Eιδικότητες - μαγνήτης για χιλιάδες νέους στα ΙΕΚ
Οι σπουδές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν αποτελούν μονόδρομο. Κάθε χρόνο, περίπου 50.000 άτομα μένουν εκτός των ΑΕΙ της χώρας.
Από αυτούς η πλειονότητα επιλέγει τα ΙΕΚ (δημόσια και ιδιωτικά), οι υπόλοιποι τα κολέγια και κάποιοι παίρνουν τον δρόμο για άλλες χώρες. Στα δημόσια ΙΕΚ φοιτούν περίπου 10.000 νέοι και στα ιδιωτικά περίπου 20.000 άτομα. Αυτήν τη στιγμή οι περισσότεροι νέοι, έχοντας πάρει τη βαθμολογία τους από τις πανελλαδικές εξετάσεις, γνωρίζουν εάν έχουν ή όχι πιθανότητες να εισαχθούν στα ΑΕΙ.
Αν λοιπόν δεν είστε από τους τυχερούς, ίσως μια λύση για εσάς να είναι οι σπουδές σε κάποιο ΙΕΚ. Φέτος βέβαια θα είναι δύσκολη χρονιά για τα δημόσια ΙΕΚ, καθώς περνούν στη δικαιοδοσία των περιφερειών αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει από το υπουργείο Παιδείας όλες οι νομικές ρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε τον Σεπτέμβριο τα ΙΕΚ να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι εφόσον δεν γίνουν φέτος όλα όσα πρέπει για την ομαλή μετάβαση, ενδεχομένως να δοθεί παράταση ενός έτους για τη «μεταφορά».
Δημόσια ΙΕΚ
Ιδιαίτερα τα δημόσια ΙΕΚ είναι απαραίτητα σήμερα περισσότερο από ποτέ, αφού συνήθως τα επιλέγουν παιδιά από χαμηλά οικονομικά στρώματα αφού τα δίδακτρα που απαιτούνται δεν είναι ακριβά και επίσης οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια τεράστια γκάμα ειδικοτήτων. Η εξειδίκευση που προσφέρουν οι σπουδές στα ΙΕΚ δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς η αγορά θέλει άτομα που να έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα, όπως για παράδειγμα ο Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής, Νοσηλευτικής Τραυματολογίας, Ειδικός Φοροτεχνικού Γραφείου, Ειδικός Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Marketing), Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης κ.ά.
Για πολλές από τις ειδικότητες που προσφέρουν τα ΙΕΚ έχουν κατοχυρωθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται, εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία της νομαρχίας στην οποία υπάγεται η κατοικία του αιτούντος. Ρύθμιση, όμως, επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν απαιτείται για όλα τα επαγγέλματα, καθότι η πρόσβαση σε πολλά από αυτά είναι ελεύθερη.
Διπλωματούχοι
Οι διπλωματούχοι ειδικοτήτων των ΙΕΚ, όπως Τεχνίτης Ψηφιδωτών, Ειδικός Καρναβαλικών Κατασκευών, Τεχνικός Κοσμήματος Παραγωγής κ.λπ., έχουν τη δυνατότητα εργασίας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Επιπλέον, όλες οι ειδικότητες του τομέα της Πληροφορικής δικαιούνται να παίρνουν μέρος στις διαδικασίες πλήρωσης θέσεων μέσω ΑΣΕΠ όταν ζητούνται Χειριστές Η/Υ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι νέοι που επιθυμούν να καταρτιστούν σε κάποια από τις ειδικότητες που προσφέρονται στα ΙΕΚ είναι απαραίτητο να ενημερώνονται έγκυρα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των προσφερόμενων ειδικοτήτων και για τις επιλογές που θα τους παρέχει το δίπλωμά τους ως προς την εύρεση εργασίας.
Τα δίδακτρα για την ερχόμενη χρονιά, καθώς και οι ειδικότητες, θα καθοριστούν μέσα στο καλοκαίρι οριστικά, ώστε τον Σεπτέμβριο που γίνονται οι αιτήσεις εγγραφής οι ενδιαφερόμενοι να είναι πλήρως ενημερωμένοι. Η διάρκεια φοίτησης στα ΙΕΚ της χώρας είναι τέσσερα εξάμηνα, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις για ορισμένες ειδικότητες.
Πιο συγκεκριμένα, αν κάποιος απόφοιτος Επαγγελματικού Λυκείου επιλέξει ειδικότητα με την οποία είχε ασχοληθεί και στο σχολείο του, τότε αυτομάτως απαλλάσσεται από τα δύο πρώτα εξάμηνα του ΙΕΚ και πηγαίνει απευθείας στο δεύτερο έτος ή αλλιώς στο 3ο εξάμηνο.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Εξετάσεις πιστοποίησης δύο φορές τον χρόνο.
Οι εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο δύο φορές τον χρόνο. Στην εξεταστική διαδικασία περιλαμβάνονται πρακτικό και θεωρητικό μέρος, ενώ οι απόφοιτοι δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ διαγωνίζονται σε κοινά θεωρητικά θέματα σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.
Πηγή: ethnos.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea