Η Εκκλησία θέλει να έχει λόγο στους διορισμούς των θεολόγων
Ποικίλες συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει η αξίωση της διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος να έχει λόγο στους διορισμούς των εκπαιδευτικών του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Χθες συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις για το μάθημα των Θρησκευτικών. Πάγια θέση της διοίκησης της Εκκλησίας, που αποτυπώθηκε και στο επίσημο ανακοινωθέν της, είναι η διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος για το σύνολο των μαθητών, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.
Συγκεκριμένα η ΔΙΣ αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να της αποσταλεί το υπό διαμόρφωση νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών, να ζητήσει το μάθημα να εξακολουθήσει να ονομάζεται «Μάθημα Θρησκευτικών» και να είναι υποχρεωτικό και επιπλέον να υπάρχει διώρη διδασκαλία του μαθήματος στις δυο τελευταίες τάξεις του Λυκείου.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος είναι και καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να διατηρεί τον γνωστικό και παιδαγωγικό του χαρακτήρα, να εκφράζεται μέσα από μία ενιαία δομή, με τρόπο επαγωγικό και σύμφωνα με τα σύγχρονα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά της ηλικίας και των μορφωτικών αναγκών.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματος ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας εισηγήθηκε στην ΔΙΣ τρεις βασικούς γνωστικούς κύκλους που θα διευρύνουν σταδιακά το μαθησιακό αντικείμενο των θρησκευτικών.
Ο πρώτος και βασικός κύκλος διδασκαλίας θα πρέπει να αφορά την Ορθόδοξη παράδοση στη διδασκαλία, ο δεύτερος κύκλος διδασκαλίας, πρέπει να περιλαμβάνει τη διδασκαλία των άλλων μεγάλων χριστιανικών παραδόσεων εκτός της Ορθοδοξίας και τέλος, ο τρίτος και πιο διευρυμένος γνωσιακός κύκλος θα πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία από τα μεγάλα Θρησκεύματα όπως ο Ιουδαϊσμός, το Ισλάμ, ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η θέση της διοίκησης της Εκκλησίας για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η ΔΙΣ ζητάει «για τον διορισμό των Καθηγητών του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Εκπαίδευση, να προϋποθέτει και την «συμμαρτυρία» του Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διορισμοί των εκπαιδευτικών γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ με γραπτό διαγωνισμό, όπου τίθεται ως κριτήριο η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου Θεολογικής Σχολής. Επομένως, ποιος είναι ο λόγος να ζητά η διοίκηση της Εκκλησίας «επιτροπεία» για τους διορισμούς; Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσει την αντίδραση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.
Του Αντώνη Τριανταφύλλου