Δύο έφηβοι αστρονόμοι έτοιμοι να πετάξουν ως τη NASA
Κέρδισαν πανελλήνιο διαγωνισμό και προετοιμάζονται για τη Διεθνή Ολυμπιάδα
«Ήθελα να μάθω περισσότερα πράγματα για τον κόσμο του Διαστήματος ώστε να μπορώ να εξηγήσω τα διάφορα φαινόμενα τα οποία η πλειονότητα των συνανθρώπων μας δεν αντιλαμβάνεται». Αυτή η περιέργεια για την αναζήτηση του Διαστήματος στάθηκε η αφορμή για να ασχοληθεί με την Αστρονομία ο 16χρονος Φώτης Γιασεμής, μαθητής Α΄ τάξης των Λυκειακών Τάξεων της Αγίας Άννας στην Εύβοια, ο οποίος νίκησε στην τρίτη φάση του 18ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας.
Η συμμετοχή του στον διαγωνισμό, που οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, δεν ήταν στα άμεσα σχέδια του όπως μας εξηγεί: «Ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία και περιοδικά αστρονομίας από καθαρά εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον. Όταν έμαθα για τον διαγωνισμό, αποφάσισα να συστηματοποιήσω το διάβασμά μου».
Για τον Φώτη η νίκη αυτή ήταν αναπάντεχη καθώς κατάφερε με την πρώτη συμμετοχή του και με την παράλληλη προετοιμασία να διακριθεί τόσο στις δύο πρώτες φάσεις του διαγωνισμού όσο και στην τρίτη, η οποία του έδωσε και το μεγάλο εισιτήριο για να ταξιδέψει στη διαστημική κατασκήνωση της NASA στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα. «Ήλπιζα ότι θα κερδίσω, έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στις δυνάμεις μου, αλλά όταν έμαθα πως ήμουν πρώτος των πρώτων δεν το πίστευα» δηλώνει ενθουσιασμένος.
Η 17χρονη Ελένη Τσαπράζη, μαθήτρια της Β' Λυκείου από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης, συμμετείχε για τέταρτη συνεχόμενη φορά στον διαγωνισμό Αστρονομίας, κατακτώντας σημαντικές θέσεις, με κυριότερη την εφετινή διάκρισή της ανάμεσα στις διαγωνιζόμενες και την τέταρτη θέση στο σύνολο των μαθητών.
«Άρχισα να ασχολούμαι στη Β' Γυμνασίου όταν έμαθα για τον διαγωνισμό της Εταιρείας Αστρονομίας» δηλώνει και εξηγεί τι ήταν αυτό που την κέρδισε στην Αστρονομία: «Με κέντρισε ο έναστρος ουρανός τη νύχτα και η προσπάθεια του απλού ανθρώπου να κατανοήσει το αχανές σύμπαν και την προσπάθεια του να τοποθετήσει τον εαυτό του μέσα σε αυτό. Βέβαια και ο κόσμος της έρευνας έπαιξε σημαντικό ρόλο».
Για να ασχοληθεί κανείς με την Αστρονομία δεν πρέπει απαραίτητα να έχει εντρυφήσει στις θετικές επιστήμες αλλά να διαθέτει το ενδιαφέρον γι' αυτή, δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Λουκάς Ζαχείλας, καθηγητής Αστρονομίας και γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος. «Υπάρχουν πολλοί ερασιτέχνες που έχοντας το μεράκι γι αυτό που κάνουν έχουν ανακαλύψει φοβερά πράγματα για το Διάστημα, τα οποία στη συνέχεια επιβεβαιώνονται με μαθηματικές συναρτήσεις».
Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η Αστρονομία δεν είναι ένα μάθημα σαν όλα τα άλλα που διδάσκονται στο σχολείο και κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει ένα παιδί να ασχοληθεί με αυτήν αν δεν το θελήσουν: «Η Αστρονομία είναι μια επιστήμη η οποία μαγεύει τα παιδιά εξαιτίας των περίεργων χρωμάτων και των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στο Διάστημα».
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.
Πηγή: tovima.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea