Περιβάλλον και Πανεπιστήμια
Αξιοσημείωτες είναι οι προσπάθειες που γίνονται από τα πανεπιστήμια για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση και γενικά την εξεύρεση οικολογικών λειτουργιών και εναλλακτικών τρόπων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που αναπτύσσει ένα καινοτόμο σύστημα οικιακής ξήρανσης για την οικιακή επεξεργασία οργανικών αποβλήτων. Το πρόγραμμα «Drywaste» έχει ως σκοπό το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εξέταση, τη βελτιστοποίηση και την αξιολόγηση, ενός καινοτόμου συστήματος οικιακής ξήρανσης, του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των οικιακών οργανικών απορριμμάτων, προκειμένου να επέλθει σημαντική μείωση της μάζας και του όγκου αυτών, στην πηγή.
Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία με το φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης Δήμου Παπάγου-Χολαργού και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life της ΕΕ.
Επίσης σημαντικές προσπάθειες γίνονται και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο έχει διακριθεί ως το πρώτο οικολογικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.
Το κυλικείο της Οδοντιατρικής Σχολής είναι, πλέον, φτιαγμένο αποκλειστικά από ανακυκλωμένα υλικά. Προσφέρει εκτός από τα βασικά προϊόντα και βιολογικά σνακ, και αποτελεί έναν πολυχώρο όπου προγραμματίζονται εκθέσεις με μουσικά όργανα καθώς και εικαστικές εκθέσεις με έργα από ανακυκλωμένα υλικά.
Μάλιστα, ένα δεύτερο πανομοιότυπο κυλικείο πρόκειται να δημιουργηθεί στη σχολή Δασολογίας, στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει θέμα που αφορά στη χλωρίδα και πανίδα του τόπου. Ενώ το Μάρτιο σκοπός είναι να μετατραπεί και η φοιτητική λέσχη σε οικολογικό χώρο.