WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Εκατό σχολεία βγαίνουν από την «απομόνωση»

Εκατό σχολεία βγαίνουν από την «απομόνωση»

Στη σημερινή εποχή η έλλειψη Διαδικτύου ή ακόμη και το πολύ αργό Ιντερνετ, που «σέρνεται» όπως λέει η αργκό, συνιστά μια ιδιότυπη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικά για τη νέα γενιά. Παρά το γεγονός πως όλα τα ελληνικά σχολεία, ως δημόσιες υπηρεσίες, έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αυτό δεν είναι… ίδιο παντού, λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της ελληνικής επικράτειας που περιλαμβάνει εκατοντάδες νησιά και πολλούς ορεινούς όγκους που απομονώνουν περιοχές. Το υπουργείο Παιδείας και ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης έχουν καταγράψει σε μια λίστα τα απομακρυσμένα σχολεία ανά την επικράτεια που έχουν σοβαρό πρόβλημα με τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, κάτι που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στα παιδιά, καθώς τα αφήνει σε πολλούς τομείς πίσω σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

 

Ασύρματη σύνδεση

Το πρόγραμμα «Σύζευξις ΙΙ» που δημοπρατήθηκε το 2019 προβλέπει την εγκατάσταση συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων σε όλα τα σχολεία της χώρας και αποτελεί το πρώτο βήμα ενίσχυσης της ταχύτητας του Ιντερνετ, ενώ σε δεύτερο χρόνο το έργο «Fiber to the School» με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ στοχεύει στην εγκατάσταση οπτικών ινών που θα δίνει υψηλές ταχύτητες με στόχο να αναβαθμίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Από την καταγραφή, ωστόσο, προκύπτει πως σίγουρα ένας τριψήφιος αριθμός σχολείων, μίνιμουμ 100, ίσως και παραπάνω, δεν θα καταφέρουν να αναβαθμιστούν από την εγκατάσταση οπτικών ινών και θα εξακολουθήσουν να είναι τεχνολογικά στην απομόνωση, με αποτέλεσμα να προωθείται η λύση της δορυφορικής κάλυψης.

Σε απομονωμένες περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση οπτικών ινών θα υπάρξει δορυφορική κάλυψη.

Πρόκειται για σχολεία κυρίως ακριτικών περιοχών, καθώς αν για τα μεγάλα αστικά κέντρα το πρόβλημα λύνεται πιο εύκολα, δεν ισχύει το ίδιο για σχολεία –όλων μάλιστα των βαθμίδων, από δημοτικό μέχρι και λύκειο– σε νησιά όπως η Κάλυμνος, η Κως, η Σαμοθράκη, η Σάμος, η Ικαρία, οι Οινούσσες και η Χίος. Αλλά και για περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που βρίσκονται είτε σε απομακρυσμένα είτε σε δύσβατα μέρη, όπως τα Ρίζια Εβρου, τα Τρόπαια Αρκαδίας ή το Καλπάκι στην Κόνιτσα της Ηπείρου.

 

Σε πολλές από αυτές τις περιοχές που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα καλυφθούν όλες από το «Σύζευξις ΙΙ», ο κ. Πιερρακάκης σε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, υπό την εποπτεία του υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου, σκοπεύουν να εφαρμόσουν, όπως προαναφέρθηκε, την πιο σύγχρονη μέθοδο που είναι η χρήση δορυφόρων. Ηδη εδώ και αρκετό καιρό η εταιρεία Starlink, συμφερόντων του μεγιστάνα Ελον Μασκ, παρέχει δορυφορικό Ιντερνετ και στην Ελλάδα με υψηλές ταχύτητες και εύκολη εγκατάσταση, και αποτελεί μια βασική επιλογή για επέκταση της δορυφορικής κάλυψης σε πιο «νεκρές» περιοχές, ένα έργο που θα αναλάβει να υλοποιήσει η ελληνική διαστημική υπηρεσία, που είναι υπό την εποπτεία του κ. Κυρανάκη. Γι’ αυτόν τον σκοπό μάλιστα εκπρόσωποι της εταιρείας αναμένεται να βρίσκονται και πάλι στην Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου για την εξέταση όλων των δεδομένων.

Στόχος είναι και τα πιο απομακρυσμένα σχολεία να αποκτήσουν γρήγορη πρόσβαση εντός του σχολικού έτους στο Διαδίκτυο, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να εξισωθούν με τα υπόλοιπα σχολεία, καθώς ένα παιδί που σήμερα δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή η πρόσβαση είναι περιορισμένη «αποκλείεται» από δράσεις που κάνουν με μεγάλη ευκολία οι συνομήλικοί του στα μεγάλα αστικά κέντρα. Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διαδραστικοί πίνακες οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία από την Ε΄ Δημοτικού και στις μεγαλύτερες τάξεις, που χωρίς την κατάλληλη πρόσβαση στο Διαδίκτυο οι δυνατότητές τους περιορίζονται, καθώς για παράδειγμα ένα βίντεο από το YouTube δεν «κατεβαίνει», ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα ομαδικής τηλεδιάσκεψης και χρήσης του ψηφιακού σχολείου ή συμμετοχής σε ένα διεθνή διαγωνισμό.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.