WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι... αιώνιοι

PanepistimioPatronΤο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι από τα πανεπιστήμια που κάθε χρόνο υποδέχονται μεγάλο αριθμό φοιτητών, καθώς αρκετά τμήματα του είναι περιζήτητα.

 

Ωστόσο, το πανεπιστήμιο δεν έχει μόνο πολλούς καινούργιους φοιτητές, αλλά και πάρα πολλούς παλιούς… Για την ακρίβεια… αιώνιους.

Μάλιστα, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, οι 20.948 από τους συνολικά 56.000 εγγεγραμμένους έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών, ενώ οι 35.000 χαρακτηρίζονται ως ενεργοί.

 

Ενώ ακόμα και στους 35.000 ενεργούς, σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται αρκετοί φοιτητές που έχουν υπερβεί την τυπική διάρκεια των σπουδών και μπορεί να εξελιχθούν σε «αιωνίους» στο άμεσο μέλλον.

Βέβαια, δεν έχει μόνο το Πανεπιστήμιο Πατρών αυτό το πρόβλημα, καθώς το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και αφορά τα περισσότερα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός αιωνίων φοιτητών είναι γύρω στους 308.000, που σε ποσοστό μεταφράζεται ως 43,6%.

 

Πανεπιστήμιο Πατρών: Τα τμήματα με τους περισσότερους αιώνιους φοιτητές

Σύμφωνα με το dete.gr, τα πρωτεία σχετικά με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκτησης πτυχίου κατέχουν οι σχολές των θετικών επιστημών (Μαθηματικό, Φυσικό, Επιστήμη των Υλικών) και των πολυτεχνείων, με τα οικονομικά τμήματα να ακολουθούν.

Στο Τμήμα των Μαθηματικών μόνο, την παρούσα στιγμή είναι εγγεγραμμένοι στιγμή 2173 φοιτητές που κατατάσσονται στην κατηγορία των αιωνίων. Ακολουθούν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών με 1046, το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής με 894 και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών με 717.

 

Παραδόξως στην Ιατρική το ποσοστό των φοιτητών που καθυστερούν να αποφοιτήσουν είναι σχεδόν μηδαμινό, με μόλις 116 εγγεγραμμένους φοιτητές να έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο σπουδών. Πάντως, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 αποφοίτησαν συνολικά από το Πανεπιστήμιο Πατρών 1466 πρώην αιώνιοι φοιτητές.

Σαν λύση στο πρόβλημα, το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε τη διαγραφή φοιτητών που ξεπερνούν τα χρονικά όρια των ν+2 και ν+3 που ισχύουν για τις σχολές τετραετούς και πενταετούς – εξαετούς φοίτησης αντίστοιχα.

 

Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα παράτασης των σπουδών και πέραν αυτών των χρονικών ορίων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως:

  • σε φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους,
  • σε φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και
  • σε φοιτητές που είναι αθλητές. Επιπρόσθετα, για όσους σπουδάζουν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό.

 

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων είναι αντίθετοι στις διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών είναι πως δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα, αφού σταματούν να έχουν ενεργό πάσο, να παίρνουν βιβλία και να πηγαίνουν στη λέσχη.

Αντίθετα, αυτοί που είναι υπέρ τονίζουν πως προκαλείται γραφειοκρατικό θέμα και γενικότερη δυσκολία προγραμματισμού των διδακτικών ωρών και των χώρων διεξαγωγής των μαθημάτων και των εργαστηρίων.

Παρόλα αυτά, το ζήτημα των διαγραφών είναι ιδιαίτερα σύνθετο, αφού επηρεάζει πολλές πανεπιστημιακές λειτουργίες, με τις περισσότερες πρυτανικές αρχές της χώρας να μην έχουν προβεί σε οριστικές αποφάσεις μέχρι στιγμής.

 

Πηγή: neolaia.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.