Πόλος έλξης οι σπουδές στη Μοριακή Βιολογία
Εξαιρετική επαγγελματική αποκατάσταση με υψηλές αποδοχές «υπόσχεται» για τους πτυχιούχους του το τμήμα Μοριακής Βιολογίας και γενετικής και έτσι οι σπουδές αυτές προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων.
Η επιστήμη αυτή είναι σχετικά νέα για τα ελληνικά πανεπιστημιακά δεδομένα και ξεκίνησε να διδάσκεται στο αντίστοιχο τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (με έδρα την Αλεξανδρούπολη) το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001.
Όπως αναφέρει το τμήμα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες η κυτταρική, μοριακή και αναπτυξιακή Βιολογία έχουν γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι ερευνητές απαντούν σε όλο και περισσότερα ερωτήματα της δομής και λειτουργίας του κυττάρου με αποτέλεσμα η ταχύτητα και ο όγκος της πληροφορίας στον τομέα αυτόν να αυξάνεται δραματικά. Η ανάπτυξη αυτή, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στη μελέτη και θεραπεία ανθρώπινων νόσων στην περιβαλλοντική έρευνα, καθώς επίσης στη μελέτη του ζωικού και φυτικού κόσμου.
Στη φαρέτρα των ερευνητών διαρκώς προστιθέμενες νέες τεχνικές αποτέλεσαν απαραίτητη προϋπόθεση για την ταχύτερη και πληρέστερη μοριακή προσέγγιση της κυτταρικής δομής και λειτουργίας. Η χαρτογράφηση του DΝΑ, η δημιουργία γενετικών και γονιδιακών κλώνων, η ανάλυση αλληλουχίας βάσεων, η αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης, η χρωματογραφία, η κρυσταλλογραφία δομής κ.λπ. προώθησαν σημαντικά τη βιοϊατρική έρευνα με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες πληροφορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα να τίθενται στην υπηρεσία του ανθρώπου. Σήμερα σε όλο και περισσότερες χώρες ενθαρρύνονται οι προϋποθέσεις για τη μοντέρνα εκπαίδευση φοιτητών που μετά τη λήψη του πτυχίου τους θα ενταχθούν στην οικογένεια των βιολογικών επιστημών.
Η προσπάθεια αυτή στοχεύει όχι μόνο στη δημιουργία υψηλού επιπέδου ερευνητών, αλλά και στην προετοιμασία καλών δασκάλων και καλών τεχνοκρατών που να εργάζονται πάντα στο πνεύμα της βελτίωσης και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής. Η εισαγωγή στο τμήμα αυτό είναι απαιτητική καθώς συνήθως χρειάζονται κοντά στα 17.000 μόρια. Το 2011 η βάση εισαγωγής ήταν 16.914 μόρια. Το 2012 η βάση εισαγωγής ήταν 17.023 μόρια και το 2013 η βάση εισαγωγής κατέβηκε στα 16.626 μόρια.
Οι νέοι επιστήμονες έχουν τα εφόδια για να απορροφηθούν σε νέες θέσεις εργασίας στους εξής τομείς της Ελληνικής και Διεθνούς Οικονομίας:
Φαρμακοβιομηχανία. Η Μοριακή Βιολογία έχει αναγνωριστεί ως πρωτοποριακός κλάδος της Βιομηχανίας φαρμάκων και εμβολίων.
Διαγνωστικά εργαστήρια. Είναι γνωστό, πλέον, ότι διαγνωστικές και ευαίσθητες τεχνικές στηρίζονται σε τεχνικές Μοριακής Βιολογίας.
Βιοτεχνολογικές εταιρείες. Αν και αυτός ο τομέας δεν είναι ακόμη αρκετά ανεπτυγμένος στην Ελλάδα, ήδη τα πρώτα προϊόντα προερχόμενα από ζώα και φυτά γενετικά τροποποιημένα με τις μεθόδους της Γενετικής Μηχανικής έχουν εγκριθεί και καταναλώνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.
Πηγή: ethnos.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea