«Η Ιατρική είναι μαγική! Τα λέμε στη Σχολή!»: Μια Ελληνίδα καθηγήτρια Αιματολογίας υποδέχεται τους νέους φοιτητές
Ένα θερμό καλωσόρισμα, αλλά και συμβουλές προς τους μελλοντικούς γιατρούς για το πώς να αντιμετωπίσουν την επιστήμη τους και να συμβάλλουν στην εξέλιξή της απηύθυνε σε ανάρτησή της στο Facebook η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, Ελευθερία Χατζημιχαήλ. Μεταξύ άλλων, η δρ. Χατζημιχαήλ παραθέτει τα βασικά σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν οι νέοι φοιτητές όταν έρθει η ώρα να ασκήσουν το λειτούργημά τους ως γιατροί και παρέχει πολύτιμες συμβουλές.
Στην ανάρτησή της, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Τελικά τα κατάφερες! Μπράβο σου. Καλώς ήρθες στην Ιατρική Ιωαννίνων! Πολύ χαίρομαι που θα σε έχουμε κοντά μας!
Αυτό που σήμερα ήθελα να σου πω είναι ότι, μαθαίνοντας και ασκώντας την Ιατρική, θα αλλάξει η ζωή σου ποικιλοτρόπως. Και δεν εννοώ μόνο το πολύωρο διάβασμα, την ατελείωτη κούραση, τις εφημερίες και τις μόνιμες διενέξεις κατά τον προγραμματισμό τους. Εννοώ ότι, ασκώντας την Ιατρική, αποκτάς ένα μοναδικό τρόπο σκέψης που θα σε βοηθήσει πολύ και στην καθημερινότητά σου. Βασικά βήματα της φυσικής εξέτασης, για παράδειγμα, είναι η επισκόπηση, η ακρόαση, η ψηλάφηση και η επίκρουση. Για δες, λοιπόν, Ιατρική vs everyday life…
1. Επισκόπηση. Πρέπει να μάθεις να παρατηρείς. Και το πιο μικρό σημείο (με την έννοια που το χρησιμοποιούμε στην Ιατρική = αντικειμενικό εύρημα) έχει σημασία. Η παρατήρηση οδήγησε στις πιο μεγάλες ανακαλύψεις! Να παρατηρείς και στην καθημερινότητά σου τι γίνεται γύρω σου. Δώσε σημασία. Να παρατηρείς τους γύρω σου. Να τους κοιτάς στα μάτια! Μη φοβάσαι. Μάθε να παρατηρείς βλέμματα, κινήσεις, συμπεριφορές. Μην αγνοείς τα σημεία!
2. Ακρόαση. Πρέπει να μάθεις να ακούς. Ειδικά στη λήψη του ιστορικού, άκουσε τι έχει να σου πει ο ασθενής. Να ακούς ενεργά. Στο 70% των περιπτώσεων μόνο με το ιστορικό μπορείς να βγάλεις τη διάγνωση. Στη φυσική εξέταση, άκουσε πρώτα το φυσιολογικό και μετά το παθολογικό. Έχει σημασία και αυτό. Και στην καθημερινότητά σου τα πολλά λόγια, τα υπερβολικά καλά λόγια, που δεν είναι κάτι φυσιολογικό, και οι κολακείες να σε προβληματίζουν. Να έχεις μάτια και αυτιά ανοικτά λοιπόν. Και μη βιαστείς να μιλήσεις. Μη βιαστείς να βγάλεις διάγνωση. Και, φυσικά, άκουσε την καρδιά σου! Σου μιλάει καθημερινά.
3. Ψηλάφηση και επίκρουση. Αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής εξέτασης, αλλά και της καθημερινότητας. Πρέπει να νιώσεις! Η πανδημία, ωστόσο, μας έχει αποξενώσει και προέκταση του χεριού μας είναι το κινητό. Ξεχάσαμε τη χειραψία (βασική για την ανάπτυξη σχέσης με τον ασθενή) και την αγκαλιά. Να θυμάσαι, όμως, ότι μια αγκαλιά μειώνει την αρτηριακή πίεση και την απελευθέρωση κορτιζόλης και νορεπινεφρίνης, γνωστές και ως ορμόνες του στρες. Ενώ, από την άλλη, εκκρίνεται ωκυτοκίνη, που είναι η ορμόνη της αγάπης! Μην υποτιμάς την αγκαλιά λοιπόν. Να θυμάσαι, ωστόσο, ότι απαιτούνται 10-20 sec αγκαλιάς για αυτά τα οφέλη. So make it last! Και νιώσε. Όσο πιο πολύ μπορείς!
Μετά έρχονται οι παρακλινικές εξετάσεις. Μη στέλνεις περισσότερες από όσες χρειάζεσαι. Θα σε αποσυντονίσουν. Και μη σκέφτεσαι περίπλοκα. Μη σκέφτεσαι το σπάνιο. Έτσι και στην καθημερινότητά σου περιόρισε το overthinking και περιόρισε τις δραστηριότητες που θα σε αποσυντονίσουν. Συγκεντρώσου στον στόχο σου!
Και, φυσικά, πάντα να λαμβάνεις υπόψη του τα δεδομένα. Να βασίζεσαι σε αυτά. Και στην καθημερινότητά σου. Μην εθελοτυφλείς. Να μην φαντάζεσαι, αλλά και να μην ελπίζεις μάταια. Τα δεδομένα είναι μπροστά σου. Σου λένε την αλήθεια. Να μάθεις να τα εμπιστεύεσαι. Να συλλέγεις όσα πιο πολλά μπορείς, αλλά καλό είναι να τα αναλύεις κιόλας, για να βγάζεις συμπεράσματα (αυτό άλλωστε είναι και η κλινική έρευνα!). Όπως, λοιπόν, η ιατρική σου πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα και τεκμήρια aka evidence based medicine, το ίδιο και στην καθημερινότητά σου, οι αποφάσεις σου πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και όχι παρορμητικές.
Να θυμάσαι, επίσης, ότι τεκμήρια «γεννούν» οι κλινικές δοκιμές, οι οποίες σχεδιάζονται (και ξοδεύονται εκατομμύρια στη συνέχεια) για να απαντήσουν ΕΝΑ και μόνο ερώτημα (πρωτεύον καταληκτικό σημείο). Να βάζεις και εσύ στα δύσκολα ΕΝΑ βασικό ερώτημα στον εαυτό σου: «τι πραγματικά θέλεις;». Η απάντηση σε αυτό θα σε ξεμπλοκάρει.
Τέλος, κάθε διάγνωση ακολουθείται και από μια θεραπεία. Όταν η θεραπεία δεν δουλεύει ως αναμένετο, θα πρέπει να κάνεις μια παύση. Ανασκόπησέ τα ΟΛΑ από την αρχή. Ήταν η διάγνωση σωστή; Το ίδιο και στην καθημερινότητά σου. Όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως περίμενες, κάνε μια παύση. Πάρε το χρόνο σου. Ήταν η αρχική σου εκτίμηση σωστή; Εάν όχι, ΑΛΛΑΞΕ. Δεν πειράζει εάν έκανες λάθος στην καθημερινότητά σου. Είναι κομμάτι της προόδου και της διαδικασίας. Της εξέλιξής σου. Αυτό μετά λέγεται εμπειρία και είναι ένα από τα συστατικά της επιτυχίας.
Παρατήρησε λοιπόν, άκου ενεργά, ψηλάφησε, νιώσε, μην ξεχνάς την αγκαλιά! Κάνε τον απαραίτητο έλεγχο και εμπιστεύσου τα δεδομένα! Και στα δύσκολα: αναρωτήσου «τι πραγματικά θέλεις;».
Η Ιατρική είναι μαγική!
Σου είπα πολλά; Έχεις δίκιο! Και έχουμε και διάβασμα.😉
Τα λέμε στη Σχολή! Σε περιμένω!
Πηγή: ygeiamou.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea