WHAT ARE YOU LOOKING FOR?

Popular Tags

Εκπαιδευτικά νέα

Τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο με κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση

UniTokyoΜε βασικό κριτήριο την άμεση απορρόφηση πτυχιούχων ΑΕΙ στην αγορά εργασίας, ο βρετανικός οργανισμός Times Higher Education (THE) δημοσιοποιεί την τελευταία κατάταξη πανεπιστημίων από ολόκληρο τον πλανήτη -αν και η κυριαρχία των Αμερικανών είναι σαρωτική: Τα 6 από τα 10 κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου εδρεύουν στις ΗΠΑ με «πρωταθλητή» το περίφημο MIT (Massachusetts Institute of Technology, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης).

 

Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο γνωστό και ως Τοντάι είναι ένα κρατικό πανεπιστήμιο με έμφαση στην έρευνα με έδρα το Μπούνκιο του Τόκιο, στην Ιαπωνία.

 

Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο έχει δέκα σχολές και συνολικά περί τους 30.000 φοιτητές και φοιτήτριες, 2,100 σπό τους οποίους είναι αλλοδαποί. Διατηρεί 5 πανεπιστημιοπόλεις, στο Χόνγκο, το Κομάμπα, το Κασίβα, το Σιροκανεντάι και το Νακάνο. Είναι το παλαιότερο από τα «Επτά Εθνικά Πανεπιστήμια» της Ιαπωνίας και αξιολογείται συστηματικά ως το καλύτερο πανεπιστήμιο ολόκληρης της Ασίας.

Συγκεκριμένα, ο πίνακας του Top-10, όπως καταρτίζεται από το σύστημα Global Employability University Ranking and Survey - GEURS (Παγκόσμια Κατάταξη και Έρευνα των Πανεπιστημίων Βάσει Πρόσληψης Αποφοίτων) για το 2022 είναι ο ακόλουθος:

UniTOP10 1222

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Με δεδομένη την αξιοπιστία του συστήματος που χρησιμοποιείται, η αξιολόγηση των ΑΕΙ έχει μεγάλη σημασία για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τόσο τους αποφοίτους όσο και τα ίδια τα πανεπιστήμια. Με απλά λόγια, η θέση κάθε ΑΕΙ στην παγκόσμια κατάταξη μεταφράζεται σε εκατομμύρια δολαρίων, εφόσον μια σειρά από ισχυρές ιδιωτικές εταιρείες, πολυεθνικοί οργανισμοί κ.λπ. στρατολογούν την επόμενη γενιά ανώτατων στελεχών απευθείας από τις τάξεις των αποφοίτων.

 

Αντιστοίχως, το εκάστοτε ΑΕΙ που εμφανίζεται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως, εξαργυρώνει το κύρος του αποσπώντας μεγαλύτερα κεφάλαια για την έρευνα -από ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς- και, φυσικά, δικαιολογεί τα αστρονομικά δίδακτρα παραπέμποντας, ακριβώς, στο αναγνωρισμένο status του.

Κατά συνέπεια, ένας απόφοιτος, πχ του Massachusetts Institute of Technology, ακόμη και εάν δεν είναι αριστούχος, κατά κανόνα δεν προλαβαίνει καν να αναζητήσει εργασία στην ελεύθερη αγορά. Η αγορά βρίσκεται μέσα στο ΜΙΤ και προχωρά αμέσως σε συνεντεύξεις, πρόσληψη κ.λπ. Επομένως, το σύνηθες μοτίβο είναι ότι, η εγγραφή σε ΑΕΙ του Top-10 πρακτικά ισοδυναμεί με απευθείας επαγγελματική αποκατάσταση.


Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Μαζί με το Γέιλ και το Πρίνστον σχηματίζει τα λεγόμενα "Μεγάλα Τρία Πανεπιστήμια" της Αμερικής.

 

Ο κατάλογος των κορυφαίων ΑΕΙ στον κόσμο, βάσει του ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από την αγορά για τους αποφοίτους, καταρτίζεται από το Times Higher Education με μια μέθοδο εξαιρετικά σύνθετη, προκειμένου να επιτυγχάνεται το αξιόπιστο και αδιάβλητο της διαδικασίας αξιολόγησης. Επιγραμματικά, το THE λαμβάνει υπόψη του δεδομένα από 10 εκατ. διαφορετικά σημεία καταγραφής, από 2.500 ΑΕΙ σε 93 χώρες.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατάταξη των ΑΕΙ διαμορφώνεται κυρίως με βάση την κρίση των εργοδοτών, ήτοι εκείνων που κατεξοχήν γνωρίζουν πού θα αναζητήσουν τα πιο ικανά και εξελίξιμα στελέχη μεταξύ εκατομμυρίων αποφοίτων στην, παγκοσμιοποιημένη πλέον, αγορά εργασίας.

 

Το Πανεπιστήμιο Πρίνστον βρίσκεται στην κωμόπολη Πρίνστον της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ. Είναι ένα από τα οκτώ πανεπιστήμια της Άιβυ Ληγκ, των 8 καλύτερων πανεπιστημίων της βορειοανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

 

Στην τελευταία εκδοχή της κατάταξης, τα 250 καλύτερα ΑΕΙ αντιστοιχούν σε 43 χώρες του πλανήτη. Το ότι μεταξύ αυτών δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, εκτός από μελαγχολία για το επίπεδο και τη φήμη των εγχώριων ΑΕΙ, προκαλεί επίσης προβληματισμό.

Εκτός των κρατών που εκπροσωπούνται σε αυτό το, ιδιαιτέρως τιμητικό, Top-250 εξέχουσες θέσεις κατέχουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Κίνα, καθώς επίσης και η Ιαπωνία, ο Καναδάς κ.α. Πιο αναλυτικά στοιχεία και αξιολογήσεις με διαφορετικά κριτήρια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα.

 

Πηγή: thermisnews.gr


Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.