WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Πλατφόρμα για καταγγελίες bullying

Bullying6Τα φαινόμενα βίας στα σχολεία και η προσπάθεια αντιμετώπισης του bullying εις βάρος μαθητών ή μαθητριών μέσα σε χώρους εκπαίδευσης θα αποτελέσουν το περιεχόμενο του τελευταίου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας πριν από τις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης ή των αρχών του καλοκαιριού. Ετσι, οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας εργάζονται αυτή την περίοδο πυρετωδώς ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν την σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

 

Κεντρικό κομμάτι αυτού, δε, αποτελεί η δημιουργία νέας διαδικτυακής πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας πανελλαδικά, με στόχο να μπορέσουμε να έχουμε για πρώτη φορά μια ακριβή εικόνα του προβλήματος, αλλά και να σχεδιαστούν τοπικές ή άλλες λύσεις.

Η πλατφόρμα αυτή θα αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» σε συνεργασία με κεντρική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ενώ σε αυτή οι μαθητές θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά ανώνυμα ή επώνυμα. Στην ίδια πλατφόρμα, οι γονείς των μαθητών και μαθητριών θα μπορούν να αναφέρουν κρούσματα ή σχετικές καταγγελίες επώνυμα. Για τη χρησιμοποίησή της θα απαιτείται η σύνδεση με κωδικούς του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (για μαθητές) ή Taxis (για γονείς).

Με τον τρόπο αυτόν περισσότερα θύματα σχολικού εκφοβισμού θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν, να περιγράψουν τις εμπειρίες τους και να υποστηριχθούν.

 

«Ομάδες Δράσεις»

Αποδέκτες των αναφορών για ενδοσχολική βία στα σχολεία θα είναι οι «Υπεύθυνοι Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού» του κάθε γυμνασίου ή λυκείου (ο διευθυντής τους δηλαδή μαζί με έναν εκπαιδευτικό ή σύμβουλο σχολικής ζωής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), οι οποίοι και θα μπορούν να επιληφθούν αμέσως σε αντίστοιχα περιστατικά, ενώ θα ενημερώνονται και οι αρμόδιες «Ομάδες Δράσεις» των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ανά τη χώρα.

Οι «Ομάδες Δράσεις», από την άλλη πλευρά, θα λειτουργούν σε επίπεδο Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των περιοχών της χώρας, θα συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις με τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματά τους για τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας που κατέγραψαν μαζί με τις προτάσεις τους και θα τις υποβάλλουν στον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης. Με τη σειρά του αυτός θα μεταφέρει την πληροφορία στους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Παιδείας, ώστε να προχωράει στη χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής για τα θέματα bullying.

 

Οι «Ομάδες Δράσης» κατά του σχολικού εκφοβισμού θα είναι τετραμελείς, αποτελούμενες από τον διευθυντή Εκπαίδευσης της περιοχής, έναν σύμβουλο Εκπαίδευσης, έναν ψυχολόγο και έναν κοινωνικό λειτουργό.

Τέλος, η ίδια πλατφόρμα θα περιέχει στρατηγικές διαχείρισης αντίστοιχων περιστατικών, ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό προς ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τα παραπάνω θα συνδυαστούν με συστηματικές επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών ανά τη χώρα, ώστε να «εκπαιδευτούν» στη διαχείριση αντίστοιχων προβλημάτων. Πάντως τα τελευταία χρόνια έχουν προσληφθεί στα σχολεία 3.200 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί με στόχο την κάλυψη 5 σχολικών μονάδων ανά τη χώρα από 2 ειδικούς (έναν ψυχολόγο και έναν κοινωνικό λειτουργό).

 

Πηγή: tanea.gr

 

Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.