Αμερικανικά Πανεπιστήμια: Διέξοδος των Ελλήνων φοιτητών
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία έχει προκαλέσει αναπροσδιορισμό πολλών παραδοσιακών απόψεων που είναι ενταγμένες στην ελληνική κουλτούρα. Οι σημερινοί φοιτητές έχουν επαναξιολογήσει τα θέλω τους και τις ανάγκες τους και προσπαθούν να μετατρέψουν την οικονομική αυτή κρίση σε ευκαιρία. Σημαντικό εργαλείο γι αυτή τους την προσπάθεια αποτελεί η εκπαίδευσή τους, την οποία θέλουν να την εμπλουτίσουν όσο μπορούν περισσότερο, γι αυτό και θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και εκτός ελληνικών συνόρων.
Χαρακτηριστικό γεγονός αποτελεί η σημαντικά αυξημένη προσέλευση μαθητών και φοιτητών στην 17η Έκθεση Αμερικανικών Πανεπιστημίων, αποδεικνύοντας τη δίψα των νέων για μάθηση, αλλά και τη στροφή τους προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θεωρούν σημερινή διέξοδο την επιλογή ενός αμερικάνικου πανεπιστημίου, σε οποιοδήποτε μέρος, από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ ως την Καλιφόρνια και τη Χαβάη. Η εξωτική Χαβάη πλέον, αποτελεί προορισμό σπουδών για τον Έλληνα του 21ου αιώνα και όχι μόνο. Μερικά πανεπιστήμια της Αμερικής έχουν ιδρύσει τμήματα στην Ντόχα του Κατάρ, προσφέροντας έτσι αμερικανική παιδεία σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Ωστόσο, το υψηλό κόστος σπουδών στις ΗΠΑ αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα για τους υποψήφιους φοιτητές. Υπάρχουν όμως και οι δυνατότητες οικονομικής ενίσχυσης που προσφέρουν τα πανεπιστήμια στους πιο ικανούς φοιτητές, με δυνατό πνεύμα και μυαλό. Οι υποτροφίες αποτελούν μεγάλης σημασίας ώθηση στους νέους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Έτσι, ο συνδυασμός σπουδών και στις δυο «πλευρές» του Ατλαντικού παρέχει εμπλουτισμό γνώσεων και πολύπλευρη και διευρυμένη αντιμετώπιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και αντίληψης των γεγονότων.
Μέσα, λοιπόν, στην απαισιοδοξία της κρίσης, φωτίζει η ελπίδα και η αναζήτηση της γνώσης η οποία δεν αναγνωρίζει σύνορα και εμπόδια.