WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Οι σχολές Μουσικών Σπουδών σε...αρμονία με την εργασία

Mousikes spoudesΛένε πως οι άνθρωποι που γνωρίζουν ξένες γλώσσες και μουσική πάντα θα έχουν μια δουλειά.


Φαίνεται ότι αυτό το πιστεύουν πολύ νέοι άνθρωποι, οι οποίοι με βασικό κίνητρο την αγάπη τους και το μεράκι για τη μουσική επιθυμούν να ακολουθήσουν ανάλογες σπουδές, οι οποίες σήμερα παρέχονται από 4 πανεπιστημιακά τμήματα (Μουσικών Σπουδών), καθώς και το τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης (Ρέθυμνο). Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά στρέφονται στα μουσικά σχολεία (γυμνάσια και λύκεια) με σκοπό αργότερα να ακολουθήσουν και ανάλογες σπουδές μέσα από τα μουσικά τμήματα των ΑΕΙ.


Η εισαγωγή στα τμήματα αυτά, τα οποία είναι κοινά στο 1ο και το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, απαιτεί και εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα: «Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων», τα οποία μάλιστα έχουν και αυξημένο συντελεστή βαρύτητας.


Στα τμήματα Μουσικών Σπουδών οι προπτυχιακές σπουδές είναι πενταετούς διάρκειας και οδηγούν στην απόκτηση τίτλου σπουδών γενικής κατεύθυνσης, που επιτρέπει στον απόφοιτο να διεκδικήσει μια θέση καθηγητή Μουσικής σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια ή να ακολουθήσει μια ελεύθερη επαγγελματική σταδιοδρομία ή ακόμη να ειδικευτεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Κατά το πέμπτο και τελευταίο έτος των σπουδών ο φοιτητής παρακολουθεί ένα εξειδικευμένο σεμινάριο, σχετικό με τη διπλωματική εργασία που πρέπει να διεκπεραιώσει με επιτυχία πριν ανακηρυχθεί πτυχιούχος του τμήματος.


Εξοπλισμός

Τη διδακτική και την καλλιτεχνική δραστηριότητα υποστηρίζουν ο τεχνικός εξοπλισμός (στούντιο ηχογράφησης και επεξεργασίας ήχου, υπολογιστές, μουσικά όργανα) και μια πλούσια και συνεχώς αναπτυσσόμενη μουσική βιβλιοθήκη και δισκοθήκη.


Στο τμήμα του Ιονίου η εκπαίδευση συμπληρώνεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.


Πρόκειται για συναυλίες στις οποίες συμμετέχουν τα μουσικά σύνολα του τμήματος, καθώς και κάθε είδους σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια κ.λπ., που καλύπτουν ευρύ φάσμα μουσικών και μουσικολογικών τομέων.


Μουσικολόγοι

Οι πτυχιούχοι αυτών των τμημάτων μπορούν να εργαστούν: ως μουσικολόγοι στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ως καθηγητές μουσικής εκπαίδευσης, ως σύμβουλοι μουσικών οργανισμών, ως μουσικοκριτικοί, ως παραγωγοί μουσικών εκπομπών, ως ερευνητές κ.λπ. Οι μουσικοί έχουν ικανοποιητική ζήτηση στην αγορά εργασίας, που όμως υπερκαλύπτεται από αντίστοιχη υπερβάλλουσα προσφορά.


Αυτό αφορά ειδικότερα τους μουσικούς της ελαφράς και λαϊκής μουσικής, από τους οποίους μεγάλος αριθμός δυσκολεύεται να βρει εργασία κυρίως σε μόνιμη βάση. Στον χώρο της κλασικής μουσικής, αντίθετα, προβλέπεται αυξημένη ζήτηση σε επαγγελματίες εκτελεστές εγχόρδων και πνευστών (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, κορνέτα, άρπα, κρουστά), επειδή υπάρχει τάση αύξησης και βελτίωσης των συμφωνικών ορχηστρών και κυρίως στο εξωτερικό.


Πού μπορούν να σταδιοδρομήσουν οι πτυχιούχοι

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι Μηχανικοί Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής έχουν αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να απασχοληθούν αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στη μουσική, στην παραγωγή και διαχείριση του μουσικού ήχου, καθώς και στους τομείς της τεχνολογίας των μουσικών οργάνων και της επιστήμης και τεχνολογίας της ακουστικής. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, (Π.Δ. 141/2003): οι απόφοιτοι μπορούν να δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρο που είναι απαραίτητη η χρήση μουσικής τεχνολογίας και ειδικότερα σε χώρους ιδιαίτερα απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς, όπως η δισκογραφική παραγωγή, η διαφήμιση, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, το θέατρο και ο κινηματογράφος, η παραγωγή μουσικών παραστάσεων και συναυλιών. Οι χώροι αυτοί προσφέρουν ευρύτατο πεδίο δραστηριοτήτων και επαγγελματικών επιλογών, αφού οι κάθε είδους σύγχρονες μουσικές παραγωγές κάνουν εκτενή χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.


Πηγή: ethnos.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.