Σπουδές φυσικοθεραπείας «ψηφίζουν» 15.000 υποψήφιοι
Πάνω από 15.000 υποψήφιοι συνωστίζονται κάθε χρόνο γύρω από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας με δεδομένο ότι οι απόφοιτοι έχουν μια αρκετά καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Σήμερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας πολλοί νέοι με «όπλο» το πτυχίο αυτό αναζητούν εργασία στο εξωτερικό καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση και οι αμοιβές των φυσικοθεραπευτών είναι αρκετά υψηλές. Πρόκειται για ένα επάγγελμα με μέλλον που οι νέοι εφόσον το αγαπούν -και θέλουν να προσφέρουν ταυτόχρονα και κοινωνικό έργο- πρέπει να το ακολουθήσουν.
Τα Τμήματα Φυσιοθεραπείας δεν παρέχουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, αλλά οι απόφοιτοι Τμημάτων έχουν πρόσβαση και μπορούν να γίνουν δεκτοί σε αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα που οργανώνουν τα πανεπιστήμια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Ανήκουν στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και ασχολούνται με την εκπαίδευση και τη θεωρητική και τεχνική κατάρτιση ειδικών που θα συνδυάζουν τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις στο γνωστικό αντικείμενο της Φυσικοθεραπείας. Έχουν σκοπό να μελετούν, να αξιολογούν τις δυσλειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και να υιοθετούν τρόπους αντιμετώπισης, καθώς και τις κατάλληλες μεθόδους και τα μέσα για την πρόληψη, με στόχο την αποκατάσταση της ομαλή λειτουργίας των οργάνων και των μελών του ανθρώπινου σώματος. Τα τμήματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 1983. Πολύ αργότερα προστέθηκαν τα Τμήματα της Λαμίας και του Αίγιου. Οι πτυχιούχοι Φυσιοθεραπευτές ασκούν το επάγγελμα, μετά την απόκτηση ασκήσεως επαγγέλματος, που χορηγείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.
Τομείς εργασίας
Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας αποκτούν απαραίτητες επιστημονικές, τεχνολογικές, καθώς επίσης και οικονομοτεχνικές γνώσεις, για να εργαστούν ως Φυσιοθεραπευτές, σύμφωνα με το Π.Δ. 90/1995. Ο πτυχιούχος Φυσιοθεραπευτής επιλέγει και εκτελεί τις φυσιοθεραπευτικές πράξεις έπειτα από γραπτή διάγνωση ή γνωμάτευση του ιατρού και σύμφωνα με τις ενδεχόμενες σχετικές οδηγίες του με σκοπό την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των οργάνων και των μελών του ανθρώπινου σώματος και την ανακούφιση από τον πόνο.
Οι φυσιοθεραπευτές έχουν δικαίωμα απασχόλησης:
- Ως στελέχη του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κλινικές, υγειονομικές υπηρεσίες, ασφαλιστικά ταμεία και θεραπευτήρια, ερευνητικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, σε αθλητικές ομοσπονδίες και συλλόγους, σε ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας, σε ιαματικές πηγές - υδροθεραπείας και σε κέντρα κοινοτικής προληπτικής.
- Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ασκώντας το επάγγελμα σε ιδιωτικό εργαστήριο Φυσικοθεραπείας ή με κατ' οίκον επισκέψεις ασθενών.
- Ως καθηγητές σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη διδασκαλία μαθημάτων.
Οι τομείς που παρεμβαίνει
Η μεθοδολογία της φυσικοθεραπευτικής αξιολόγησης αποτελεί θεμέλιο λίθο ενός ορθού προγράμματος σπουδών και περιλαμβάνει την καταγραφή των υποκειμενικών ευρημάτων του ασθενούς, των αντικειμενικών του προβλημάτων, τη συνεκτίμηση όλων των δεδομένων - πληροφοριών που συλλέγονται και την οργάνωση του προγράμματος αποκατάστασης.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.
Πηγή: ethnos.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea