WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

ΗΠΑ: Η αρχή του τέλους για τις θετικές διακρίσεις στα πανεπιστήμια

Panepistimia AmerikisΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Λιγότεροι μαύροι και ισπανόφωνοι φοιτητές και περισσότεροι λευκοί και ασιατικής καταγωγής θα γίνονται δεκτοί στα αμερικανικά πανεπιστήμια, μετά τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που καταργεί τις θετικές διακρίσεις με κριτήριο τη φυλή και υπονομεύει τη συμπερίληψη. Το σώμα έκρινε ότι είναι παράνομα τα προγράμματα που αντιμετωπίζουν ευνοϊκά φοιτητές με βάση τη φυλή τους, περικόπτοντας έτσι τη σχετική πολιτική, η οποία επί μακρόν αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 6 προς 3, με τα αριστερά μέλη του δικαστηρίου να διαφωνούν. Αν και η προσφυγή στρεφόταν κατά του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας (UNC) αναμένεται να συμπαρασύρει και άλλα πανεπιστήμια, ενώ δεν αποκλείεται να δυσχεράνει τις θετικές διακρίσεις σε άλλους τομείς, π.χ. σε εκείνον των προσλήψεων.

 

Η ετυμηγορία είναι μία ακόμη απόδειξη πως η συντηρητική πλειονότητα εξακολουθεί να ξηλώνει ταχύτατα τη νομολογία δεκαετιών και να επαναπροσδιορίζει πτυχές της αμερικανικής ζωής, όπως οι αμβλώσεις, η οπλοκατοχή και οι φυλετικές ανισότητες, σε διάστημα μόλις ενός έτους. Το ίδιο σώμα είχε παλιότερα επικυρώσει αντίστοιχα προγράμματα, με πιο πρόσφατη την απόφαση του 2016, όταν έκρινε ότι η φυλή είναι ένας παράγοντας μεταξύ πολλών για την αποτίμηση υποψηφίων φοιτητών. Οι δύο προσφυγές δεν είναι ταυτόσημες. Ως δημόσιο πανεπιστήμιο, το UNC δεσμεύεται τόσο από το σύνταγμα και το άρθρο περί ίσης μεταχείρισης όσο και από νόμο του 1964, που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις από ιδρύματα τα οποία χρηματοδοτούνται με ομοσπονδιακά κονδύλια. Ως ιδιωτικό ίδρυμα, αντιθέτως, το Χάρβαρντ δεσμεύεται μόνο από το σύνταγμα. Στην περίπτωση της Βόρειας Καρολίνας, οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι το πανεπιστήμιο λειτουργεί εις βάρος λευκών και Ασιατών υποψηφίων, προτιμώντας μαύρους, ισπανόφωνους και αυτόχθονες Αμερικανούς. Η υπόθεση κατά του Χάρβαρντ είχε ένα πρόσθετο στοιχείο, αφού κατηγορούσε το πανεπιστήμιο ότι αντιμετωπίζει αρνητικά τους ασιατικής καταγωγής Αμερικανούς χρησιμοποιώντας υποκειμενικά κριτήρια, όπως γενναιότητα, καλοσύνη ή δημοφιλία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έτσι μια «οροφή» εις βάρος τους.


Οπου έχουν καταργηθεί οι θετικές διακρίσεις, παρατηρείται αμέσως σημαντική μείωση των μαύρων και ισπανόφωνων φοιτητών. Το 1996 πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια δημοψήφισμα που απαγόρευε την αποδοχή φοιτητών με κριτήριο τη φυλή. Εκείνη τη χρονιά οι μαύροι φοιτητές αποτελούσαν το 7% του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας με έδρα το Λος Αντζελες. Το 1998 είχαν πέσει στο 3,43%. Το 2022 ανέβηκαν στο 5%, αλλά ακόμη υπολείπονται κατά πολύ του αριθμού στον οποίο ανέρχονταν 25 χρόνια νωρίτερα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση και ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει μέτρα που διασφαλίζουν τη συμπερίληψη.

 

Πηγή: kathimerini.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.