Ένα πανεπιστήμιο δίνει (επιτέλους) σημασία στην ψυχική υγεία των φοιτητών
Το πανεπιστήμιο του Yale, το οποίο στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για τη σκληρή αντιμετώπιση φοιτητών με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας του οποίους πίεζε να αποχωρήσουν, αλλάζει πολιτική.
Αν θέλαμε να είμαστε καλοπροαίρετοι, θα λέγαμε ότι το πανεπιστήμιο του Yale στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ένα από τα κορυφαία στον κόσμο, αποφάσισε να γυρίσει σελίδα. Ωστόσο, κάποιος πιο υποψιασμένος θα ισχυριζόταν ότι απλώς αναγκάστηκε να κάνει αλλαγές στην πολιτική του, μετά τη σωρεία κατηγοριών και αγωγών που δέχθηκε από παλιούς και νέους φοιτητές.
Πρόσφατα, η διοίκηση του πανεπιστημίου παρουσίασε σαρωτικές αλλαγές αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθεί από εδώ και στο εξής όσον αφορά τη διαχείριση ζητημάτων ψυχικής υγείας των φοιτητών του πανεπιστημίου.
Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της Washington Post, οι αλλαγές θα επιτρέπουν μεταξύ άλλων στους φοιτητές που πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας να παίρνουν άδεια χωρίς να χάνουν την ασφάλεια υγείας τους και χωρίς να αντιμετωπίζουν μια τρομακτικά δύσκολη διαδικασία για να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, όπως συνέβαινε μέχρι στιγμής.
Το «μαύρο παρελθόν» του Yale
Το θέμα για το Yale είχε λάβει δημοσιότητα στα μέσα ενημέρωσης σχετικά πρόσφατα. Τον Δεκέμβριο του 2022 ξένες ιστοσελίδες γνωστοποίησαν την είδηση: «Φοιτητές μηνύουν το πανεπιστήμιο του Yale υποστηρίζοντας διακρίσεις σε βάρος φοιτητών με προβλήματα ψυχικής υγείας».
Η Washington Post είχε πραγματοποιήσει σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «What if Yale finds out?» («Κι αν το μάθει το Yale;»), φράση που είπε φοιτήτρια του πανεπιστημίου όταν ξύπνησε στα επείγοντα ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου μετά από τη λήψη ενός κουτιού με φάρμακα που θεωρήθηκε απόπειρα αυτοκτονίας. «Σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι ο καλύτερος όλων [...] αλλά μόλις κάτι πάει στραβά, δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση μαζί σου», δήλωσε η ίδια.
Η περίπτωση αυτή δεν ήταν η μοναδική. Πολλοί παλαιότεροι και εν ενεργεία φοιτητές δήλωσαν ότι απέφευγαν να αναζητήσουν συμβουλές για την ψυχική τους υγεία και έκρυβαν τις αυτοκτονικές τους τάσεις από φόβο μήπως τους διώξουν από το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, περισσότεροι από 25 εν ενεργεία και πρώην φοιτητές περιέγραψαν ένα πανεπιστήμιο με πολλά χρήματα αλλά ανεπαρκείς υπηρεσίες και τιμωρητικές πολιτικές για όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας.
Περίπου στα τέλη Νοεμβρίου, φοιτητές κατέθεσαν αγωγή κατηγορώντας το πανεπιστήμιο για συστηματική διάκριση εις βάρος φοιτητών με ψυχικές ασθένειες.
Ο Rishi Mirchandani, απόφοιτος του Yale ανέφερε μεταξύ άλλων στο CNN: «νομίζω ότι το Yale τείνει να νίπτει τας χείρας του σε περιπτώσεις ψυχικών ασθενειών που είναι πολύ σοβαρές, επειδή δεν θέλει να συνδεθεί με αυτόν τον φοιτητή. Θέλει ο φοιτητής να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του οπουδήποτε αλλού εκτός από την πανεπιστημιούπολη του Yale».
Επιπλέον, πολλοί φοιτητές που είχαν τάσεις αυτοκτονίας ή υπέφεραν από προβλήματα ψυχικής υγείας δήλωσαν ότι πιέστηκαν από τους διοικητικούς υπαλλήλους του Yale να αποχωρήσουν, μερικές φορές ενώ βρίσκονταν ακόμη στο νοσοκομείο... Όσοι το έκαναν αυτό έπρεπε να εγκαταλείψουν την πανεπιστημιούπολη σε 72 ώρες ή λιγότερο και τους απαγορευόταν να βρεθούν στον χώρο του πανεπιστημίου χωρίς την άδεια των αρμόδιων.
Τι προβλέπουν οι νέες πολιτικές του πανεπιστημίου για την ψυχική υγεία
Σύμφωνα με τη νέα πολιτική, οι φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας θα μπορούν να παίρνουν άδεια απουσίας αντί να πιέζονται να αποχωρήσουν καθώς και να επιστρέφουν στα μαθήματα όταν νιώθουν έτοιμοι, όπως ενημέρωσε τους φοιτητές μέσω email ο Pericles Lewis, Πρύτανης του Κολλεγίου Yale. Επίσης, οι φοιτητές θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ασφάλεια υγείας μέσω του πανεπιστημίου, να εργάζονται ως φοιτητικοί υπάλληλοι, να συναντώνται με συμβούλους σταδιοδρομίας, να έχουν πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη και να χρησιμοποιούν τις πηγές της βιβλιοθήκης.
Επίσης, οι νέες πολιτικές θα επιτρέπουν στους φοιτητές να μειώσουν το φόρτο μαθημάτων τους σε μόλις δύο μαθήματα υπό ειδικές συνθήκες. Ωστόσο, όπως γράφει η Washington Post αυτό θα επιτρέπεται μόνο αν οι φοιτητές χρειάζονται σημαντικό χρόνο για θεραπεία και εφόσον εγκριθεί η αίτησή τους.
Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι στο παρελθόν, οι φοιτητές που είχαν αποσυρθεί έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για να επανέλθουν, η οποία περιελάμβανε συστατικές επιστολές και αποδείξεις ότι παρέμειναν «εποικοδομητικά απασχολημένοι» κατά τη διάρκεια της απουσίας τους. Πλέον, οι φοιτητές που επιστρέφουν από ιατρική άδεια θα υποβάλλουν μια «απλουστευμένη αίτηση επανένταξης» που θα περιλαμβάνει μια επιστολή από τον κλινικό τους γιατρό και μια προσωπική δήλωση που εξηγεί τους λόγους της απουσίας τους, τη θεραπεία που έλαβαν και γιατί αισθάνονται έτοιμοι να επιστρέψουν.
Τέλος, ενώ ορισμένοι φοιτητές έμειναν έκπληκτοι από τις εξελίξεις, άλλοι τις θεωρούν απλώς ένα πρώτο βήμα και εξακολουθούν να πιέζουν για περισσότερα.
Πηγή: ow.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea