Θεσσαλονίκη – Τρεις μαθητές λυκείου διακρίθηκαν σε διεθνή διαγωνισμό ρητορικής στις Βρυξέλλες
Ο Παναγιώτης Φανούλης, ο Σάββας Δανιηλίδης και η Διαμάντω Καφεντζή είναι μαθητές της τρίτης λυκείου από το 1ο ΓΕΛ Ευόσμου και είναι δύσκολο κάποιος να «σταθεί» σε οποιαδήποτε συζήτηση μαζί τους αφού τα επιχειρήματά τους, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, είναι ατράνταχτα. Ποιος θα μπορούσε, άλλωστε, να μπει σε μια λεκτική αντιπαράθεση με τους τρεις νεαρούς μαθητές που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό ρητορικής στις Βρυξέλλες;
Τα τρία παιδιά, στο πλαίσιο της εβδομάδας για το περιβάλλον, βρέθηκαν ανάμεσα στους 113 μαθητές από 13 χώρες της ΕΕ που χρησιμοποίησαν την καλύτερη διαλεκτική τακτική τους για την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και την οικονομία, με τη νικήτρια ομάδα να έχει …άρωμα Ελλάδας.
Οι μαθητές ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους στη ρητορική στους αγώνες που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος «Climate of Change», το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα από την ΑctionAid και απέδειξαν πως είναι αντάξιοι των αρχαίων προγόνων τους.
«Οι αγώνες ρητορικής είναι σαν debate, ένα διανοητικό παιχνίδι όπου μας δίνεται ένα θέμα που πρέπει να υποστηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με στοιχεία και επιχειρήματα. Το debate μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε την αντίθετη άποψη, να διαφωνούμε και τελικά να μαθαίνουμε όλοι οι συμμετέχοντες από τη διαδικασία», εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο 17χρονος Παναγιώτης Φανούλης, που ήταν επικεφαλής της εξαμελούς ομάδας που αποτελείτο από μαθητές από διάφορες χώρες.
Όπως εξηγεί, οι εθνικές ομάδες χωρίστηκαν στις Βρυξέλλες και σχημάτισαν 26 μικτές ευρωπαϊκές ομάδες νέων από διαφορετικές εθνικότητες που ξεκίνησαν το διήμερο διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη σε τέσσερις γύρους: δυο προκριματικούς και έναν τελικό.
Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από έξι διεθνείς εμπειρογνώμονες και εκπαιδευτικούς, που αφού άκουσαν τα επιχειρήματα των νεαρών, επέλεξαν τις δύο καλύτερες ομάδες εφήβων και τέσσερις πανεπιστημιακές ομάδες.
Το θέμα στη μάχη ρητορικής της ομάδας του Παναγιώτη με την αντίπαλη ομάδα ήταν αν πρέπει να θεσπιστεί διεθνής προστασία για τους ανθρώπους που μεταναστεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Πρέπει», είπε η ομάδα των αντιπάλων και η χρυσή εξάδα του Παναγιώτη επιχειρηματολόγησε στο «δεν πρέπει», με βασικούς άξονες ρητορικής ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι προσωρινό, δεν λύνει το πραγματικό πρόβλημα και αντιθέτως, μας αποπροσανατολίζει.
«Η προστασία των προσφύγων σταματά την αύξηση του κύματος μεταναστών αλλά αντίθετα με τους γοργούς ρυθμούς που εξελίσσεται παγκόσμια η κλιματική αλλαγή, θα οδηγήσει στο να γίνουμε όλοι πρόσφυγες», είπε χαρακτηριστικά. «Προτείνετε μια μόνιμα προσωρινή λύση, κάποια στιγμή ωστόσο δεν θα υπάρχει περιθώριο για προσωρινές λύσεις», τόνισε η ομάδα και κάπως έτσι πήρε το δεκάρι από τους κριτές.
Οι νικητές ανακηρύχθηκαν «πρωταθλητές για μια ανθρώπινη οικονομία» και τούς απονεμήθηκε δίπλωμα, ενώ το έπαθλο είναι ένα ταξίδι σε μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, έτσι ώστε να γίνουν νέοι πρεσβευτές και υπέρμαχοι για ένα #ΚλίμαΑλλαγής (#ClimateOfChange).
Η ομάδα των νεαρών Θεσσαλονικιών ξεκίνησε να ασχολείται με τη ρητορική από το γυμνάσιο, με την παρότρυνση ενός καθηγητή και έχει ήδη τρία μετάλλια ρητορικής στο ενεργητικό της, ενώ ήδη ετοιμάζεται για τον επόμενο αγώνα επιχειρηματολογίας.
Πηγή: in.gr
Δείτε περισσότερα εκπαιδευτικά νέα: https://eduadvisor.gr/index.php/arthra/ekpaideftika-nea