WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Πλανητάριο λειτουργεί σε ειδικό χώρο το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

Komotini sxoleio planitarioΕπισκέψιμος είναι ο ειδικός χώρος στο 9ο Δημοτικό Κομοτηνής την ώρα του μαθήματος, που λειτουργεί ως πλανητάριο, με ειδικό σύγχρονο εξοπλισμό και μάλιστα έχει δεχθεί μαθητές και από σχολεία άλλων νομών της Θράκης.

Όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η Διευθύντρια του Σχολείου Μαρίνα Μολά, το έργο προηγούμενων ετών της ίδιας σε Μειονοτικά Σχολεία, προκειμένου να εμπνεύσει τους μαθητές της και τους δείξει νέους δρόμους προς την γνώση, αξιοποίησε την Αστρονομία. Τα έξι χρόνια δουλειάς της με τους μαθητές της, είχαν ως αποτέλεσμα την ίδρυση και λειτουργία ενός πλανητάριου στο 9ο Δημοτικό, έχοντας και την υποστήριξη φορέων, όπως Μαζί για το παιδί, με γενναία χρηματοδότηση.


Επιπλέον, το σχολείο έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος και διάχυσης της αστρονομίας και σε άλλα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω τηλεσκοπίων Ρομποτικής του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα.

Οι επισκέψεις των σχολείων γίνονται την ώρα του, κατόπιν επικοινωνίας με την Δ-ντρια, Μαρίνα Μολά στο 2531022767, η οποία εξασφάλισε και επιπλέον εξοπλισμό με τηλεσκόπια και αποτελεί πια έναν επισκέψιμο κόμβο καινοτομίας.


Η συμβολή του «Μαζί για το Παιδί»

Μεγάλη ήταν η συμβολή της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί», καθώς το πλανητάριο που είχε δημιουργηθεί από την διευθύντρια και τους μαθητές της, ήταν παροπλισμένο στο υπόγειο του σχολείου. Στην επίσκεψη εκπροσώπων του «Μαζί για το Παιδί», για αξιολόγηση των αιτημάτων της σχολικής μονάδας ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα, «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας», η ομάδα του «Μαζί για το Παιδί», το εντόπισε και αποφάσισε να στηρίξει το όραμα της διευθύντριας, Μαρίνας Μολά.

Στο 9o Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος ενισχύθηκε η διερευνητική μάθηση των παιδιών στην επιστήμη της αστρονομίας με τη διαμόρφωση ειδικού χώρου που θα φιλοξενεί ένα σχολικό πλανητάριο.

Ο χώρος εξοπλίστηκε με βιντεοπροβολέα για τις ειδικές προβολές μέσα στο πλανητάριο, καθώς και σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό όπως βιβλία και εκπαιδευτικά διαδραστικά βοηθήματα.

Σημειώνεται πως μέσω της επιστήμης της αστρονομίας ενεργοποιείται η περιέργεια, η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών, ενώ παρακινεί και εμπλέκει τα παιδιά του δημοτικού στη μαθησιακή διαδικασία μέσω της διάδρασης.

Το σχολικό πλανητάριο που έχει δημιουργηθεί από παιδιά για παιδιά, στοχεύει να αποτελέσει κόμβο έρευνας, καινοτομίας και διάχυσης της Αστρονομίας σε Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω της διαδικτυακής χρήσης των τηλεσκοπίων του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα. Είναι επισκέψιμο, όπως προαναφέρθηκε, από μαθητές άλλων σχολείων και οικογένειες.


Λίγα λόγια για τις δράσεις του «Μαζί για το Παιδί» στη Θράκη

Μέσω του προγράμματος «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας» του «Μαζί για το Παιδί» που υλοποιείται από το 2019, έχουν στηριχθεί 13.744 μαθητές και έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες 1.740 εκπαιδευτικών σε 122 σχολεία των νομών Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, ενθαρρύνοντάς τους να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στον τόπο τους, και θεμέλια για βιώσιμες κοινότητες, που θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες στα παιδιά και τους νέους τους.

Το «Μαζί για το Παιδί» άφησε το κοινωνικό του αποτύπωμα στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμότειχου Ορεστιάδας, Σαμοθράκης, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου, Αρριανών και Ξάνθης φτάνοντας μέχρι τα ακριτικά χωριά που βρίσκονται στο Τριεθνές.

Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης, τους τοπικούς φορείς και τους δήμους με στόχο την κάλυψη αναγκών για την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση και περίθαλψη των παιδιών και των νέων που κατοικούν στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης. Δείτε το έργο του «Μαζί για το Παιδί» στη Θράκη.

 

Πηγή: ertnews.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.