WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Οι προοπτικές και το κόστος σπουδών στα κολέγια

Metaptyxiakoi foititesOι σπουδές στα κολέγια είναι μια ιδανική λύση για τους νέους που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στα δημόσια ΑΕΙ αλλά δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα να αναχωρήσουν για το εξωτερικό.


Οι δυνατότητες επιλογής είναι πολλές και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν μια σοβαρή έρευνα πριν καταλήξουν σε κάποιο από αυτά. Τα προγράμματα σπουδών των κολεγίων είναι προγράμματα των συνεργαζομένων πανεπιστημίων και τα πτυχία δίδονται στους αποφοίτους από αυτά τα πανεπιστήμια.


Κατά το 2012-2013 έγιναν σημαντικές αλλαγές στην νομοθεσία που αφορά τα Κολέγια καθώς με τον Νόμο 4093/2012 αλλά και με τους επόμενους άλλαξαν ριζικά και ο Ιδρυτικός τους Νόμος 3696/2008, ο οποίος είχε ήδη τροποποιηθεί επί Διαμαντοπούλου (Νόμος 3848/2010), αλλά και το Π.Δ. 38/2010 για την αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των ευρωπαϊκών κολεγίων. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου ελληνικών κολεγίων, στα κολέγια σπουδάζουν συνολικά περί τους 20.000 φοιτητές, οι οποίοι επιλέγουν ανάμεσα σε ευρεία γκάμα προγραμμάτων σπουδών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών. Κυρίως εξειδικεύονται σε κλάδους όπως τα οικονομικά, η πληροφορική, η διοίκηση επιχειρήσεων, η ψυχολογία, οι εφαρμοσμένες και καλές τέχνες, η νομική, οι ξένες γλώσσες, η τεχνολογία κ.α.


Τα δίδακτρα για τα προπτυχιακά προγράμματα κυμαίνονται από 5.500 έως 8.500 ευρώ για τριετή ή τετραετή φοίτηση και για μεταπτυχιακά από 9.000 έως 12.000 ευρώ για προγράμματα που τελειώνουν σε ένα έτος και από 6.000 ευρώ ανά έτος για προγράμματα που τελειώνουν σε δύο έτη.


Ένα από τα «πλεονεκτήματα» που έχουν τα κολέγια είναι αυτό της «έδρας», αφού πολλοί υποψήφιοι για προπτυχιακές σπουδές μπορούν να σπουδάσουν το αντικείμενο που επιθυμούν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Στοιχεία του Συνδέσμου δείχνουν, μάλιστα, ότι το κόστος της φοιτητικής «εσωτερικής μετανάστευσης» σε δημόσιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ «εκτός έδρας» είναι υψηλότερο από το κόστος φοίτησης στα κολέγια. Μάλιστα από τη στιγμή που τα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισαν από το 2012 να αυξήσουν τα δίδακτρα (τα οποία σήμερα φτάνουν έως και τα 11.000 ευρώ), αρκετοί από τους Ελληνες που θα σκέφτονταν τις σπουδές στη Βρετανία μπορεί να προτιμήσουν τις σπουδές σε κάποιο ελληνικό κολέγιο, παράρτημα ευρωπαϊκού ΑΕΙ.


Άλλωστε κατά τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κολεγίων, ένα μέρος της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα κατευθυνθούν προς τα κολέγια.


Επαγγέλματα

Με την ψήφιση του Νόμου 4093/2012 εισάγεται για πρώτη φορά ο όρος «επαγγελματική ισοδυναμία» των ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών πτυχίων μέσω φοίτησης σε κολέγιο με εκείνα που απονέμουν τα ελληνικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε πρακτικό επίπεδο, η επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχίων των αποφοίτων των κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια χωρών της ΕΕ σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους θα μπορούν να εγγράφονται σε επιμελητήρια και επαγγελματικούς συλλόγους, αλλά και να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ακόμη, θα μπορούν να διεκδικήσουν αυξήσεις αμοιβών και προαγωγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.