Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Ντουμπάι
Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με σκοπό την ίδρυση του πρώτου παραρτήματος ελληνικού πανεπιστημίου στο εξωτερικό. Έχουν γίνει ήδη συναντήσεις με τον υπουργό Παιδείας των Ηνωμένων Εμιράτων για το χαρακτήρα που θα έχει το καινούριο παράρτημα και τις δραστηριότητες που θα παρέχει.
Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κος Κων. Φεγγερός, στην ερώτησή του γιατί επιλέξανε το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, πήρε την τιμητική απάντηση ότι «Είστε σχεδόν το μοναδικό πανεπιστήμιο στον κόσμο το οποίο έχει κάτω από την ομπρέλα του όλες τις επιστήμες που αφορούν στη γεωπονία». Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο διδάσκονται όλα τα γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τη γεωπονία, από τη βιοτεχνολογία μέχρι και την οικονομία του αγροτικού χώρου, γεγονός που τους προσέλκυσε, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενδιαφέρονται να αναπτύξουν αρκετούς τομείς.
Συγκεκριμένα, τους απασχολεί η βιοτεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης και της νανοτεχνολογίας, με εφαρμογές που σχετίζονται με τη συντήρηση ή την ποιότητα των τροφίμων, η ανθοκομία καθώς οι εισαγωγές σε φυτά και άνθη είναι διαρκώς αυξανόμενες, αλλά και η κτηνοτροφία, με έμφαση στην εκτροφή της καμήλας. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, δείχνουν και στην ιχθυοκαλλιέργεια και, μάλιστα, επιθυμούν να ιδρύσουν ειδικό Ινστιτούτο για την ιχθυοκαλλιέργεια. Μπορεί να μην έχουν τόσο καλλιεργήσιμη γη, αλλά θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των ψαριών και να συνεργαστούν με την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας είναι η κύρια ιχθυοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη (σε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας).
Βέβαια, η περίοδος που γίνονται οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολη, καθώς το Πανεπιστήμιο δεν έχει τους πόρους για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και γι’ αυτό αναζητούνται κεφάλαια από τους ιδιώτες. Το παράρτημα αυτό θα είναι ιδιωτικό και θα υπάρχουν δίδακτρα για να εισαχθεί κάποιος.