WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Οι Σπουδές στη Βρετανία

Spoudes AggliaEκπαιδευτικοί κολοσσοί με πτυχία κύρους και επιστημονική κατάρτιση


Tα βρετανικά ΑΕΙ φημίζονται για το κύρος τους και τα πτυχία τους για τη μεγάλη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας.


Οι Έλληνες τα προτιμούν δεκαετίες τώρα και γι' αυτό κάθε χρόνο μεταναστεύουν κατά κύματα τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές. Πέρυσι βέβαια η κυβέρνηση προχώρησε σε μια τεράστια αύξηση των διδάκτρων γεγονός που προβλημάτισε ακόμη και τους ίδιους τους Βρετανούς. Παρ' όλα αυτά, το ενδιαφέρον για τους εκπαιδευτικούς κολοσσούς της Βρετανίας είναι πολύ μεγάλο και για τους Ελληνες.


Παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μεγάλος αριθμός φοιτητών επιλέγουν να σπουδάσουν στη Βρετανία και να εκμεταλλευτούν τις άριστες ακαδημαϊκές συνθήκες σπουδών, τη διάρκεια των σπουδών, την εξαιρετική σχέση μεταξύ των πανεπιστημίων και της αγοράς εργασίας.


Πάντως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φοιτητές που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να δανειοδοτηθούν από τη βρετανική κυβέρνηση για το συνολικό κόστος του πτυχιακού τους προγράμματος. Να ξέρετε πάντως ότι ανάλογα με το πανεπιστήμιο τα δίδακτρα διαφέρουν αλλά πάντως οι 9.000 λίρες είναι ένα συνηθισμένο ποσό. Γι' αυτό, πριν κάνετε οποιαδήποτε επιλογή, να μάθετε ακριβώς το ποσό που ζητά το κάθε ΑΕΙ αφού πρώτα έρθετε σε επαφή με τη διοίκησή του.


Το «Εθνος - Παιδεία», όπως κάθε χρόνο, σας παρουσιάζει σήμερα έναν κατάλογο με τα καλύτερα πανεπιστήμια και τις σπουδές που προσφέρουν για όσους τελικά αποφασίσουν να ταξιδέψουν στη χώρα αυτή.


ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ: Οι πτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας είναι τριετείς και σε αυτά της Σκοτίας τετραετείς. Οι κλάδοι της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής και της Αρχιτεκτονικής απαιτούν πέντε έτη σπουδών. Ο κύριος τίτλος σπουδών που χορηγούν τα βρετανικά πανεπιστήμια σε πτυχιακό επίπεδο είναι το Βachelor, το αντίστοιχο του ελληνικού πτυχίου. Το Βachelor ανάλογα με την κατεύθυνση του προγράμματος σπουδών διακρίνεται σε: ΒΑ - Βachelor of Αrts (επιστήμες θεωρητικής κατεύθυνσης), ΒSc - Βachelor of Science (επιστήμες θετικής κατεύθυνσης), ΒΕng - Βachelor of Εngineering (πτυχία μηχανικών και πολυτεχνείου) LLΒ - Βachelor of Law (Νομικά), ΜΒ - Βachelor of Μedicine (Ιατρική).


Αίτηση-Εισαγωγή: Οι αιτήσεις για πτυχιακές σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια συντονίζονται από τον κεντρικό φορέα UCΑS (Universities and Colleges Αdmissions Service, www.ucas.com). Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Ιδανικά οι αιτήσεις υποβάλλονται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς.


Για τα πανεπιστήμια του Cambridge και Oxford καθώς και για τις ιατρικές σχολές, η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης είναι η 15η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο UCΑS απλά και μόνο συντονίζει τη διαδικασία των αιτήσεων προς τα πανεπιστήμια. Την απόφαση για επιλογή ή απόρριψη παίρνουν τα ίδια τα πανεπιστήμια.


O υποψήφιος μπορεί να επιλέξει από 1 έως 5 προγράμματα σπουδών και αντίστοιχα πανεπιστήμια στα οποία επιθυμεί την εισαγωγή του, χωρίς το δικαίωμα της προτεραιότητας ή της υπόδειξης. Οσοι επιθυμούν σπουδές σε Ιατρική ή Οδοντιατρική έχουν 4 επιλογές.


Τμήμα της αίτησης αποτελεί η συστατική επιστολή που ο υποψήφιος πρέπει να πάρει συνήθως από καθηγητή του στο λύκειο καθώς και το personal statement.


Το personal statement (ας την πούμε «προσωπική δήλωση») είναι η ευκαιρία που έχετε να απευθυνθείτε προς τα πανεπιστήμια που επιλέξατε και να εξηγήσετε γιατί θα πρέπει να σας προτιμήσουν. Οι Ελληνες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί με το απολυτήριο του λυκείου (που περιλαμβάνει πανελλήνιες εξετάσεις) και καλή βαθμολογία στα μαθήματα της κατεύθυνσης.


Απαιτείται επίσης κάποιο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας όπως το IELTS (International English Language Testing System, https://www.britishcouncil.gr/exam/ielts. Οι εξετάσεις του IELTS διεξάγονται δύο φορές τον μήνα από το British Council.


Τα GCΕ (General Certificate of Εducation) Advanced Levels απαιτούνται για εισαγωγή σε πολύ απαιτητικές σχολές, όπως αυτή της Ιατρικής.


Η φοίτηση και οι εξετάσεις για τα GCΕ μπορεί να γίνουν είτε στην Ελλάδα, σε ένα από τα αναγνωρισμένα κέντρα, είτε στη Βρετανία, σε ιδιωτικό ή δημόσιο κολέγιο.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.