Μείωση των ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα
Το υπουργείο Παιδείας ύστερα από εκτενή διάλογο με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) προχωρά σε συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά κέντρα θα μειωθούν από 56 σε 31 και η Ακαδημία Αθηνών θα μείνει με δύο κέντρα έρευνας από τα 14 που είχε έως τώρα.
Η υπουργός Παιδείας σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «Σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) προχωρά μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της Έρευνας και της Καινοτομίας. Σήμερα αποφασίζεται για να κατατεθεί στη Βουλή, η πρώτη φάση της αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού της χώρας που αφορά μεγάλης κλίμακας αλλαγές και συγχωνεύσεις στα Ερευνητικά Ινστιτούτα και στα Ερευνητικά Κέντρα της Γενικής Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) που από 56 θα γίνουν 31» και συνέχισε λέγοντας ότι «Θα γίνουν αντίστοιχης κλίμακας συγχωνεύσεις και αλλαγές στα Ινστιτούτα της Ακαδημίας Αθηνών».
Πριν τη λήψη αυτής της απόφασης, προηγήθηκε εκτενής διάλογος όπου, όπως αναφέρει και το ίδιο το υπουργείο, «η δημόσια συζήτηση για την αλλαγή του νόμου άρχισε από το φθινόπωρο του 2010 και οργανώθηκε με χρονοδιαγράμματα και συγκροτημένη προσέγγιση την άνοιξη του 2011. Για την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού ο διάλογος ξεκίνησε την άνοιξη του 2011 στη Σύνοδο των Πρόεδρων των Ερευνητικών Κέντρων».
Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ, κος Σταμάτης Κριμιζής, συμπληρώνοντας ότι ο χρόνος ήταν επαρκής για όλη την ερευνητική κοινότητα να καταθέσει τη γνώμη της και πλέον τα αποτελέσματα μπορούν να ανακοινωθούν. Στο διάλογο συμμετείχαν το υπουργείο Παιδείας, οι πρόεδροι των ερευνητικών κέντρων, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και το ΕΣΕΤ.