WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη «μερική φοίτηση» στα ΑΕΙ

Foitites2Ποιες κατηγορίες φοιτητών μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια των σπουδών τους - Η νομική διέξοδος για να μην κινδυνεύσουν με διαγραφή - Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο νέο καθεστώς


Σε καθεστώς «μερικής φοίτησης» έχουν τη δυνατότητα να μπουν πλέον φοιτητές και φοιτήτριες των ΑΕΙ που δεν μπορούν παρακολουθήσουν τις σπουδές τους, προκειμένου να μην ξεπεράσουν το ανώτατο όριο σπουδών που προβλέπεται από τον νόμο και βρεθούν εκτός των πανεπιστημίων τους.

Πρόκειται για μια νομική διέξοδο ώστε να μην κινδυνεύσουν να διαγραφούν φοιτητές ή φοιτήτριες που δεν μπορούν για συγκεκριμένους λόγους να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους.


Συγκεκριμένα, όπως προβλέπουν οι νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν πέρυσι το καλοκαίρι, η παραπάνω δυνατότητα δίνεται σε ειδικές κατηγορίες φοιτητών και φοιτητριών:

  • Εκείνους που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα.
  • Φοιτητές και φοιτήτριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Νέους που είναι παράλληλα αθλητές ή αθλήτριες και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, υπό συγκεκριμένες βέβαια προϋποθέσεις.

 

Η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης γίνεται στη Γραμματεία του τμήματος φοίτησης ή της κοσμητείας της κάθε Σχολής και οι ενδιαφερόμενοι ταυτόχρονα με την αίτηση καταθέτουν ως επισυναπτόμενα έγγραφα που αποδεικνύουν τις προϋποθέσεις οι οποίες συντρέχουν για τη δυνατότητα μερικής φοίτησης.

 

Τι ισχύει για το καθεστώς «μερικής» φοίτησης

Αυτό που ισχύει για όσους είναι σε καθεστώς μερικής φοίτησης είναι ότι το κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου τα οποία προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματός τους, εφαρμοζόμενης, και στην περίπτωση αυτή, της ανώτατης διάρκειας φοίτησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.


Οι ίδιοι μπορούν να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικής φοίτησης κάνοντας ξανά αίτηση στη Γραμματεία του τμήματος ή της κοσμητείας της Σχολής τους, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά. Σε αυτή την περίπτωση, για την απρόσκοπτη συνέχιση της φοίτησης, η επάνοδος του κάθε νέου ή της νέας σε καθεστώς κανονικής φοίτησης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέσο του εξαμήνου. Ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης εφαρμόζεται για όλες τις παραπάνω κατηγορίες φοιτητών που υπάγονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης. Βέβαια, οι παροχές των φοιτητών που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης είναι ίδιες με αυτές των φοιτητών πλήρους φοίτησης.

Οπως είναι γνωστό, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης (σύμφωνα με τον νέο νόμο) σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα για την απονομή του τίτλου σπουδών είναι ο χρόνος αυτός προσαυξημένος κατά τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε προγράμματα σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι ακαδημαϊκά εξάμηνα. Μετά τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου φοίτησης οι φοιτητές θα πρέπει να διαγράφονται με απόφαση των τμημάτων και των αρμόδιων οργάνων τους. Ολα τα παραπάνω βέβαια αφορούν τους νεοεισερχόμενους φοιτητές και φοιτήτριες στα ΑΕΙ.

 

Πηγή: in.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.