Πανεπιστήμια χωρίς βία, γκράφιτι, βανδαλισμούς
Πώς τα ΑΕΙ της περιφέρειας νίκησαν τα ΑΕΙ των αστικών κέντρων? Αρτια εργαστήρια, μεγάλη ερευνητική παρουσία, κίνητρα για επιστημονικές δημοσιεύσεις, οργανωμένα γυμναστήρια.
Για αρχή: οι καθηγητές στα πανεπιστήμια της περιφέρειας κάνουν μάθημα οι ίδιοι… Ειδικά εκείνοι που αποτελούν την «παλιά γενιά», οι ώριμοι, οι μέντορες και οι έμπειροι. Δεν στέλνουν μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς φοιτητές και φοιτήτριές τους να διδάξουν στη θέση τους, δεν ασχολούνται μόνο με τη διδασκαλία τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα (με επιπλέον αμοιβή) και σίγουρα δεν ενδιαφέρονται κυρίως για το ιδιωτικό τους γραφείο. «Δεν ξέρω καν ποιοι έχουν γραφείο εκτός του πανεπιστημίου», λέει ώριμος και διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας, μέλος της μεγάλης ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πάτρας. «Στην Πάτρα όταν θέλουμε γιατρό πάμε μόνο στην πανεπιστημιακή κλινική, που είναι άλλωστε και κοντά στο πανεπιστήμιο», συμπληρώνει.
«Στο τμήμα μας δεν υπάρχει ούτε ένα θρανίο γραμμένο και σίγουρα δεν υπάρχουν γκραφίτι στους τοίχους. Και γιατί να τα φτιάξει κάποιος; Και να το κάνει, τα συνεργεία του πανεπιστημίου θα τα σβήσουν αμέσως…» συνεχίζει χαριτολογώντας.
Και δεν είναι το μόνο μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιφέρειας στο οποίο η φοιτητική ζωή μοιάζει «κανονική». Τα συγκεκριμένα ιδρύματα, έτσι, συχνά βάζουν τα γυαλιά σε εκείνα των μεγάλων αστικών κέντρων που μαστίζονται από σοβαρές μορφές απειθαρχίας, βίας, αδιαφορίας για τους κοινούς χώρους.
Σχεδόν δεν βρίσκεις πλέον πανεπιστημιακά ιδρύματα στην πρωτεύουσα αλλά και τη Θεσσαλονίκη στα οποία ο επισκέπτης να νιώσει την ηρεμία και τη γαλήνη του πανεπιστημιακού χώρου.
Αντιθέτως στην περιφέρεια, άλλα ΑΕΙ και άλλες διοικήσεις τη λύση την… έχουν βρει. Οργανωμένες πανεπιστημιουπόλεις, οργανωμένες φοιτητικές εστίες, αξιολογήσεις καθηγητών, ενεργός ο θεσμός του «συνηγόρου του φοιτητή», παιδιά που προσπαθούν να περάσουν στην ώρα τους τα μαθήματά τους και σίγουρα θεωρούν υποτιμητικό τον χαρακτηρισμό του «αιώνιου φοιτητή». Και ποια είναι αυτά;
Πανεπιστήμιο Πάτρας
Φεστιβάλ υποδοχής, ανοιχτά γραφεία και εθελοντισμός
Κανείς δεν περίμενε την επιτυχία και την εντυπωσιακή συμμετοχή που είχε την περασμένη εβδομάδα το φεστιβάλ «Welcome to up», με το οποίο και υποδέχτηκε φέτος το Πανεπιστήμιο Πάτρας τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριές του. Και μιλάμε για ένα φεστιβάλ τριών ημερών, με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων. Εκατοντάδες οι συμμετέχοντες έτσι στο φεστιβάλ, μεγάλος ο ενθουσιασμός των διοργανωτών του. Και κυρίως, χωρίς την πιθανότητα να παρεισφρήσουν στις παρέες των νέων κουκουλοφόροι και βάνδαλοι που θα κατέστρεφαν στη συνέχεια τα κτίρια ή το προαύλιό του.
Ποια θεωρεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας Χρ. Μπούρας ότι είναι τα πλεονεκτήματα του ιδρύματός του; Οπως λέει:
Οι γρήγορες και οργανωμένες διαδικασίες για εγγραφές, μετεγγραφές, στέγαση και σίτιση.
Ο θεσμός του «συμβούλου» καθηγητή και το οργανωμένο σύστημα φοιτητικής μέριμνας του ιδρύματος.
Η ύπαρξη οργανωμένου γυμναστηρίου μέσα στην πανεπιστημιούπολη αλλά και αμφιθεάτρων που ανακαινίζονται τακτικά.
Οι πλούσιες εθελοντικές και πολιτιστικές ομάδες που λειτουργούν στο πανεπιστήμιο και αφήνονται αυτόνομα και χωρίς περισπασμούς να… μεγαλουργήσουν.
Τα «ανοιχτά γραφεία» που είναι μια πολιτική για τους νέους για να συζητούν όποτε θέλουν τα προβλήματά τους.
Η Επιτροπή Ισότητας Φύλων και ο «συνήγορος του φοιτητή» που λειτουργούν αποτελεσματικά στο ίδρυμα.
«Θέλουμε το πανεπιστήμιο να έχει ένα ανθρώπινο πρόσωπο για τους φοιτητές, τους εργαζομένους και το κοινό», λέει ο κ. Μπούρας.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Διαγωνισμός με χρηματικά έπαθλα και έντυπο παραπόνων
Με νέο πανεπιστημιακό κάμπους και πρότυπο οργανωμένων φοιτητικών εστιών. Και πολλά ακόμη που το ξεχωρίζουν, όπως:
Μια πρότυπη διαδικασία διαχείρισης παραπόνων για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σ’ αυτήν, ο φοιτητής ή η φοιτήτρια συμπληρώνει ειδικό έντυπο με τα παράπονά του/της, το στέλνει ηλεκτρονικά και αυτά εξετάζονται άμεσα από τον νομικό σύμβουλο του ιδρύματος που προβαίνει σε όποιες ενέργειες χρειάζονται.
Online σύστημα αναγγελίας βλαβών στις φοιτητικές του εστίες ή όπου αλλού χρειαστεί, μέσω του οποίου ενημερώνονται οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες και προωθούν την επίλυσή τους πριν περάσουν δύο ημέρες (ανάλογα βέβαια με τη σοβαρότητα του προβλήματος).
Ετήσιος διαγωνισμός καλύτερων επιστημονικών δημοσιεύσεων που διοργανώνεται με χρηματικά έπαθλα βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Σ’ αυτόν δίνονται έως 45.000 ευρώ σε όσους διακριθούν. Οπως λέει ο πρύτανης του ιδρύματος Θεοδ. Θεοδουλίδης, οι διαγωνισμοί αυτοί έχουν διπλασιάσει το δημοσιευμένο έργο επιστημόνων του ιδρύματος σε έγκριτα περιοδικά μέσα σε τρία χρόνια.
Η εισαγωγή τεχνολογίας blockchain μέσω προγραμματικής συμφωνίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πιστοποίηση ψηφιακών εγγράφων.
Οι πολλές δράσεις εθελοντισμού των μελών του που είναι πλέον κομμάτι της ακαδημαϊκής ταυτότητας του ιδρύματος.
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Νέες φοιτητικές εστίες, ερευνητικές υποδομές και πράσινη ενέργεια
Πρόκειται για μια ειδική περίπτωση λόγω του ιδιαίτερου οικοσυστήματος του νησιού που ενώνει τα δύο ιδρύματά του (το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) με το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) σε μια κοινή επιστημονική πορεία που ξεχωρίζει πανελλαδικά. «Προσπαθούμε να είμαστε αθόρυβοι, αλλά να εργαζόμαστε μεθοδικά», λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Κοντάκης. Παρότι οι φοιτητικές εστίες δεν είναι το δυνατό σημείο του ιδρύματος, κατασκευάζεται νέο, σύγχρονο συγκρότημα 3.000 κατοικιών για τη στέγαση των φοιτητών. Ακόμη:
Καθηγητές και καθηγήτριες αλλά και φοιτητές ή φοιτήτριές του είναι η ραχοκοκαλιά του ΙΤΕ στο Ηράκλειο, ενώ το πανεπιστήμιο έχει στενούς δεσμούς και με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Αυτό σημαίνει: άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια και ερευνητικές υποδομές.
Το πανεπιστήμιο συνδέεται στενά με την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Κρήτης σε όλα τα επίπεδα. Με τον ανασκαφικό χώρο της αρχαίας Ελεύθερνας που οφείλεται στο ερευνητικό του προσωπικό και στους φοιτητές και φοιτήτριές του, την οικοδόμηση του ομώνυμου μουσείου, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας Κρήτης μέσω του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που είναι ακαδημαϊκή μονάδα του.
Με την κίνησή του να προχωρήσει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη των ερευνητικών του υποδομών αναβαθμίζει σταδιακά όλες του τις εγκαταστάσεις.
Ιονιο Πανεπιστήμιο
Γνωστική αλληλεπίδραση, θερινά σχολεία και ομαδικά αθλήματα
Μικρό αλλά με μεγάλη ερευνητική παρουσία, είναι σήμερα ένα πολυνησιωτικό ΑΕΙ που ξεχωρίζει. Γιατί;
Ιδιαίτερα γνωστικά αντικείμενα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και φέρνουν εκεί φοιτητές και φοιτήτριες με πραγματικό ενδιαφέρον για τις σπουδές τους.
Συνεργάζεται με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και έχει σχέσεις με την τοπική κοινωνία.
Συνδέεται στενά με τα σχολεία του νησιού είτε με τη μορφή κοινών εκδηλώσεων είτε με τη μορφή σχεδιασμού καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών.
Διοργανώνει διεθνή «θερινά σχολεία» σε όλα τα νησιά όπου εδρεύει λόγω και του όμορφου περιβάλλοντός τους.
Προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας (με αναφορά κυρίως στη στέγαση και τη σίτιση). Οι συνθήκες διαμονής σε φοιτητικές εστίες και σίτισης είναι πολύ καλές, με εφαρμογή ενός κανονισμού αξιοκρατικής επιλογής των δικαιούχων.
Διαθέτει πλούσια προγράμματα πανεπιστημιακού αθλητισμού, με επίκεντρο ομαδικά αθλήματα, κολύμπι, χορό αλλά και ατομικά (όπως π.χ. σκοποβολή).
Διαθέτει σύλλογο ενεργών εθελοντών φοιτητών, διοργανώνει περιβαλλοντικές δράσεις, υποστηρίζει κέντρα προστασίας ζώων, αιμοδοσία κ.ά.
«Τα μικρά μεγέθη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας προσφέρουν και τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ακαδημαϊκής ζωής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο», λέει ο πρύτανης του ιδρύματος Ανδρ. Φλώρος.
Πηγή: in.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea