοηθούν στην ανάπτυξη τηςεμπιστοσύνης.
Μερικά παιδιά δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους και να χαλαρώσουν. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις τους βοηθάμε να οραματιστούν ότι είναι στην παραλία και παίζουν το αγαπημένο τους άθλημα, ώστε να χαλαρώσουν.
Για την εισαγωγή στην γιόγκα υπάρχουν βιβλία όπως το Yoga Bear: Yoga για μικρούς (2-6 ετών) με φωτογραφίες, και οδηγίες για γονείς. Η Γιόγκα μπορεί να είναι συμπληρωματική ενός αθλήματος ή μόνη της, ανάλογα με τις ώρες, την διάθεση και τις αντοχές του κάθε παιδιού.
Χορός για παιδιά
Τα θετικά του χορού
- Από νωρίς, οι χορευτές μαθαίνουν ότι η σωστή στάση του σώματος είναι ό,τι πιο σημαντικό. Έχουν ίσιες πλάτες και το κεφάλι του ψηλά.
- Συγκέντρωση.
- Φίλίες
- Αυτοπεποίθηση. Δεν έχει σχέση με ανταγωνισμό, με βαθμούς και σκορ. Ανεβαίνουν σε μια σκηνή και κάνουν μια δύσκολή φιγούρα που δούλεψαν σκληρά για να την καταφέρουν. Αυτό είναι από μόνο του βραβείο και αγαλλίαση
- Δέσμευση. Απέναντι στο γκρουπ για το χορευτικό, για την εξάσκηση. Υπάρχει ενδιαφέρον μεταξύ των παιδιών γιατί αλληλεξαρτώνται. Δεν απογοητεύουν τους άλλους και δεν τους απογοητεύουν. Πίστη και αφοσίωση στον κοινό στόχο
Τραυματισμοί
Και φτάνουμε και στα δυσάρεστα. Σε κάθε άθλημα υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού ο οποίος σε μικρές ηλικίες είναι της τάξεως της μελανιάς και του διαστρέμματος, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να φτάσει και το κάταγμα.
Οξείς τραυματισμοί
Στατιστικά οι πιο πολλοί σοβαροί τραυματισμοί έχουν να κάνουν με τα μάτια, τα κόκκαλα, αιμορραγίες και τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη. Συνήθως αυτό οφείλεται στην απουσία καλού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.
Παραδείγματος χάρη, ξέρατε ότι στο μπάσκετ και σε παιχνίδια με ρακέτες, οι περισσότεροι τραυματισμοί οφθαλμών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι παίκτες φόραγαν προστατευτικά γυαλιά; Πολλά παιδιά επίσης έχουν σπάσει πόδια στο μπέιζμπολ (σόφτμπολ για τα κορίτσια) λόγω της «γλίστρας» που κάνουν στην βάση.
Χρόνιοι τραυματισμοί
Μια διαφορετική κατηγορία τραυματισμών είναι από επαναληπτικές κινήσεις που καταπονούν τα οστά και τους μύες. Είναι πιο προβληματικοί τραυματισμοί όταν γίνονται σε παιδιά γιατί είναι ακόμα στην ανάπτυξη.
Μερικά παραδείγματα είναι:
- Πόνος στο εσωτερικό και το πάνω μέρος του γονάτου. Το γόνατο πρήζεται λόγω φλεγμονής του τένοντα.
- Τραυματισμός του αγκώνα. Πολλές επαναληπτικές βολές μερικές φορές επιφέρουν τραυματισμό στον αγκώνα.
- Πρήξιμο του ώμου. Αυτό συμβαίνει συνήθως στους κολυμβητές ή στους ρίπτες μπάλας. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στο πίσω μέρος της πλάτης.
- Σπονδυλίτιδα. Είναι τραύμα από συνεχόμενες ασκήσεις της πλάτης. Συναντάται στα παιδιά που πάιζουν ποδόσφαιρο, ράγκμπι, πάλη, κατάδυση και ενόργανη.
Κάποιο τραυματισμοί γίνονται από
- απότομη ανάπτυξη ( ανισορροπία μεταξύ δύναμης και ευλυγισίας)
- μη επαρκές ζέσταμα
- υπερβολική άσκηση ( χρόνος, επανάληψη)
- κακός εξοπλισμός (κακά παπούτσια χωρίς στήριξη παραδείγματος χάριν)
«Επαναληπτικοί» τραυματισμοί
Αυτοί συμβαίνουν όταν κάποιος επιστρέφει στο άθλημα πριν θεραπευτεί τελείως κάποιο τραύμα του.
Το να ξαναρχίσει το παιδί απότομα το άθλημα μετά από τραυματισμό, δεν συνιστάται. Πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί ότι πρέπει να γίνει με το μαλακό, ειδάλλως θα ξανάπαει στο νοσοκομείο.
Πρώτες βοήθειες
Αν το παιδί δεν μπορεί να λυγίσει το μέλος, κουτσαίνει ή έχει χάσει τις αισθήσεις του, πρέπει να λάβει πρώτες βοήθειες και να το δει γιατρός.
Πολλοί προπονητές έχουν την τάση να αγνοούν τα παιδιά που παραπονιούνται για πόνους, νομίζοντας ότι είναι δικαιολογία. (Μερικοί το παρατραβάνε και συμπεριφέρονται και σε ενήλικες με τον ίδιο τρόπο.)
Είναι καλύτερα να κάτσει εκτός παιχνιδιού ένα παιδί που παραπονιέται. Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις πριν ξεκινήσει κάποιο σπορ. Ίσως ο γιατρός συμβουλέψει να μην καταπονηθεί κάποιο συγκεκριμένο μέρος του σώματος.
Να ακούτε τι σας λέει το σώμα σας, και καλή διασκέδαση, μικροί και μεγάλοι.
από την Lili
Πηγή: https://www.paidorama.com/%CE%94%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82/%CE%91%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CF%8C-%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9.html