1.821 σχολεία περνούν το κατώφλι της ρομποτικής
Τα πρώτα κιτ ρομποτικής αναμένεται να φτάσουν σε 1.821 σχολικές μονάδες μέσα στο επόμενο τετράμηνο μετά την υπογραφή χθες της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Τρικκαίων, της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) και της Cosmote. Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα δοθεί σε δημόσια σχολεία της χώρας εξοπλισμός ρομποτικής οργανωμένα από το δημόσιο, ενώ ο αριθμός (1.821) των ωφελούμενων σχολικών μονάδων όπως και η χρηματοδότηση 1.821.000 είναι συμβολικά εφόσον η δράση σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της «Επιτροπής 2021». Αναμένεται πάντως η εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος από το υπουργείο Παιδείας το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διανεμηθεί εποπτικό υλικό για τη διδασκαλία της ρομποτικής στο πλαίσιο των μαθημάτων ευέλικτης ζώνης σε περισσότερα σχολεία.
«Η ρομποτική είναι ένας τρόπος να μάθεις τα παιδιά να δομούν τη σκέψη τους, να μάθουν την αλληλουχία των βημάτων που χρειάζονται για να φτάσεις σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η δομημένη σκέψη είναι σημαντική, ανεξάρτητα αν κάποιος ακολουθήσει τις θετικές επιστήμες ή θεωρητικές ή ασχοληθεί με κάποια τέχνη», εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. Η συγκεκριμένη πρόταση για την προμήθεια υλικού ρομποτικής κατατέθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων στο πλαίσιο των δράσεων για το 1821, δεδομένου ότι «η ρομποτική και η νέα τεχνολογία είναι η επανάσταση της εποχής μας», προσθέτει ο κ. Παπαστεργίου. Αν και το πρόγραμμα εκπονήθηκε από τον συγκεκριμένο δήμο, ωστόσο αφορά όλους τους δήμους της επικράτειας, ενώ τα σχολεία που θα συμμετέχουν θα επιλεγούν από το υπουργείο Παιδείας.
Τη διενέργεια του διαγωνισμού ανέλαβε η ΕΕΤΑΑ ως συλλογικός φορέας της αυτοδιοίκησης και η Cosmote αναδείχθηκε ανάδοχος. Σε δεύτερο χρόνο και με χρη-ματοδότηση από το ίδιο πρόγραμμα (αναμένεται επίσης η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού) θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση δασκάλων και καθηγητών που επιθυμούν να εφαρμόσουν μαθήματα ρομποτικής. Ο κ. Παπαστεργίου τονίζει ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα ΚΙΤ που θα διανεμηθούν, ενώ ήδη σε πολλά σχολεία δάσκαλοι και καθηγητές με δική τους πρωτοβουλία κάνουν μαθήματα στα παιδιά. Μετά τη διανομή των ΚΙΤ προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πανελλήνιος διαγωνισμός ανάμεσα στα σχολεία που θα λάβουν τον εξοπλισμό έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο για τη δημιουργία ευφάνταστων εφαρμογών. «Είναι τρομερό πόσα πράγματα μπορούν να γίνουν αν συνδυαστεί η φαντασία με ένα μοτεράκι», καταλήγει ο δήμαρχος Τρικκαίων.
Πηγή: kathimerini.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea