WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Στροφή στις θετικές επιστήμες

Mathites2Αλλάζει η ανθρωπογεωγραφία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, καθώς αυξάνονται εφέτος οι φοιτητές που θα εισαχθούν σε σχολές θετικών επιστημών (ειδικοτήτων που απορροφώνται ευκολότερα από την αγορά εργασίας), ενώ με βάση τα φετινά στοιχεία το 20% φτάνει η μείωση των εισακτέων σε σχολές ανθρωπιστικών επιστημών, όπου και συσσωρεύονταν τα τελευταία χρόνια στρατιές ανέργων.


Οι εισακτέοι εφέτος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», θα είναι 58.295 στη γενική σειρά των εφετινών τελειοφοίτων λυκείου, αριθμός που θα προσαυξηθεί τελικά κατά περίπου 15.000 από άλλες ειδικές κατηγορίες εξεταζομένων (κατηγορία 10% που κάνει χρήση παλαιότερης βαθμολογίας, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές κ.ά.). Οι εισακτέοι από τη γενική σειρά στα πανεπιστήμια θα είναι 38.790 (ακριβώς όσοι και πέρυσι) και στα ΤΕΙ 19.505 (κατά 250 άτομα λιγότερα από πέρυσι). Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 80.000 υποψήφιοι.


Όπως προκύπτει από τα φετινά στοιχεία των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ψαλιδίζονται και κατά 4% οι εισακτέοι στις ανθρωπιστικές επιστήμες, οι οποίοι ήδη είχαν μειωθεί κατά 16% την προηγούμενη χρονιά.


Η στροφή στις θετικές επιστήμες αποτελεί πολιτική του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, που συνεχίζεται εφέτος με μια επιπλέον αύξηση κατά 3% - 5% στον τομέα των παραγωγικών και των θετικών σχολών, προκειμένου να αλλάξει ο χάρτης της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας. Θα αυξηθούν έτσι οι απόφοιτοι σε επιστήμες που καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας, ώστε η χώρα να ακολουθήσει και τις ευρωπαϊκές τάσεις για τη δημιουργία ενός νέου επιστημονικού δυναμικού.


«Η ανεργία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά αποτελεί δομικό πρόβλημα της χώρας μας, η οποία τα τελευταία τριάντα χρόνια παράγει στρατιές ανέργων» σχολιάζει σχετικά ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Στόχος της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας είναι έως το 2020 32% των πολιτών της χώρας να είναι απόφοιτοι της Ανώτατης Εκπαίδευσης (σήμερα είμαστε γύρω στο 27%) και η πλειονότητα των πτυχιούχων να απορροφάται από την αγορά εργασίας. Ετσι εφέτος αυξάνονται οι εισακτέοι στις πολυτεχνικές, οικονομικές, τεχνολογικές και θετικές σχολές, ενώ μικρή μείωση εμφανίζεται στις θεωρητικές και σταθερότητα στις ιατρικές.


Ποιοι ευνοούνται εφέτος

Περισσότερες θέσεις εισακτέων το νέο ακαδημαϊκό έτος θα βρουν οι υποψήφιοι σε πολυτεχνικές σχολές (4ο Επιστημονικό Πεδίο), σε τμήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Γεωγραφίας (2ο Επιστημονικό Πεδίο), αλλά και σε οικονομικά τμήματα (5ο Επιστημονικό Πεδίο).


Εφέτος, όπως είναι γνωστό, οι μετεγγραφές θα είναι ελεύθερες για πολυτέκνους, τριτέκνους και τις κατηγορίες που απολάμβαναν κοινωνικά κριτήρια. Πλέον όσοι υπάγονται σε αυτήν (υπολογίζονται περίπου 10.000 τελειόφοιτοι σε ολόκληρη τη χώρα) θα δίνουν κανονικά εξετάσεις με όλους τους υποψηφίους και ανάλογα με το τμήμα στο οποίο πέτυχαν την εισαγωγή τους θα μπορούν ελεύθερα να μετεγγραφούν σε ένα ομοειδές του τμήμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Δηλαδή θα μπαίνουν στα τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας με τα ίδια μόρια όλοι οι υποψήφιοι και όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες θα δικαιούνται ελεύθερη μετεγγραφή. Αντίθετα, οι υποψήφιοι για τα τμήματα νομικής, φιλολογίας, παιδαγωγικά και ξενόγλωσσα, αλλά και σε τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων με γνωστικά αντικείμενα που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, θα βρουν τον αριθμό των θέσεών τους μικρότερο από πέρυσι.


Χωρίς αλλαγές σε επίπεδο αριθμού εισακτέων θα γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στις ιατρικές επιστήμες (ιατρικές, νοσηλευτικές, φαρμακευτικές κ.λπ.). Ο αριθμός των εισακτέων στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας.


Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.

 

Πηγή: tovima.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.