Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στην Α’ Λυκείου
Μία εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις της Α' Λυκείου θα κοινοποιηθούν μέσω Διαδικτύου περί τα 300 θέματα από την «τράπεζα θεμάτων», τα οποία θα κληρώνει ηλεκτρονικά ο καθηγητής του κάθε σχολείου. Σε αυτή την εβδομάδα θα είναι προσβάσιμα στους εξεταζομένους. Από αυτά τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας θα επιλέξουν οι καθηγητές το 50% των ερωτημάτων στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές τους.
Ετσι θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός της «τράπεζας θεμάτων», στον οποίο και θα στηριχθούν θεμελιακές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Το καλοκαίρι όμως πλησιάζει και όλοι τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Παιδείας κάνουν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να εφαρμοστεί κανονικά εφέτος. Με δεδομένη την... εντολή του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου να μην υπάρξει αναβολή, πολλοί είναι εκείνοι που «τρέχουν» τις τελευταίες εβδομάδες στο κτίριο του Αμαρουσίου. Και αυτό διότι πρέπει να οριστούν τα κριτήρια, να επιλεγούν οι θεματοδότες που θα είναι μάχιμοι εκπαιδευτικοί και αυτοί στη συνέχεια να επιλέξουν μερικές εκατοντάδες θέματα για την πρώτη εφαρμογή της «τράπεζας», η οποία στην πλήρη εφαρμογή της, ύστερα από τρία χρόνια, θα περιέχει 1.000 θέματα ανά μάθημα.
6 ερωτήσεις - απαντήσεις
Τι θα συναντήσουν μαθητές και καθηγητές
Έξι είναι τα ερωτήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία δέχεται τις τελευταίες ημέρες βροχή αντιφατικών ειδήσεων επί του θέματος. Στα ερωτήματα αυτά, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας απαντούν με βεβαιότητα μιλώντας προς το «Το Βήμα» και δίνουν τις πρώτες έγκυρες πληροφορίες.
1. Τα θέματα που θα επιλεγούν από την «τράπεζα θεμάτων» θα είναι κοινά σε όλα τα σχολεία πανελλαδικού τύπου ή τα σχολεία θα αποφασίζουν τοπικά;
Το κάθε σχολείο θα διεξάγει εξετάσεις σε διαφορετική ημέρα και ώρα. Ο καθηγητής θα κληρώνει θέματα από την «τράπεζα» ηλεκτρονικά. Συνεπώς, τα θέματα θα είναι διαφορετικά από σχολείο σε σχολείο.
2. Τα θέματα θα είναι πολλαπλής επιλογής (multiple choice) ή κρίσεως;
Τα θέματα θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Σε θέματα υψηλής δυσκολίας μπορεί να υπάρχουν ερωτήσεις κρίσεως. Βέβαια, η κρίση προϋποθέτει γνώση. Αρα, τελικά θα είναι και τα δύο.
3. Πότε θα δοθούν στα σχολεία τα θέματα;
Θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Δεν θα εμφανιστούν νωρίτερα για να μη μετεξελιχθεί το σχολείο σε φροντιστήριο και για να μην τροφοδοτηθεί η παραπαιδεία λόγω του άγχους των μαθητών για την πρώτη εφαρμογή του μέτρου.
4. Τα θέματα θα είναι ομαδοποιημένα με κριτήριο τον βαθμό δυσκολίας τους;
Όχι, η διαβάθμιση είναι εσωτερική. Τα υποερωτήματα των θεμάτων θα είναι διαβαθμισμένα.
5. Εφέτος πόσα θέματα περίπου θα έχει η «τράπεζα»;
Γύρω στα 300 ανά μάθημα.
6. Οι μαθητές θα έχουν εφέτος ελεύθερη πρόσβαση στα θέματα ή η «τράπεζα» θα είναι κλειστού τύπου;
Μία εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις, τα θέματα θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, οπότε όλοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.
Πηγή: tovima.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea