WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Πανεπιστημιακοί διεθνούς φήμης στα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ

Pan Athinon3Το μεγάλο στοίχημα-πείραμα των νέων Συμβουλίων Διοίκησης μπαίνει πλέον σε εφαρμογή, μετά από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Γνωστοί ελληνιστές, αρχαιολόγοι, φιλόσοφοι δέχτηκαν την πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα Συμβούλια Διοίκησης και για το λόγο αυτό επιστρέφουν στην Ελλάδα.


Οι μεγάλοι αυτοί επιστήμονες έχουν ως σκοπό να βοηθήσουν την ελληνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση και με την ένταξή τους στα Συμβούλια Διοίκησης θα λειτουργήσουν ως ο δεύτερος «πόλος εξουσίας» από τον Ιανουάριο του 2013, σε συνεργασία με τους νυν πρυτάνεις τους.


Ο διεθνούς φήμης Έλληνας φιλόσοφος Αλέξανδρος Νεχαμάς, καθηγητής στο Πρίνστον των ΗΠΑ, μέλος πλέον της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Βήμα», ότι «Άμεσος σκοπός φυσικά είναι η εξασφάλιση του ανωτάτου δυνατού επιπέδου της μόρφωσης των φοιτητών και η αξιολόγηση και της διδακτικής και της ερευνητικής δραστηριότητας του καθηγητικού προσωπικού με κριτήρια που να είναι διεθνώς αναγνωρίσιμα. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η διοικητική δομή των ανωτάτων σχολών, η ανεύρεση οικονομικών πόρων και η δημιουργία γενικών συνθηκών που να επιτρέπουν την προσέλκυση και την παραμονή στις θέσεις τους των καλύτερων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό».


Ο καθηγητής εξέχουσας τάξης του Πανεπιστημίου Paris VII Denis Diderot στο αντικείμενο Αστροφυσικής και Κοσμολογίας κ. Σταύρος Κατσανέβας, ο οποίος είναι πλέον μέλος του Συμβουλίου του Καποδιστριακού, τονίζει ότι «Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της επόμενης μέρας είναι το σταμάτημα της "αιμορραγίας" φοιτητών και νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό και, στα μέτρα του δυνατού, η αντιστροφή της ροής».

«Ένα δεύτερο στοίχημα, συνδεδεμένο με το πρώτο, είναι η ακόμη μεγαλύτερη ένταξη του Πανεπιστημίου στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ερευνητικό ιστό και η περαιτέρω ανάπτυξη της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, που αποτελούν προϋπόθεση των κάθε είδους πολιτικών ανάπτυξης που, όπως ακούμε από παντού, έχει ανάγκη ο τόπος. Τρίτο στοίχημα είναι η διατήρηση και ανάπτυξη του ρόλου του Πανεπιστημίου ως χώρου σοβαρής και νηφάλιας επιστημονικής και κριτικής συζήτησης πάνω στα μεγάλα θέματα της κοινωνίας και της φύσης, καθώς και της εθνικής παράδοσης, σε ίση απόσταση από τη μισαλλοδοξία που αναπτύσσεται σε τμήματα της κοινωνίας αλλά και τη στενά τεχνοκρατική αντίληψη που κυριαρχεί μερικές φορές στη συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι σε διεθνές και ευρωπαϊκό θεσμικό επίπεδο».


Πρόεδρος του Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς, καθηγητής Επιχειρησιακής Ερευνας στο MIT της Μασαχουσέτης, ενώ μέλη, εκτός των κκ. Νεχαμάς και Κατσανέβα, ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Τζακ Ντέιβις, καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι των ΗΠΑ, και ο κ. Γιώργος Τσώκος, καθηγητής Παθολογίας στο Χάρβαρντ.


Όμως, και στα Πανεπιστήμια της υπόλοιπης Ελλάδας θα συμμετέχουν καταξιωμένοι καθηγητές στα Συμβούλια Διοίκησης. Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης είναι πλέον ο αδελφός του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, Χαράλαμπος Γαβράς, ο οποίος είναι διεθνούς φήμης καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και διευθυντής του Τμήματος Υπέρτασης και Αθηροσκλήρωσης στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.


Στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης θα είναι πολύ σημαντική η παρουσία του Σπύρου Αρταβάνη-Τσάκωνα, ο οποίος έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Γέιλ και του Χάρβαρντ των ΗΠΑ και είναι «αρχιτέκτονας» του προγράμματος Αναπτυξιακής Βιολογίας και Kαρκίνου στο Αντικαρκινικό Kέντρο του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Καθώς και του Ιωάννη Ηλιόπουλου, διευθυντή του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της École normale supérieure του Παρισιού και στέλεχος του CERN στη Γενεύη.


Το δυσκολότερο κομμάτι που μένει να εφαρμοστεί είναι η καθημερινή τους επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, όπου θα έχουν να αντιμετωπίσουν πιθανές απεργίες και καταλήψεις.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.