Μαθητές στο ΕΡΤNews: Μιλούν για το bullying στα σχολεία – Προτείνουν τρόπους αντιμετώπισής του
Στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον εντοπίζουν οι έφηβοι το πρόβλημα της ανήλικης βίας. Το ΕΡΤNews έδωσε τον λόγο σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι μίλησαν για το πώς βιώνουν οι ίδιοι τα περιστατικά bullying στα σχολεία, ενώ προτείνουν και τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.
Στην ερώτηση του EΡΤNews αν έχει τύχει να βρεθεί μπροστά σε κάποιο περιστατικό βίας ο Άγγελος απαντά «ναι έχει τύχει να βρίσκομαι σε κάτι τέτοιο. Υπήρχε μια διαφωνία μεταξύ των δυο ατόμων λόγω μιας φράσης που είπε ο ένας στον άλλον. Το ένα παιδί που άκουσε τη φράση παραξενεύτηκε και αποφασίσανε να το λύσουν στα χέρια. Δυστυχώς υπήρχαν και άτομα που βιντεοσκοπούσαν, αντί δηλαδή να πάνε και να τους διαχωρίσουν και να προσπαθήσουν να βρούνε μαζί μια λύση, έβγαζαν βίντεο, το δημοσιεύσαν και το έβρισκαν αστείο ότι κάνοντας κάτι τέτοιο έπαιρναν likes. Με πείραξε αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι, ήμουνα δηλαδή ανίκανος, το βρήκα πολύ δύσκολο να πάω και να χωρίσω τα παιδιά».
Η Ηρώ από την πλευρά της αναφέρει «ήταν όλα τα χρόνια του Γυμνασίου σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Μιλούσαν άσχημα πίσω από την πλάτη του ατόμου και μπροστά του κάνανε κάποια αστεία».
Στο γιατί οι νέοι λύνουν τις διαφορές τους με τη βία η Ειρήνη απαντά «νομίζω ότι πιστεύουν ότι δεν θα ακουστούν με κάποιον άλλο τρόπο, ίσως αυτό υπάρχει και στην οικογένειά τους, δηλαδή να θεωρούν ότι πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους για να ακουστούν ή να είναι το παράδειγμα από τους γονείς τους που έχουν μάθει μεγαλώνοντας». Στην ερώτηση αν το κάνουν για να κερδίσουν και την προσοχή η ίδια απαντά ότι «ναι».
Ο Άγγελος τονίζει ακόμα ότι «τα παιδιά μέσα στον covid επικεντρώθηκαν πολύ και ξόδευαν χρόνο μπροστά σε οθόνες παίζοντας παιχνίδια ακατάλληλου περιεχομένου, δεν είναι και λίγες οι φορές όπου κάποια παιδιά έχουν ταυτιστεί με αυτά που βλέπουν μπροστά στις οθόνες και πράττουν αναλόγως».
Στην ερώτηση τι δεν κάνουν σωστά οι μεγάλοι ο Σταμάτης υποστηρίζει ότι « δεν ελέγχουνε τι βλέπουνε, με ποιους μιλάνε τα παιδιά τους και μπορεί αυτά που βλέπουνε ή που ακούνε να τους ωθούν σε παραβατικές συμπεριφορές». «Μπορεί να μην υπάρχει κατανόηση και για αυτό οι νέοι να μην βλέπουνε τους γονείς τους ή τους δασκάλους τους ως μια επιλογή για να λύσουν τα προβλήματα τους, να τους βοηθήσουν» λέει η Ηρώ. «Είναι λίγος ο χρόνος που μένουν οι μεγάλοι με τα παιδιά τους να συζητήσουν, οι πολλές ώρες εργασίας κάνουν τους γονείς να απέχουν από το σπίτι κάτι που είναι πολύ βασικό στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών» τονίζει ο Άγγελος.
Η Ειρήνη αναφέρει «πιστεύω ότι οι ενήλικες δεν δίνουν το καλό παράδειγμα, όταν λύνουν τις διαφωνίες τους με τον λάθος τρόπο, όταν δεν έχουν την ηρεμία να μιλήσουν, να κάνουν διάλογο, τότε και το παιδί θα μεγαλώσει πιστεύοντας πως αυτό είναι το σωστό».
Πηγή: ertnews.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea