WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Με το Νόμπελ Οικονομίας τιμήθηκαν ο Ντάρον Ατζέμογλου, ο Σάιμον Τζόνσον και ο Τζέιμς Α. Ρόμπινσον

Με το Νόμπελ Οικονομίας τιμήθηκαν ο Ντάρον Ατζέμογλου, ο Σάιμον Τζόνσον και ο Τζέιμς Α. Ρόμπινσον

Με το Νόμπελ Οικονομίας 2024 τιμήθηκαν οι Ντάρον Ατζέμογλου (ΗΠΑ/Τουρκία), Σάιμον Τζόνσον (Βρετανία/ΗΠΑ) και Τζέιμς Α. Ρόμπινσον (Βρετανία/ΗΠΑ) «για μελέτες σχετικά με το πώς οι θεσμοί διαμορφώνονται και επηρεάζουν την ευημερία», ανέφερε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

«Οι κοινωνίες με “φτωχό” κράτος δικαίου και οι θεσμοί που εκμεταλλεύονται τον πληθυσμό δεν δημιουργούν ανάπτυξη ή αλλαγές προς το καλύτερο. Η έρευνα των βραβευθέντων μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 

Ο Ντάρον Ατζέμογλου, Τουρκοαμερικανός αρμενικής καταγωγής, είναι καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βοστόνης ΜΙΤ, όπως και οι Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον.

«Είναι μεγάλη μου τιμή και είναι εκπληκτικό το ότι γίνεται την ώρα που βρίσκομαι στην Αθήνα, στο σπίτι της δημοκρατίας» δήλωσε ο Ντάρον Ατζέμογλου από το συνέδριο του Economist στο οποίο μετείχε, αφότου ενημερώθηκε ότι βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομίας.

 

«Έλαβα αυτό το βραβείο για τη δουλειά μου στους θεσμούς, θέμα το οποίο έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία σήμερα, που αντιμετωπίζουμε τόσες αλλαγές με την τεχνητή νοημοσύνη, τις ανισότητες και την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο σε πιο ισχυρούς και δημοκρατικούς θεσμούς. Έχει σημασία για τον κόσμο που θα αφήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας», τόνισε ο Ατζέμογλου.

«Ονειρεύεσαι να έχεις μια καλή καριέρα, αλλά αυτό είναι πέρα και πάνω από αυτό. Είναι λοιπόν μεγάλη έκπληξη και τιμή», είπε.

 

Από το βήμα του 8ου Συνεδρίου Βιωσιμότητας του Economist ο διακεκριμένος καθηγητής σκιαγράφησε τις τέσσερις τάσεις που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον κόσμο του αύριο:

  1. τεχνητή νοημοσύνη, ανισότητα και θέσεις εργασίας
  2. γήρανση
  3. κλιματική αλλαγή και
  4. κρίση της δημοκρατίας.

 

«Η τεχνολογία δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες, αλλά δεν επωφελούνται όλοι το ίδιο» σημείωσε, εξηγώντας ότι για παράδειγμα δεν επωφελούνται τα χαμηλής μόρφωσης στρώματα. Αυτό οφείλεται, όπως είπε, και στην αδυναμία των συνδικάτων τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, ανέφερε ότι και η παραγωγικότητα δεν πάει καλά στην ψηφιακή εποχή.

Για να μην επηρεαστούν αρνητικά οι μισθοί από την αυτοματοποίηση και για να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι γενικά από την τεχνολογική μετάβαση απαιτείται κατάλληλο θεσμικό περιβάλλον, τόνισε ο Ατζέμογλου.

 

Ακόμα, θα υπάρξει ανεπάρκεια ταλέντου λόγω της παγκόσμιας γήρανσης, είπε, επισημαίνοντας ότι στην πράξη δεν είναι πάντα αρνητική η σχέση μεταξύ γήρανσης και ανάπτυξης. Έφερε ως παράδειγμα χώρες όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα, οι οποίες έριξαν το βάρος τους στην τεχνολογία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού.

Αναφορικά με τον τρίτο άξονα, είπε ότι με τις επενδύσεις που γίνονται και με την υποστήριξη των πολιτών, υπάρχει ένα πραγματικό ράλι στην ανταγωνιστικότητα των ΑΠΕ. Μετά τη δεκαετία του 2010 το φθηνό φυσικό αέριο κατέστησε τις ΑΠΕ λιγότερο κερδοφόρους, οπότε τώρα χρειάζεται περισσότερη καινοτομία, σημείωσε.

 

Κλείνοντας, ο Ατζέμογλου μίλησε για διολίσθηση πολλών χωρών στους δείκτες της δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, λόγω και της πίεσης των οικονομικών μετασχηματισμών. Οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν γίνει περισσοτερο δημοφιλείς, πρόσθεσε, και τόνισε ότι όταν οι θεσμοί ελέγχουν τη διαφθορά και δεν αυξάνονται οι ανισότητες, η δημοκρατία μπορεί να τα πηγαίνει καλά.

Οι βραβευθέντες ερευνητές έχουν εκφράσει την ανησυχία πως οι δημοκρατικοί θεσμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν χάσει τη στήριξη των πολιτών.

 

Πηγή: gr.euronews.com

 

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.